Вести

ВУЧЕВИЋ: СНС МОТОР РАЗВОЈА И ГАРАНТ ВРАЋАЊА ДОСТОЈАНСТВА СРБИЈЕ

Потпредседник Владе, министар одбране и председник Српске напредне странке Милош Вучевић гостујући у емисији "Прави угао" саопштио је да је свестан одговорности и сложених политичких околности, али без обзира на исте не би пожелео да се врати на место члана председништва странке, нити да врати место председника.

На питање како види СНС данас, а како у наредних 5 година Вучевић је рекао да је види као најјачу политичку странку у Србији, али не у погледу бројева, процената и мандата, него у смислу одговорности коју има према свим грађанима Србије и целом српском народу.

"И даље је СНС мотор развоја и гарант враћања достојанства Србије на политичком спектру наше државе. У наредних 5 година надам се да ћемо очувати ту политичку виталност да смо увек у народу и са народом. Ако то изгубимо - то ће бити највећи проблем за СНС", додао је министар Вучевић.

На констатацију да по неким проценама СНС има два проблема: један на унутрашњем плану – протести грађана који су довели до благог пада популарности СНС и растуће незадовољство грађана које се проширило ван Београда по Србији и огледа се у протестима који се догађају сваке недеље, док је други спољнополитички план где се чини да се на СНС гледа другим паром наочара у односу на неке периоде и строжи је се суди СНС-у, Александру Вучићу, Влади и режиму у Србији на местима која су до јуче навођена као места великог пријатељства и подршке у Вашингтону, Берлину и Бриселу, министар Вучевић потенцира (када је реч о спољнополитичком плану) да то није проблем за СНС, већ за Србију, као и да је то рефлексија онога што се дешава по питању Косова и Метохије и Босне и Херцеговине, али и целог региона, као и рат "колективног Запада" и Руске федерације на територији Украјине.

"Што се тиче унутрашње политичке ситуације, ја сам гледао ИПСОС-ово истраживање и нисам видео пад СНС-а. Мислим да долази до учвршћивања и хомогенизације нашег бирачког тела. Можемо рећи да пад има екстремна или радикалнија десница. Што се тиче протеста, ја не мислим да су то ствари које могу да уруше СНС, оне су политички изазови, изазови за цело друштво и преседан да опозиционе политичке странке левог либералног спектра организују протесте и формулишу политичке циљеве, али се не појављују као неко ко предводи. Ту имамо једну замену теза што је њихово право да раде. Подносиоци пријава за све те скупове су људи из опозиционих политичких странака са левог спектра, они присуствују, постављају политичке циљеве, али никада се не обраћају грађанима. То је важно јер нам то показује да је то привид да су то грађански протести у смислу да се народ спонтано ту окупио, већ је то нешто што је политички формулисано. То није нелегитимно и осуђујуће, само констатујем да постоје политички захтеви са тих скупова. Постављам свима питање "Ко формулише захтеве са скупова, јесу они извикани, изгласани на свенародном скупу?", изјавио је министар Вучевић.

Коментаришући истраживање које је спровела ЦРТА које каже да сваки пети грађанин који је наклоњен владајућим партијама подржава протесте, а неки од захтева подржава и 70 одсто грађана блиских режиму министар Вучевић додаје да извор информација види као врло упитан, али не жели да улази у оцену релевантности информација.

"Није спорно да, невезано, ко за коју партију гласа, да ли је члан или не, излази ли на изборе или не излази да се осећао уплашено, узнемирено, забринуто, па и бесно или љуто због онога што нам се десило. Само неозбиљан човек би могао да каже супротно. Немам никакав проблем да људи јавно искажу своје задовољство и незадовољство, страх и бригу. Ја имам проблем када неко то политички злоупотребљава, а прави привид да је то незадовољство грађана због ситуације, а онда се због тога тражи преузимање власти без избора", појаснио је министар Вучевић.

На питање да ли размишља о томе да и грађани који учествују на протесте упиру прстом у власт коју сматра одговорном или од које се очекује да промени нешто у начину функционисања медија, у начину разговора у јавном простору, у Скупштини, не само на телевизији, да се уведу неке значајне промене у образовање и безбедносни сектор, и да ли то прихвата као озбиљну забринутост, министар Вучевић апсолутно потврђује и каже да види да су ти захтеви, очекивања, протести, негодовања усмерени ка Влади, као и да није политички наиван да не види да је то тако.

"Свесни смо шта је узрок и шта су последице, ништа од тога не оспоравам у смислу постојања и као што сте рекли да они имају очекивања од Владе. Ја бих рекао да већина грађана има очекивања од свих актера на политичкој сцени, а не само од Владе и мислим да је баш то разлог зашто се нико од опозиционих лидера није појављивао да говори да не би био извиждан. Што се тиче СНС-а, мислим да смо ми показали конкретне ствари, јер смо носиоци извршне власти па је на нама тај први потез од тога да је кренула акција одузимања оружја, промена законске регулативе по питању одговорности, по питању даљих легалних дозвола, да се пооштре казне, да се промени кривично правна политика за убудуће, али то је нешто што би требало да превенира да нам се то више не понови. А на крају понудили смо да Влада падне и да идемо на изборе", додао је министар Вучевић.

 

Извор: РТВ