Вести

ВЕСИЋ: ЖЕНЕ СУ СПОСОБНЕ, ОДАНИЈЕ, ЛОЈАЛНИЈЕ И ВРЕДНИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поделио је студенткињама, у Сава центру, ваучере и цвеће, поводом Дана жена, које се у оквиру пројекта "Студентска пракса" на професионалном усавршавању налазе у том министарству и истакао да је важно сваке године подсећати на положај и права жена, јер није до сада све учињено како би жене биле потпуно равноправне у друштву.

Министар Весић је нагласио да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у суштини женско министарство, јер је у том ресору запослено чак 65 одсто жена, односно 270.

"Зато што су жене способне, оданије, лојалније, вредније. А као што видите, имамо резултате, за које нисам заслужан само ја, већ и мој тим који ради са мном", нагласио је министар Весић.

Министар Весић је подсетио да је као министар покренуо, у оквиру његовог ресора, пројекат под називом Студенска пракса који је до сад прошло око 130 студената.

"Неки од вас су добили запослење у нашем министарству, нашим предузећима, неки ће добити, а наша жеља је да вам прво пружимо стручно знање, да вам омогућимо да видите како изгледа ваш посао са практичне стране, што не можете да научите на факултету, колико год факултети били добри, јер је неопходна и та права пракса", истакао је министар Весић.

Додаје да ресорно министарство има у плану и многе друге пројекте помоћи, између осталог и субенционисање куповине бицикала студентима.

Министар Весић је подсетио и на пројекат едукативне посете у земљама компанија које раде у Србији на великим инфраструктурним пројектима.

"Десет студената Грађевинског факултета је у децембру било у компанији Шангдунг у Кини. Сада ћемо расписати нови конкурс за друге студенткиње и студенте који ће такође отићи у Кину. И ту стичу искуства на изради великих инфраструктурних пројеката као што су бране, мостови, пруге, што може бити важно за њихову каријеру", навео је министар Весић.

Министар Весић је нагласио да је прослава 8. марта подједнако важна и за мушкарце и жене, јер је то дан који говори колико су жене допринеле друштву, да буде овако како јесте данас и о томе колико су жене утицале на развој науке, политике, културе.

"И зато је важно да сваког осмог марта кажемо шта је учињено и да кажемо шта још морамо да учинимо, јер нисмо све учинили, како би жене биле потпуно равноправне у друштву, како би се њихова улога потпуно ценила и како би она била вреднована и поштована", нагласио је министар Весић.

Подсетио је да су жене у Србији право гласа добиле 1945. године, док су у Португалији могле да гласају тек, скоро 30 година касније, а у Швајцарској готово 20 година касније. 

 

 

 

Извор: Танјуг