Вести

ВУЧЕВИЋ: ИДЕЈУ О ВОЈВОЂАНИМА РАЗБИТИ СА ЕМОТИВНЕ И НАУЧНЕ СТРАНЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да идеју да се грађани на попису изјасне као Војвођани треба разбити са емотивне и научне стране.

"Не могу да спречим никога да се изјасни као Еским и Марсовац, али не можемо да дозволимо да се законски постави нешто што не постоји и да постане законска категорија и не дај Боже уставна и да ставите на папир нешто што не можете да докажете да постоји", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, идеја да се грађани изјашњавају као Војвођани није нова.

То је покушала и Демократска странка са Бојаном Пајтићем 2011. године, али је наишла на отпор грађана.

Било би то исто као када би се на попису људи изјашњавали као Шумадијци или Херцеговци или Сремци или Новосађани, рекао је Вучевић и нагласио да не верује да ће се и један Мађар изјаснити као Војвђанин.

"Мислим да идеја не може да прође, да СНС као најјача странка са највећом подршком грађана не сме да дозволи да се тако нешто догоди и да се фалсификује стварност", рекао је Вучевић.

То је како каже, "леп" покушај да се демонстрира црногорски сценарио, прво да се грађани изјашњавају по регионалној припадности, па на основу дијалекта ... а на крају да нађу два распопа који ће рећи да је Карловачка митроплија нешто одвојено од СПЦ.

И ето вам сценарио, рекао је Вучевић и нагласио да инсистирање на Војвођанима није случајно да личи на црногорски.

"Ово у Црној Гори је лудило на ивици грађанског рата, све то око узвишеног духовног , саборног догађаја, хиротонисања митрополита рођеног у Црној Гори, који је био епископ будимљанско никшићки ... И ту нема ништа спорно, све је чисто као суза, ... а ми имамо атеисте који презиру цркву и мешају се у ставри СПЦ, што је фантастично безобразно", рекао је Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк