Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ДА ОСТАНЕ ФАКТОР СТАБИЛНОСТИ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са конгресменом Сједињених Америчких Држава Мајклом Тарнером са којим је разговарао о сарадњи двеју земаља у области одбране.

Вучевић је нагласио да две државе несумњиво теже јачању билатералних односа, са јасном намером да продубе сарадњу у области одбране, не излазећи из оквира зацртане војне неутралности Републике Србије.

Вучевић је том приликом рекао да су у протеклих 17 година постојања Програма државног партнерства Министарства одбране и Војске Србије са Националном гардом Охаја реализоване бројне активности, које су значајно утицале на изградњу капацитета Војске Србије, пре свега способности за ангажовање у мултинационалним операцијама.

Вучевић је  истакао је кључну улогу САД у процесу дијалога Београда и Приштине, који првенствено треба да обезбеди мир и нормалан живот српске и свих других заједница на простору Косова и Метохије. Он је напоменуо да када је у питању безбедност грађана српске националности на Косову и Метохији, Србија једино види КФОР као легитимну оружану формацију у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и додао да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

Конгресмен Тарнер захвалио је на срдачном пријему у Министарству одбране, изразивши наду да ће Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.

 

 

Извор: Танјуг