Вести

ВУЧЕВИЋ: СУСПЕНДОВАН ИЗВОЗ НАОРУЖАЊА У НАРЕДНИХ 30 ДАНА

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић потврдио је да је Влада Србије усвојила закључак на предлог председника Републике Србије Александра Вучића као врховног команданта о суспендовању извоза наоружања и војне опреме у наредних 30 дана из наменске индустрије.

Министар Вучевић рекао је да ће приоритет у испоруци из фабрика одбрамбене индустрије имати Војска Србије чиме ће се, како је рекао, додатно ојачати капацитети државе, односно Војске Србије.

"Наравно, разумејући све околности које нас окружују и пратећи све оне чињенице које су релевантне по питању процене безбедности наше државе", рекао је министар Вучевић за Танјуг.

Министар Вучевић истакао је да то не значи да Србија иде у рат, нити призива рат, већ да се добро процењују безбедносни ризици и изазови.

"Пратимо све оно што се дешава и спрам тога се владамо. Наша је процена у овом тренутку да комерцијални послови не могу да имају приоритет у односу на питање безбедности отаџбине и да оно што се поизводи у наменској индустрији мора пре свега да буде усмерено ка Војсци Србије, у складу са њеним потребама", истакао је министар Вучевић.

Како је додао, не праве се никакви мегаломански планови, само се додатно јачају капацитети Војске Србије.

"Видећемо после 30 дана каква ће бити ситуација, да ли ће се тај мораторијум на извоз наставити", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић нагласио је и да држава преко Министарства одбране плаћа све што се узима за Војску Србије, додајући да то нису поклони.

 

 

Настављају се напади на наменску, још једна лажна оптужба

Министар Вучевић изјавио је да се настављају напади на наменску индустрију Србије и одбацио као лажну оптужбу информацију да је фирма из Белгије продала компоненте, технологију и опрему за производњу муниције СДПР-у за фабрику у Узићима где је наводно произведена муниција која је завршила у Русији.

"Потпуно лажна оптужба из Белгије да је фирма из Валоније продала компоненте и опрему за призводњу муниције СДПР-у и да је одатле произведена муниција која је завршила у Русији. Апсолутно нетачно и иритантно", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић рекао је да 90 одсто од укупне производње стрељачке, па и спортске муниције, које се производе у фабрикама Први партизан у Ужицу и СДПР у Узићима, иде на америчко тржиште.

Министар Вучевић рекао је да је интересантно да је цела прича кренула са једне немачке телевизије.

"СДПР је ангажовао свој правни тим. Ми ћемо проучити да ли има елемената за тужбе, за повреду угледа и части компаније, да штитимо сва права", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић оценио је да је по ко зна који пут наша наменска индустрија изложена хибридним ратовима и сталним оптужбама.

"Код нас су трговци оружјем "преваранти у сивој зони, а њихови најугледнији грађани". Ми не смемо да производимо наоружање и војну опрему, а у другим државама треба да се производи, односно они да нам кажу шта и колико смемо да произведемо. То је још један од показатеља сложене ситуације Србије", додао је министар Вучевић.

Како је поручио, са задовољством се очекује делегација из Белгије да провери све ове наводе.

"Данас смо имали састанак са белгијским амбасадором. Чекамо њихову делегацију да оду у Узиће да провере све и да виде да је то апсолутно неистина. Нема ни говора о томе шта се наводи у тим извештајима који су се појавили у одређеним медијима", рекао је министар Вучевић.

Србија се стално оптужује да је продала једној или другој страни оружје, подсетио је министар Вучевић и додао да, нажалост, има у Србији оних који то дочекају са радошћу и учествују у урушавању сопствене државе.

 

 

Извор: Танјуг