Вести

ВЕСИЋ: ВРЕДНОСТ ИЗВЕДЕНИХ РАДОВА У 2023. ГОДИНИ ОКО 5,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић изјавио је да је учешће грађевинске индустрије у укупном БДП-у Србије 5,5 одсто што је, како је рекао, много више у односу на пре 10 година када је учешће износило три одсто.

"Вредност свих изведених радова у прошлој години у Србији је достигла скоро 5,5 милијарди евра, док је 2013. године вредност свих грађевинских радова у Србији била 1,6 милијарди евра. Ми имамо тај пораст од 3,2 пута", рекао је министар Весић на Српско-грчко пословном форуму у Београду.

Министар Весић је додао да постоји пораст и када је у питању вредност изведених радова, додајући да је у четвртом кварталу прошле године постојао раст у односу на исти период 2022. године за 13,9 одсто.

"Укупна вредност грађевинских радова на територији Србије у 2022. је порасла за око 16,1 одсто, а имамо повећање и у броју грађевинских дозвола. Мало земаља у Европи тренутно има раст када је у питању грађевинска индустрија", истакао је министар Весић.

Министар Весић је навео да су укупна улагања у инфраструктуру у 2023. години била 3,8 милијарди евра, а да се у 2024. години очекује скоро четири милијарди евра.

"То је шанса и за грчке компаније", поручио је министар Весић на пословном форуму којем су присуствовали привредници из Србије и Грчке.

Министар Весић је захвалио грчком колеги са којим је, како је рекао, договорио неколико заједничких пројеката, пре свега изградњу брзе пруге која треба да повеже Будимпешту и Атину.

"Ми у овом тренутку имамо 76 километара брзе пруге између Београда и Новог Сада, то је на северу према Будимпешти. Завршавамо до краја ове године нових 108 километара, што значи да ћемо имати укупно 184 километара брзе пруге, када Мађари буду 2026. године завршили свој део пруге, а то је нешто мало више од 150 километара, имаћемо брзу пругу између Београда и Будимпеште, стизаће се за нешто мање од четири сата", рекао је министар Весић.

Министар Весић је истакао да је и са Европском унијом недавно потписан уговор за иградњу пруге према Нишу, дужине 230 километара, а грант Европске уније је 610 милиона евра, додајући да ће се у наредном периоду расписати сва три тендера за надзор.

"Прилика је за све компаније које имају искуство у изградњи пруга да се јаве на овај тендер", рекао је министар Весић.

Министар Весић је подсетио и да је са Владом Северне Македоније потписан меморандум о наставку пруге од Ниша до Скопља.

 

План до до почетка лета са Грчком имамо интегрисану наплату путарине

Министар Весић изјавио је да је са грчким колегом Христосом Сајкурасом договорио да заједно покушају да омогуће да до лета заживи систем инегрисане наплате путарине између две земље.

"Господин Христос и ја смо се договорили да покушамо да учинимо заједнички напор, а сигуран сам да можемо, да до почетка лета имамо и систем интегрисане наплате путарина између Грчке и Србије, што значи да ће грчки тагови за аутомобиле радити у Србији, а српски у Грчкој", рекао је министар Весић.

Министар Весић је на Српско-грчком пословном форуму, који се одржава у Палати Србија, у оквиру посете грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, рекао да "то можда није велика инвестиција", али да је симбоилички важна.

"Важна је јер повећава комфор људима који путују између наше две земље", рекао је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг