Вести

ВУЧЕВИЋ: ШАПИЋ ИЗАБРАН ЗА ПОТПРЕДСЕДНИКА ГЛАВНОГ ОДБОРА СТРАНКЕ

На седници Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић изабран је за потпредседника Главног одбора странке, саопштио је након седнице потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић.

Претходно је Главни одбор донео одлуку о уједињењу са Српским патриотским савезом.

"Српска напредна странка је тиме добила нову снагу и енергију и показала ширину и одговорност са овим одлукама, као и да Српска напредна странка нема проблем да прихвати све који желе да се укључе у тим који треба да оснажи и поведе Србију у правцу напретка, економског и сваког другог", рекао је Вучевић.

Вучевић је изразио уверење да ће грађанима моћи да покажу зашто су донели одлуку о уједињењу Српске напредне странке и Српског патриотског савеза и какав ће квалитет донети.

"Шапић и ја се знамо из неког ранијег периода и срећан сам што је данас са нама. Желим добродошлицу њему и његовим колегама, и честитам на избору за потпредседника Главног одбора Српске напредне странке ", рекао је Вучевић.

 

Изборна скупштина од 21. до 23. октобра, Председништво о Београду

Вучевић је саопштио да је донета одлука да се изборна скупштина одржи од 21. до 23. октобра када ће се бирати ново страначко руководство, а да је Председништво овлашћено да до скупштине изабере повереника или повереништво које ће водити градски одбор у Београду.

Вучевић је истакао да ће на скупшини учествовати делегати свих општина са територије целе Србије, свих општинских и градских одбора који ће бирати ново страначко руководство, и пре свега утврђивати даље политичке смернице и програм странке до 2030. године.

"То је нешто што је окосница програма "Србија 2025", али Српска напредна странка жели да кандидује свој програм за даље, јер сматрамо да Србија мора да доноси одлуке, да стратешки размишља", пренео је Вучевић.

Вучевић је рекао да је Главни одбор Српске напредне странке овластио Председништво да у наредном периоду изабере повереника или повереништво градског одбора у Београду, обзиром да је досадашњи председник тог одбора Небојша Стефановић поднео оставку.

"Данас нисмо расправљали о новим кадровским решењима, већ Председништво овлашћујемо да у наредном периоду изабере повереника или повереништво, а на конгресу странке ћемо бирати новог председника тог одбора у склопу бирања новог страначког руководства", објаснио је Вучевић.

Вучевић је рекао да су данашње теме биле везане за развој Србије, питање економије, раста стандарда, материјалног положаја грађана.

"Али и оно што је актуелно, притисак на Србију због Косова и Метохије, регионална политика, посебно са акцентом на статус Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине. Ми видимо да ће притисак на Србију да добија на новом интензитету и да се неће смањивати. То се може прочитати из свих порука протеклих дана да треба да наставимо разговоре искључиво у правцу признања", додао је Вучевић.

Српска напредна странка је, како је додао, добила потврду да председник Александар Вучић неће никада потписати независност Косова, што је, како је истакао, поздрављено аплаузом.

"Ми смо јасно рекли да никада ниједан амбасадор или стране државе не смеју да питају, а камоли диктирају ко ће да буде министар, члан владе, кандидат за председника или потпредседника странке - то ће одлучивати искључиво чланови Српске напредне странке или на изборима грађани", подвукао је Вучевић.

Вучевић је изразио задовољство што је седница Главног одбора могла да се одржи како би се странка спремила за даљи рад, да настави да буде доступнија грађанима, да се кандидује на свим изборима.

"Нисмо побегли ни са једних избора и увек признајемо одлуку грађана. Чека нас пуно послова ове године, али смо појачани Српским патриотским савезом и уверен сам да ћемо бити достојни изазова", нагласио је Вучевић.

 

Није се расправљало о сменама у извршној власти

Вучевић је изјавио да је на седници Главног одбора станке констатована оставка Небојше Стефановића на место шефа београдских напредњака, а да се није расправљало о оставкама и сменама било кога у извршној власти.

"Не само Небојше Стефановића, него било кога. То није била тема. О оставкама се не расправља, оставка је лични чин и она је прихваћена. Није се улазило у мотиве и разлоге оставке било кога, конкретно у овом случају Стефановића", рекао је Вучевић одговарајући на питања новинара да ли је на седници Главног одбора било речи о сменама или оставкама у извршној власти.

По питању извршне власти, није ни разговарано, само је констатовано да је Стефановић поднео неопозиву оставку на место председника Градског одбора Српске напредне странке у Београду, напоменуо је Вучевић.

На питање да ли треба очекивати још неке оставке или смене, Вучевић је рекао да не може да нагађа, јер, понавља, никакве смене данас нису биле на дневном реду.

Подсетио је да је акценат био на уједњињењу са Српским патриотским савезом.

Вучевић је истакао да је врло важна политичка декларација која дефинише заједничке циљеве Српске напредне странке и Српског патриотског савеза за наредни период.

"То је мање медијски интересантно, али је за нас то политичка окосница, како ћемо се односити по најважнијим питањима и изазовима за Србију и грађане", рекао је Вучевић.

Како је рекао, следи Конгрес странке у октобру, бираће се ново руководство, а природно је да ће долазити до промена, које, како је рекао, не значе и смене, већ после четири године страначког руководства, природно је да шансу добију неки нови људи.

"Конкретније од овога не могу да кажем, не зато што не желим, него зашто што немам још увек", рекао је Вучевић.

Додао је да ће се до Конгреса странке спровести унутарстраначки избори на локалном нивоу, а затим на Конресу, после којег ће бити припрема за изборе.

Да ли ће на Конгресу бити речи о одговорности страначких функционера које је данас Вучић критиковао, Вучевић је рекао да ће та тема, кад год буде кандидована, бити актуелна.

"Не могу да вам каже појединачну расправу на седници, било је и различитих ставова, није све унисоно, осим у оном делу да сви желе да Српска напредна странка буде још снажнија због грађана", рекао је Вучевић.

Вучевић је додао да је поносан на чланство у странци, јер Српска напредна странка за разлику од других, отворено прича и о проблемима, и уз све те проблеме и мањкавости Српска напредна странка је, како је рекао, најјача странка у Србији, која је донела препород.

"Кажемо ако неко није добро радио, како то да променимо, али није био данас никакав лов на вештице, нити се било ко уплашио да разговара о било чијој одговорности, али постоје процедуре и страначки органи", рекао је Вучевић.

Није се, како је рекао, дизала температура, па се спустила, већ је све било природно и донекле очекивано.

"Верујем да ћемо ми за јесен спремити много људи који ће се укључити у страначко руководство", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк