Вести

ВЕСИЋ: СВА ДЕЦА У БЕОГРАДУ ОД ПРВОГ ДО ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ДОБИЋЕ ТАБЛЕТЕ

Сва деца на територији града Београда од првог до четвртог разреда добиће 1. септембра бесплатне таблете од Града Београда, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Таблете ће за тачно 67.592 детета задужити њихови родитељи. Таблети ће се добијати на три године, у њима ће бити бесплатна картица уз вај-фај, тако да ће свако дете имати интернет без обзира на то да ли родитељи у кући имају интернет или не. Сви учитељи и наставници, њих 6.949 на територији града, добиће до новембра лаптопове како би могли да одржавају наставу, а сва деца од првог до четвртог разреда добиће дигиталне уџбенике како би могли да их користе на таблетима. То значи да ће Београд бити један од ретких градова у Европи у којем ће 70.000 деце учити на дигитални начин и тако се припремити за живот у 21. веку. Београд је уложио много новца у тај пројекат, али мислим да је то добра инвестиција", рекао је Весић.

Весић је указао да и даље има директора школа који ову информацију нису пренели родитељима.

"То чине зато што им је у интересу да се купе одређени уџбеници, отворено лобирају и говоре како се то неће догодити. Наредних десетак дана министар Ружић и ја састаћемо се са директорима школа и отворено ћемо им рећи да ће јавно бити затражена смена оних директора који не буду обавестили родитеље да ће им деца добити дигиталне уџбенике. Раније смо већ имали састанак са директорима када смо их обавестили о томе, а ово што сада неки раде је чист безобразлук. „Телеком" ради опремање сваке учионице вај-фајем, сада је у Београду покривено 90 одсто школа, а до 1. септембра биће урађено свако подручно одељење и свака учионица. Дакле, свако дете од првог до четвртог разреда добиће таблет, дигиталне уџбенике, бесплатни вај-фај у таблету, а директорима поручујем да не ризикују да их јавно прозивам. Пројекат ћемо спровести и бићемо поносни јер ће деца бити спремна за живот у 21. веку", истакао је Весић.

 

На седмичном нивоу шаљем ургенције да се опреми нови Дом здравља у Борчи

Дом здравља у Борчи завршен је у фебруару ове године, али до данас траје набавка за његово опремање коју спроводи Министарство здравља, изјавио је Весић.

"Нећу никог да кривим, јер не знам колико трају те набавке. Надам се да ће Министарство здравља ускоро опремити Дом здравља у Борчи, с обзиром на то да смо у време пандемије опремили толике болнице", истакао је Весић.

Весић је истакао да на седмичном нивоу шаље ургенцију за опремање Дома здравља у Борчи.

"Уложили смо велики новац у тај објекат, који има скоро 7.000 метара квадратних. Грађани ће имати комплетну услугу, укључујући и хитну помоћ. Такође је уређен пројекат да се од старог дома здравља направи општински услужни центар, где ће грађани на услузи имати све општинске и градске шалтере, и делом републичке, као и станицу Комуналне милиције. Радови ће почети чим почне са радом нови дом здравља", најавио је Весић.

Одговарајући на питања грађана, Весић је истакао да ће се поред Дома здравља у Борчи ускоро градити вртић.

"Почетак изградње вртића је предвиђен за септембар. Такође, очекујем да ће у септембру-октобру бити расписан тендер за изградњу канализације у Борчи. Пре тога смо имали огроман посао око спровођења процедура са Европском инвестиционом банком. Почетак радова се очекује у новембру-децембру ове године", прецизирао је Весић.

Најавио је и изградњу гимназије на локацији ПКБ-а, прве средње школе после пољопривредне у том делу града.

"Са Републиком такође радимо на уређењу Зрењанинског пута. Потписан је уговор о изградњи брзе саобраћајнице Београд–Зрењанин, док већ следеће године почиње изградња моста преко Аде Хује. То ће омогућити пуштање трамвајског саобраћаја на левој обали Дунава", најавио је Весић.

 

Најкасније сутра, а можда и данас прелазимо праг од 50 одсто вакцинисаних

Београду недостаје 5.565 вакцинисаних како би тачно половина пунолетног становништва нашег града била имунизована и заштићена.

"Очекујем да се то догоди најкасније сутра, а можда и данас. Закључно са јучерашњим даном у Београду је вакцинисано 690.157 лица, што износи 49,6 одсто укупне пунолетне популације. Ревакцинисано је 580.892 лица, што износи 41,7 одсто укупне пунолетне популације. У популацији између 65 и 74 године вакцинисан је 79.01 проценат људи", рекао је Весић.

Весић је објаснио да је у нашем граду од почетка масовне имунизације дато 1.271.049 доза вакцина.

Весић је поручио да недостаје још само мало да Београђани постигну циљ.

"Чим Београд пређе педесет одсто вакцинисаних тражићемо продужење радног времена за угоститеље до поноћи, а највероватније и до један сат после поноћи, као и да се у Београду организују концерти, свадбе и друга јавна окупљања. Београђанке и Београђани су то заслужили", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б