Вести

Вучевић: Јачамо одбрамбене капацитете да би чували суверенитет

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је Србија војно неутрална земља, али да имајући у виду геополитичку ситуацију држава мора да буде додатно ангажована на јачању одбрамбених капацитета како би се чувао суверенитет.

Коментаришући негативне реакције са Запада поводом тога што је Србија набавила противваздушни систем који руши дронове, министар Вучевић је за ТВ Хепи рекао да с обзиром на то шта се дешава на геополитичком плану Србија мора да буде додатно ангажована на пољу јачања војних капацитета.

"А када томе придодамо и све оно што се дешава на Косову и Метохији и политику наметања решења која је апсолутно неповољна и притиске према Србима и српској заједници, нас заиста усмерава да будемо веома, веома фокусирани на јачање одбрамбених капацитета", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је навео и да у том циљу Србија жели да купује војну опрему која се не производи у нашој земљи, али да нису сва тржишта једнако отворена за то.

"Тамо где би ми можда хтели да купимо, не желе да нам продају неке ствари", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је истакао да је Србија безбедна држава упркос томе што постоји велики безбедности ризик по питању Косова и Метохије.

Говорећи о притисцима на нашу земљу, министар Вучевић је рекао да су се историјски понављали моменти када су велике силе постављале одређене захтеве према Србији који се косе са нашим националним и државним интересима и да очекује да ће их бити и у наредном периоду.

"Нисам претерани оптимиста ни у односу на период који долази. Готово извесно бићемо суочени са сличним или истоветним притисцима по одређеним питањима, пре свега по питању Косова и Метохије, али и нашег односа према Русији и Народној Републици Кини. Свакако не треба ту пренебрегнути и питање око Босне и Херцеговине, тачније Републике Српске", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је додао да председник Србије Александар Вучевић добија важне информације из сектора који су задужени за контраобавештајну и обавештајну делатност, а које се односе на државу и да нису све вести добре.

"Није све могуће објавити и обзнанити јавности, нити то треба, постоји тај ниво комуникације који није за публиковање, него је за рад, по дубини тих надлежних служби, а да су све добре вести нису", указао је министар Вучевић.

Подсетио је и да Срби нису никога протеривари, да су Србе етнички очистили са многих простора, са простора Хрватске, Крајине, Сарајева.

"Па погледајте колико је било Срба на Косову и Метохији до 1999. године а колико данас има Срба на Косову и Метохији. Па ћирилицу су свуда протерили, свуда је ћирилица забрањена, у Хрватској не може да се пише ћирилицом, њима је она симбол за агресију", рекао је министар Вучевић.

Навео је да је Србија забринута за развој догађаја у Босни и Херцеговини пре свега по питању Републике Српске.

"Поштујући Босну и Херцеговину као независну и суверену државу, у складу пре свега са Дејтонским споразумом, а Србија је један од гаранта Дејтонског споразума, ми смо забринути за развој догађаја у Босни и Херцеговини, пре свега по питању судбине Републике Српске, српског народа, али и руководства Републике Српске и то није мешање у унутрашње ствари неке државе, то је управо поштовање свих оних међународних споразума", рекао је министар Вучевић.

Додао је да са великом пажњом прате све што се дешава када је реч о Републици Српској како би, према његовим речима, сачували и Републику Српску и све Србе на простору Босне и Херцеговине.

"Јуче су председник Вучић и председник Додик имали састанак на ком су разговарали о различитим темама, та комуникација је стална, Додик је са Вучићем био и у Прокупљу на обележавању 25 година од почетка НАТО агресије на нашу земљу", рекао је министар Вучевић.

Коментаришући наводе да се спрема удар на Републику Српску, министар Вучевић је рекао да је драматично повећана концетрација НАТО трупа, њихове компоненте у региону, пре свега због рата у Украјини.

Подсетио је и да је тренутно у току највећа вежба НАТО алијансе од оснивања која је према његовој оцени, највећа у историји.

"Озбиљна је ситуација, сложена је ситуација, али ја верујем у политичка решења и верујем у мудрост нашег државног руководства. Верујем у рационалан приступ свих народа који живе на овим просторима, односно свих држава", рекао је министар Вучевић.

Када је реч о повећању мера безбедности на територији Србије ових дана, министар Вучевић је рекао да је након терористичког напада у Москви председник Србије заказао хитну седницу Савета за националну безбедност, где су донети одређени закључци.

"Један од закључака је да Министарство унутрашњих послова и Безбедносно-информативна агенција, али и Војна полиција буду присутни у јавном животу где долази до окупљања већег броја људи, без било каквог апострофирања и исказивања неке непотребне силе, и верујем да огромна већина људи воли да види и своју полицију и своју војску и да се људи осећају безбедније", рекао је министар Вучевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи