Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ЈЕ ДАНАС ДАЛЕКО ЈАЧА И СНАЖНИЈА

Председник Републике Србије Александар Вучић, на основу Закона о председнику Републике и Закона о Војсци Србије, а због усложњавања безбедносне ситуације у држави, донео је Одлуку да се донесу акта ради обустављања извоза наоружања и војне опреме у наредних 30 дана.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић говорио је о овој теми. 

"Можда је медијски то одјекнуло, али ми смо у систему одбране били увелико у томе. Србија стално мора да води рачуна о одбрани свог интегритета и суверенитета и ово је рефлексија свега онога што нам се дешава. У наредних 30 дана нема извоза оружја", рекао је министар Вучевић и додао:

"Не смемо бити уплашени, али смемо бити забринути, то није исто. Србија се не спрема за рат и не жели рат. Сагледавамо да Србију сачувамо у миру и да одржимо наставак стабилног периода, али не смемо да искључимо опасности безбедносне природе са којима се суочавамо. Наш мир је сигурнији. Ми морамо да разумемо шта је оно што се дешава у региону. Убрзава се наоружање. Имаћемо у виду да је то реалност која нас окружује, спрам тога држава доноси одлуке. Од данас креће реализација те одлуке наше државе. Добили смо списак свих приоритета Војске Србије. С једне стране делује да је ванредно, а није јер је природно да се Војска Србије снабдева. Ми морамо да водимо рачуна о нашој наменској индустрији", истиче министар Вучевић.

Србија је данас далеко јача и снажнија, истиче министар Вучевић. 

"Далеко је данас јача Војска Србије него што је била, та обнова војске, не само у материјалном, већ и у моралном. По питању части долази и на тај ниво који војска заслужује. Официри морају да буду врста друштвене елите, али то смо изгубили у сфери јавног живота. Кад се појаве официри, то значи да се он квалификовао и школовао", рекао је министар Вучевић.

Како напомиње министар Вучевић, у Србији постоје људи који су неодговорни и не виде сврху јачања војске.

- Имамо једно медијско спиновање да нам војска не треба, да нико не улаже у војску, шта ће нама, да је то трошак, па онда видите хаос у Европи. Имате у Србији политичаре и људе из јавног живота који су потпуно неодговорни. Погледајте шта ради Хрватска и колико улаже у наоружање, па се питамо шта ће то њима, а чланица су НАТО-а. Ако то не пратите и бавите се поштанским маркицама и салветама, онда не разумете. Није наш посао да се додворавамо свима. Ми смо бирани да радимо те ствари најозбиљније. Нико не жели да иде у рат, посебно не војска јер зна шта је рат", подвукао је министар Вучевић.

 

Не смемо потценити Куртија, није наиван ни глупав - живи за то што ради

Министар Вучевић говорио је о ситуацији у јужној српској покрајини.

"Делује бесмислено да 25 одсто смањују, не знамо чега. Сто посто су повредили све споразуме и сто посто су направили ову ситуацију. Не може "вратићу вам 25 одсто украдених ствари, а 75 одсто ћу задржати". Банализујем сад, али с друге стране, Србија мора да буде присутна за преговарачким столом, јер ако нисмо за тим столом, одлучиваће се о нама без нас", напомиње министар Вучевић који моли све грађане да разумеју ситуацију у којој се Србија налази.

"Мучно је и непријатно слушати те разговоре, а да не кажем седети с Куртијем, али зато сте бирани. Уопште не треба завидети Александру Вучићу, али за то смо га бирали. Мора неко да иде, он је биран да ради тај посао. Боље је и сто дана провести на оваквим разговорима. Не бусамо се у груди, него ми се бавимо тиме да будемо спремни ако треба Србија да се брани, а да све радимо на политичком плану да то никако не испробавамо", рекао је министар Вучевић. 

Министар Вучевић подвукао је да постоје колективна права, али и обавезе.

"Ми који смо служили војни рок, ми смо положили заклетву од државе. Постоје нека колективна права, постоји одговорност и обавеза да браните та права. Природно је да се браниш. Увек је боље тражити политичке договоре и водити дијалог. Куртија не смемо потценити, није наиван ни глупав, живи за то што ради. Цео живот је томе посветио. Човек је кодиран и програмиран да проводи ову идеологију, имамо посла са човеком који верује у то што ради. Његов циљ је Косово и Метохија без Срба, стално диже лествицу горе. Онда га они зауставе, па се повуче два корака, а остане три корака у туђој територији, под покровитељством међународне заједнице", рекао је министар Вучевић и додао: 

"Вучић је добар државник и стратег, не само добар шахиста, али није само до њега, и Србија мора да буде на истим шинама. Ако једни вучемо у лево, други у десно, онда Србија није стабилна", закључује министар Вучевић. 

Министар Вучевић закључио је на крају да је војска савршено спремна.

"Војска Србије је спремна и обучена да изврши сваки задатак, саветујем да не проверавају да ли је војска спремна, одлучно обучена и припремљена да изврши сваки задатак. Другарски савет: Не проверавајте, верујте нам", закључује министар Вучевић. 

 

Не проверавајте да ли је војска одлично обучена и припремљена, верујте нам

Министар Вучевић говорио је о томе што је председник Вучић, на основу Закона о председнику Републике и Закона о Војсци Србије, а због усложњавања безбедносне ситуације у држави, донео Одлуку да предложи Влади да се донесу акта ради обустављања извоза наоружања и војне опреме у наредних 30 дана.

Министар Вучевић је кроз ову тему истакао да је председник Вучић добар државник и да је Војска Србије спремна да одговори на сваки задатак који патриотизам наложи.

 

Ми ходамо по танкој жици коју љуљају ови што блокирају ауто-путеве

Министар Вучевић говорио је и о неповољној и тешкој ситуацији за Србију, када је у питању јужна српска покрајина.

"Стално ми да се нечег одричемо, само мало да нас не буде тамо где живимо вековима. Наша ситуација је врло сложена и шта год да урадимо имамо велики ризик. Са једне стране изгледа као да држава неће да реагује, с друге стране прича може да се одвија у правцу деведесетих година", напомиње министар Вучевић и додаје: 

"Курти хоће рат апсолутно, али он неће да ратује са нама већ хоће да ратујемо ми са НАТО пактом", стриктан је министар Вучевић.

Како је истакао, јасно је да су Албанци у Приштини фаворити и љубимци Запада. 

"Ми ходамо по танкој жици, а публика навија да паднемо. Нажалост и део наших љуља жицу, да падне балансеро, да не пређе преко жице, е то вам је позиција Србије. А ови што љуљају жицу су ови што блокирају путеве, ауто-путеве и хтели би да уруше државу када нам се све ово дешава. Није ни њима свеједно, виде они те обронке брда и планине и знају они наш потенцијал. Ја нисам задужио ресор који се бави популарним темама, али ово су животне ствари. Не играмо се рата, нико не жели да види ниједног погинулог војника или нашег грађанина, пошто треба отићи у породице погинулих па изјавити саучешће", рекао је министар Вучевић и додао:

"Замислите да крене рат, па неком донесете сина у ковчегу. Не можете ни да кажете да ће они згазити све Србе. То најбоље показује колико је сложена позиција Србије, косовски Албанци су фаворити колективног Запада, они који су модератори разговора Београда и Приштине су много благонаклонији и блажи према Приштини, то је њихово чедо. Напали су нас 1999. године да би направили тзв. "Косово"", истакао је министар Вучевић.

 

 

Извор: Информер