Вести

ВЕСИЋ: СВЕ ШТО РАДИМО ПОМАЖЕ ДА СЕ ВИШЕ ЉУДИ ВАКЦИНИШЕ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да се очекује да у наредних седам-осам дана број вакцинисаних у Београду достигне 50 одсто популације, за шта је потребно да још 19.161 особа прими вакцину.

Весић је рекао да је у престоници вакцинисано 677.105 људи што је 48,6 одсто, док је другу дозу 536.810 људи, односно 40,5 одсто.

У београдским општинама Стари град, Врачар, Савски венац, Раковица и Нови Београд је вакцинисано више од 50 одсто грађана, док је у општини Вождовац имунизовано 49,78 одсто грађана, а у општини Звездара 49,64 одсто.

Весић је рекао да је у аутобусу адаптираном у мобилни пункт вакцинисано близу 3.000 људи.

''Све што радимо последњих недеља помаже да се више људи вакцинише'', рекао је Весић.

Весић је рекао да Србија спада у мали број земаља које имају довољно вакцина као што су Израел, САД, Мађарска..

Весић је рекао да се и друге земље довијају да мотивишу грађане да се вакцинишу наводећи да аутобус за вакцинацију постоји и у Лондону, Њујорку, Москви, као и да се у тржним центрима у тим градовима деле ваучери вакцинисаним грађанима, док се, како је рекао, у десетак држава у САД организује лутрија за вакцинисане.

''Ништа се у Србији не дешава другачије него у САД и другим земљама које имају вакцине. А има и земаља као што су Немачка и Италија у којима се вакцинација заказује за новембар и децембар'', рекао је Весић.

 

Очекујем да радно време угоститеља буде продужено 

Град Београд ће на следећој седници Кризног штаба тражити да се продужи радно време угоститељских објеката до поноћи, можда и до један сат после поноћи, изјавио је Весић. 

"Мислим да расположење у Кризном штабу за то сада постоји, имајући у виду изјаве лекара које су у том правцу. С тим у вези, мислим да ћемо донети одлуку и продужити радно време", рекао је Весић. 

Весић је рекао да се очекује да ће од 21. јуна почети да се организују концерти, свадбе и други догађаји. 

"Најављено је да ће то бити могуће, ако пређемо 50 одсто вакцинисаних. Београд ће прећи 50 одсто вакцинисаних, а надам се да ће до тада и цела Србија успети да достигне тај број", рекао је Весић. 

Навео је да је на Ташмајдану за јул, август и септембар већ заказано 17 концерата који ће, додао је, бити одржани у зависности од тога каква у том тренутку буде епидемиолошка ситуација. 

"Припремили смо велики пројекат "Београд живи" у оквиру кога ћемо у оквиру БЕЛЕФ-а од 15. јуна до 15. јула имати 46 представа на отвореном простору - улицама, трговима...Осим тога, у оквиру Београдских летњих ноћи биће одржано 50 концерата од 15. јула до 15. августа такође на отвореним просторима, а припремамо и дечји програм на Тргу републике", рекао је Весић. 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк