Вести

ВУЧЕВИЋ: САРАДЊА СА ИТАЛИЈОМ У ОБЛАСТИ ОДБРАНЕ РАЗВИЈЕНА И САДРЖАЈНА

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Републике Италије Гвидом Крозетом, који са министром спољних послова и међународне сарадње те земље Антонијом Тајанијем борави у заједничкој посети Србији.

Вучевић је указао на то да је стратешко партнерство наше две земље додатно ојачано снажном економском сарадњом, будући да је Италија један од водећих инвеститора у Србији.

Осим италијанске подршке евроинтеграцијама наше земље, сарадња у области одбране је развијена и садржајна, уз реализацију великог броја активности, нагласио је Вучевић.

Истичући да Србија остаје чврсто посвећена миру, стабилности и очувању дијалога, министар одбране рекао је да смо дубоко забринути развојем ситуације на Косову и Метохији.

Вучевић је исказао захвалност италијанским војницима који у оквиру КФОР-а имају важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница у јужној српској покрајини, истакавши да су својим ангажовањем, посебно у заштити манастира Високи Дечани, задобили снажно поверење српског становништва.

Вучевић је позитивно оценио редовну комуникацију начелника Генералштаба Војске Србије са командантом КФОР-а, као и професионалност италијанских генерала, који су на дужности команданата ове операције од 2013. године.

Током данашњег састанка, Вучевић је пренео опредељење наше стране да се у наредном периоду настави са реализацијом активности у тежишним областима сарадње.

Он је истакао значај заједничког учешћа у мултинационалним операцијама, посебно заједничког ангажмана у УН мисији у Либану (UNIFIL), што је круна билатералне сарадње у области одбране и од великог је војног и политичког значаја.

Вучевић је подвукао да ће Војска Србије са својим војно-медицинским капацитетима наставити са активном подршком напорима Италије и Европске Уније у мисији EUTM Сомалија.

Вучевић је посебно издвојио потребу заједничког изналажења могућности за интензивирање војноекономске и војнотехничке сарадње у обостраном интересу.

За то постоје значајни индустријски и научни потенцијали, рекао је он и указао на то да почетком следеће године предстоји и потписивање техничког аранжмана двају министарстава одбране о сарадњи у области борбене технике, наоружања и одбрамбене индустрије.

Крозето је истакао да је поштовање међународних споразума темељни принцип који се мора поштовати и изразио намеру Италије да се снажније ангажује у политичком процесу који ће водити изналажењу заједничких решења.

Он је, такође, изразио подршку Италије процесу евроинтеграција наше земље, истичући да италијанска страна цени конструктивну улогу Србије у очувању мира и стабилности у региону Западног Балкана, као и труд који званични Београд улаже у дијалогу са Приштином.

Министар је потврдио наставак ангажовања Оружаних снага Републике Италије у оквиру КФОР-а, с обзиром на то да је улога КФОР-а да буде непристрасни гарант мира и безбедности на Косову и Метохији.

Крозето је најавио да ће италијанска делегација, приликом посете Приштини, пренети снажно противљење предузимању једностраних потеза и непоштовању међународних споразума од стране привремених институција самоуправе у јужној покрајини, што директно угрожава мир и стабилност у региону.

Италијански министар одбране истакао је да, осим заједничког ангажмана у мултинационалним операцијама, од којих се посебно истичу операције у Либану и Сомалији, постоје могућности за унапређење и проширење сарадње и у другим областима, а нарочито у области војне индустрије, кроз заједничке пројекте и трансфер технологије.

 

 

 

Извор: Танјуг