Вести

ВУЧИЋ: АФРИКА СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР СРБИЈЕ У БУДУЋНОСТИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће 19. и 20. јануара 2024. године бити гост председника Мусевенија и Покрета несврстаних и истакао да је за Србију важно да има стратешко присуство на афричком континенту.

"Поносим се тиме што ћу бити гост председника Мусевенија и Покрета несврстаних 19. и 20. јануара 2024. године. То је за нас извор политичког пријатељства, али за оне који то неретко потцењују у Европи и извор политичке снаге", рекао је председник Вучић на српско-угандском пословном сусрету у Београду.

Истакао је да је за Србију важно да има стратешко присуство на афричком континенту јер Африку доживљава као стратешког партнера у будућности.

Додао је да се нада да неће проћи наредних 36 година до следеће посете председник Мусевинија или било ког другог председника Уганде, или било кога из Србије Уганди.

Председник Вучић је произвођачима кафе у Србији поручио да је Србија спремна да разговара о појединим преференцијалним аранжманима са Угандом.

"Да прво видимо ми како ћемо то формално правно да обезбедимо, имајући у виду све прописе, да видимо како то за вас да буде јефтиније и успешније, а да Уганда заради више", нагласио је председник Вучић.

Додао је да ће, када је реч о сарадњи у пољопривреди, Србија пре краја августа послати делегацију у Уганду, где ће покушати да изучи све могућности сарадње. 

"Претпостављам да ће неко из Привредне коморе да иде са нашим министрима и стручним људима и да видимо како да направимо регулаторни оквир из којег можемо да извучемо највише користи за људе у Уганди и Србији", навео је председник Вучић.

Истакао је да је за Србију важно да се ангажују пољопривредни институти јер, како је навео, у Уганди је око 80 одсто земљишта обрадиво.

"Они обрађују око 35 или 40 одсто земљишта, па да можемо додатно да помогнемо преко наших семенских института и на друге начине, али и да сами људи у Уганди сагледају шта су им потребе. Ми ћемо ту бити од помоћи", поручио је председник Вучић.

Рекао је да Уганда има уговор са Европом "Све осим оружја", али је истакао да Србија није чланица Европске уније, већ се налази на европском путу, и спремна је да разговара о  оружју и муницији, као и свему другоме што је неопходно.

"Као што смо разговарали у прошлости. Ми то не кријемо, ви сте дозвољени "end user" (крајњи корисник). Имамо добру војну индустрију, спремни смо о томе да разговарамо, као и о трансферу технологије и свему другом. Имамо велики број фабрика наменске војне индустрије. Они праве веома добре и ефикасне  производе које жели највећи број (држава) света", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија у овом тренутку нема проблем са тржиштем. 

"Све што произведемо за наредних не знам колико година можемо да продамо и на истоку и на западу, где год хоћемо, где постоји дозвољени "end user", ко нам понуди бољу цену, можемо да учинимо", рекао је председник Вучић.

 

Захваљујући својим пријатељима из Африке и Азије Србија добила организацију "EXPO 2027"

Председник Вучић изјавио је да је за Србију стратешки важно да има присуство на афричком континенту јер Африку доживљава као стратешког партнера у будућности, као и да је захваљујући својим пријатељима из Африке и Азије добила организацију "EXPO 2027".

Председник Вучић рекао је да је Србија била део Покрета несврстаних и да се поносимо тим делом своје историје, као и да је  поносан што ће бити гост председника Уганде Јовери Кагуту Мусовенија, али и Покрета несврстаних 19. и 20. јануара 2024. године.

"То је за нас извор политичког пријатељства, али ако хоћете, за оне који то неретко потцењују у Европи, и извор политичке снаге. Да није било наших афричких пријатеља, да није било наших пријатеља из Уганде, ми не бисмо добили организацију "EXPO 2027". Овако смо добили оне који су уложили десетоструко више новца. Добили смо управо захваљујући тим историјским пријатељствима које смо градили са нашим пријатељима у Африци и Азији и наставићемо то да радимо", поручио је председник Вучић.

Што се тиче конкретне сарадње у области грађевинске индустрије са Угандом, председник Вучић рекао је да су и Енергопројект, али и друга наша грађевинска предузећа спремна за рад у тој земљи.

"После деценија пропадања, наша грађевинска индустрија се поново подиже. Могли сте да видите са места где сте смештени овде у Београду шта је то што смо успели да подигнемо и да видите поновни успон грађевинара и верујем да по сваком питању можемо да испоручимо најбољу могућу услугу за ваше амбициозне пројекте", рекао је председник Вучић обраћајући се председнику Мусевенију.

Председник Вучић је истакао да је стопа раста Уганде 4,9 одсто, што је, како је рекао, за Европу мисаона именица.

"У Европи ће просечан раст бити 0,7 - 0,9 одсто, ако и толико буде. Онда можете да упоредите којом брзином напредује Уганда", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, две земље могу да остваре сарадњу у ИКТ сектору, у области дигитализације и софтверске индустрије, где је Србија, указао је, постигла велике успехе.

"Када сам постао председник владе, нама је пољопривреда била заступљена са 11 одсто у БДП, а свега 3,5 софтверске индустрије и ИКТ сектор, а сада 9,5 - 10 одсто софтверска индустрија, а свега шест одсто пољопривреда. То говори колико се Србија променила и колико тога смо успели да урадимо у претходном периоду, а апсолутни обим пољопривреде нам је не мањи него тада. То говори како смо у другим секторима успели брзо да напредујемо", рекао је председник Вучић.

Додао је да је сарадња могућа и у секторима здравствене заштите и енергетике.

Како је рекао, добро је да имамо људе који раде у Уганди и праве мост пријатељства између наших народа и земаља.

"Верујем да ћемо у месецима и годинама које долазе наше искрено пријатељство успети да искористимо на најконкретнији могући начин у интересу Уганде и Србије. Верујем да ће чешћи долазак ваших званичника у Београд и долазак наших министара у Уганду, попут доласка министра (унутрашње и спољне) трговине (у Влади Републике Србије Томислава) Момировића у Уганду, створити везу коју ће моћи да користе пословни људи обе земље", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да председник Мусовени изузетно цени приватну својину и да у Уганди добро знају да без приватне својине нема успешне економије.

"Постоје економије у Африци које се ослањају на државну својину, али то није случај у Уганди,  где су добродошли приватни инвеститори и то гарантује успех њене економије. Позивам српске привреднике да, уз подршку наше владе и Привредне коморе, размотре могућности за улагање у Уганди", рекао је председник Вучић.

Захвалио је председнику Уганде на посети и поручио да се нада да неће проћи ни годину и по дана до његове поновне посете.

 

Србија ће покушати да до краја 2024. обезбеди директну линију до Кампале

Председник Вучић изјавио је да ће Србија покушати да до краја 2024. године обезбеди преко "Air Serbia" директну линију до Кампале, престонице Уганде.

"Веома је важно да у релативно кратком периоду, до краја 2024. покушамо да преко нашег националног авио-превозника обезбедимо директну линију до Кампале, а од Кампале можемо да идемо ка југу и Јужној Африци, где имамо прилично велику дијаспору, али и ка западу и другим земљама у централној Африци", рекао је председник Вучић на српско-угандском пословном сусрету.

Истакао је да "Air Serbia", уз све проблеме са којима се суочава да испуни све обавезе према путницима, данас има 200 милиона евра на свом рачуну, што, како је нагласио, никада у историји није био случај.

"Добро функционише, таква је конјуктура да авио-саобраћај добро функционише, и у оваквим условима је важно да пронађемо одређене стратешке дестинације, а Кампала би била од таквог значаја и додатно би учврстила историјско пријатељство, које никада није доведено у питање ниједног тренутка", нагласио је председник Вучић.

Захвалио је председнику Мусевенију на томе.

"Захваљујући његовој чврстини и његовој подршци сасвим је извесно да Србија може да рачуна на своје пријатеље у свим међународним форумима, институцијама и организацијама, али и обрнуто, увек можете да рачунате на нашу подршку", поручио је председник Вучић. 

 

 

Извор: Танјуг