Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ЦЕНИ ПОДРШКУ САД ПРОЦЕСУ ПРЕГОВОРА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са главним замеником помоћника секретара одбране Сједињених Америчких Држава задуженим за послове међународне безбедности Тресом Стефеном Гуеновом.

Министар Вучевић истакао је да посете високих делегација САД у претходном периоду указују на јачање односа две државе, а њихов традиционално развијен домен је сарадња у области одбране. Министар Вучевић је указао на разноврсност области од заједничког интереса у којима се реализује сарадња, наглашавајући новоуспостављену област заједничког учешћа у мултинационалним мировним операцијама, заједничких војних вежби и обука, као и донације америчке стране за систем одбране Србије. Како је истакао министар Вучевић, војноекономска сарадња има потенцијал за даљи развој у обостраном интересу. Сарадња између Војске Србије и Националне гарде Охајо, нагласио је министар одбране, садржајна је и разграната.

Министар Вучевић рекао је да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем наше земље да задржи статус војно неутралне државе.

Током данашњег састанка, министар одбране нагласио је да Србија цени подршку САД процесу преговора Београда и Приштине, као и да је наша страна отворена за наставак дијалога, јер настојимо да мирним средствима обезбедимо нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Метохије.

Министар Вучевић замолио је да САД искористе свој утицај на Привремене институције самоуправе у Приштини, које својом опасном политиком насиља поништавају сва достигнућа досадашњег дијалога, како би се спречила даља ескалација сукоба.

По питању безбедности грађана српске националности на Косову и Метохији, министар одбране рекао је да Србија једино КФОР види као легитимну оружану формацију на Косову и Метохији у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, додајући да је безбедност припадника КФОР неупитна и представља приоритет за Србију. Вучевић је истакао да је за Србију значајно што су САД препознале нашу државу као значајног партнера у осигурању стабилности и безбедности у региону Западног Балкана, нагласивши да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

 

 

 

Извор: Танјуг