Вести

ВУЧЕВИЋ: ВАКЦИНИСАЊЕ ЈЕ ПИТАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНЕ И ЛИЧНЕ ОДГОВОРНОСТИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да динамика вакцинације иде добро, али се увек очекује да иде још боље. Добри су бројеви, али морају да буду још бољи, и не могу да кажем да смо завршили процес вакцинације, изјавио је Вучевић.

На питање хоћемо ли у Новом Саду до 21. јуна стићи 50 одсто Вучевић је саопштио да нема ту дилему.

"Београд, Нови Сад и Ниш сада преузимају вођство, не говорим у апсолутним бројевима, него у процентима, проблем је што други делови Србије касне, па чак и Нови Сад има велику предност у односу на целу Војводину", рекао је Вучевић.

Вучевић је напоменуо да је град Нови Сад наградио и стимулисао првих 200 студената који су се вакцинисали у овој акцији одласком на Златибор, како би младе студенте мотивисали да се вакцинишу.

"Са младима треба да комуницирају њихови вршњаци који су обучени и који могу да објасне зашто је важна вакцинација, мислим да је добро што су укључени и EXIT и OPENS и Европска престоница културе, оне институције којима млади верују. Млади су резервисанији, бунтовнији, неповерљивији, дуго је времена прокламовано да су млади заштићенији од короне, и они полазе и од те претпоставке. Плус фактор да сте на друштвеним мрежама имали једну ужасну кампању лажну антиваксерсикх покрета, да вакцина утиче на питање стерилитета, да сте директно гађали ту популацију, да не иду у правцу чувања свог здравља и чувања здравља своје породице и пријатеља. Велика је данас одговорност на младима. Када гледамо бројеве у Србији, па и у Новом Саду, највећи резервоар за даљу вакцинацију нам је у популацији до 30 година", додао је Вучевић.

Вучевић наглашава да је Америка већ кренула да тестира вакцинисање на узрасту од 12 до 16 година, труднице и породиље су већ истестирали потпуно безбедно, док Израел исто, као лидер у вакцинацији, размишља о увођењу вакцинације деце од 12 до 16 година.

"Што се тиче бројева за Нови Сад прву дозу вакцина примило је 30.287 грађана, то је 9,8 процената, две дозе је примило 38,5 процената, укупно имамо 152.000 грађана у Новом Саду који су је примили бар једну дозу, или 48,3 пунолетне популације. Немам сумњу да ћемо у наредних месец дана прећи 50 одсто. Ми морамо да правимо тај колективни имунитет. У Новом Саду имамо од 7 до 20 новоинфицираних. Оно што ме плаши мислим да је дошло до потпуног опуштања, чујем и да су и концерти заказани и потпуно се вратио ноћни живот, полако се људи враћају што је једна неминовност", додао је Вучевић.

Такође је нагласио да су се многи смејали вакцинацији у тржним центрима, али укупно 8.465 грађана је вакцинисано у Променади и Бигу.

"У мобилном аутобусу 516 грађана, а у приградским насељима које смо обилазили преко 5.000 и обишли смо по кућама грађане који нису били у могућности да дођу на пунктове - 4.500 грађана. Мени се свиђа ово што је министар унутрашњих послова рекао да сви припадници полиције морају да се вакцинишу, осим оних који су из здравствених разлога спречени. По мом мишљењу возач ГСП-а или васпитачица такође морају да буду вакцинисани. У контакту су са великим бројем људи. То је питање и професионалне и личне одговорности", саопштио је Вучевић.

"Понудили смо премијерки Брнабић да пита Кризни штаб, Нови Сад је спреман ако треба да организује први контролисани концерт, да тестирамо како би то ишло. Ми би то радили највероватније са Exitom или Европском престоницом, урадили би у партнерству и по инструкцијама Јавног здравља Војводине, односно Кризног штаба. Ми навијамо да се то деси, мислим да треба да се отварамо, али треба још више и да се вакцинишемо", рекао је Вучевић.

Вучевић наглашава да му је и даље криво када у Новом Саду треба да молите неког да се вакцинише, а онда га зову из Мостара из неке фирме да питају да се вакцинише 50 запослених.

"Или ме моле сарајевски музичари да дођу да се вакцинишу у Нови Сад. Ако неком није јасно то треба да уради због себе, породице, пријатеља па и због свог града и своје државе. Оно што је моја кључна порука је - има ли неко бољу идеју, има ли неко боље решење од вакцинације?", додао је Вучевић.

На питање да ли је тачно да „егзитовци“ планирају разне привилеговане статусе за све оне који су вакцинисани, Вучевић одговара да је замолио Душана Ковачевића, као човека који је покренуо велики број иницијатива, да Exit размотри дељење бесплатних карата и по повлашћеним ценама, јер Exit има простора, капацитета и снаге и има неку друштвену одговорност коју никад није скривао да буде укључен у овај процес.

"Ја сам им на томе захвалан као и свима који су се укључили", додао је Вучевић.

На констатацију да је пре месец дана  почела изградња ковид болнице, Вучевић додаје да се изградња финансира из Републичког буџета, 4 милијарде и 125 милиона динара даје Република Србија, док град финансира комуналну инфраструктуру у вредности од 260 милиона динара.

"Наша жеља је да то што пре буде градска болница, да победимо корону и да постане градска болница, односно секундарног нивоа здравствене заштите", додао је Вучевић.

На питање како смо успели у најтежој години да стигнемо до највећег буџета Вучевић наглашава да је град Нови Сад много снажнији.

"Продаја грађевинског земљишта је за 400 одсто већа него прошле године. То је та синергија одговорности грађана, много снажније новосадске привреде и одговорније политике. Ове инвестиције не падају са неба и зато сам ја миран и задовољан на све критике. Ја само изађем и покажем грађанима - био је 14 милијарди буџет, сада је 33 милијарде. Извините ако нешто не ваља", додао је Вучевић.

Електрични аутобуси у Новом Саду

На питање зашто Нови Сад мора да се задужује да би купио електричне аутобусе, Вучевић изјављује да то радимо зато што нам се исплати да добијемо од Европске банке за обнову и развој 8 милиона евра по камати од 1,1 одсто, јер нам је то јефтиније него да трошимо своје паре.

"Зато што они имају посебну зелену компоненту у кредитним аранжманима и посебно стимулишу куповину таквих аутобуса, ми дижемо на највишу могућу лествицу питање јавног превоза по први пут. Ми смо сад купили 130 аутобуса на ценге, идемо да избацимо потпуно дизел моторе у аутобусу. Ми сад узимамо 10 електричних аутобуса са пунионицама за електричне аутобусе. И то уводимо у линије које су најударније", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: РТВ