Вести

ВУЧИЋ: АУТО-ПУТ ЋЕ ПРЕПОРОДИТИ ЗАПАДНУ И ЦЕНТРАЛНУ СРБИЈУ

Ауто-пут Београд-Чачак, који је данашњим отварањем последње деонице Сурчин-Обреновац у потпуности завршен, доноси будућност за Србију у економском, али и сваком другом смислу, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на отварању деонице Сурчин-Обреновац рекао да сви грађани Србије треба да буду поносни на данашњи дан јер ће у будућим деценијама моћи да се хвале тиме што су учествовали у изградњи најважнијих путева за Србију.

"У ономе што доноси будућност у економском и сваком другом смислу, ономе што ће препородити централну и западну Србију, донети нову вредност и нови квалитет живота", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су се данас Београд и Чачак пробудили и одлучили да крену један ка другом, постали ближи, а тиме су и сва места на том путу и делу Србије постали део једне велике блиске породице.

"До јуче су Чачак и Београд били удаљени два и по сата вожње, данас само један сат. Свако ко путује уштедеће један сат свог времена, а захваљујући томе ће моћи да проведе више времена са породицом или радећи. Данас је српски народ постао богатији за више времена, више посла и више фабрика", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је управо то оно што је најбољи поклон Србији после много година мучења, транзиције, уништених фабрика.

"Не могу вама грађанима да вратим време које смо изгубили на путевима у прошлости услед немара, лењости, инертности... али данас можемо да се постарамо да добијете више времена како бисмо сви заједно бринули о будућности", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће за неколико дана бити представљен амбициозан инвестициони план и да ће када буде спроведен грађани проводити много мање времена на путевима возећи, а имаће много више времена за друге ствари.

Истиче да као сваки нормалан и добронамеран човек ужива у отварању ауто-путева и да се радује напретку своје земље.

Вучић је поручио да ће бити настављени пројекти који ће повезивати земљу и људе и захвалио грађанима на подршци без које ништа не би могло да се уради.

"Много година није рађено ништа што би повезало земљу са собом, а поготово са комшијама. Мислили су само само на себе", нагласио је Вучић и истакао да је сада све другачије.

Вучић је рекао да је Србија прва у региону по броју и нивоу инвестиција, као и по броју километара путева и ауто-путева.

Вучић истиче да зато инвеститори желе да дођу у нашу земљи и да су дошли, на пример у Краљево и Чачак, тек када им је обећано да ће ту бити изграђен ауто-пут.

"Увек ћете видети људе који нису сагласни са изградњом ауто-путева и да им увек нешто смета и да увек пронађу неку ману", додао је Вучић и изразио уверење да 99 процената грађана поштује вредан рад наших радника.

Похвалио је још једном српске и кинеске раднике који су направили ауто-пут од Сурчина до Обреновца, који су радили и по цичи зими и по највећем сунцу.

Захвалио је директору кинеске компаније “ЦЦЦЦ” у Србији Џангу Сјаојуену нагласивши да се никада до сада није десило да се неки тако велики инфраструктурни пројекат у Србији заврши без кашњења и додатних захтева за плаћање.

Вучић је захвалио и председнику Кине Си Ђинпингу и подсетио да су захваљујући њему спасени Смедерево и Бор, пошто су Кинези преузели смедеревску железару и РТБ Бор.

"Само захваљујући њему кога ћемо да дочекамо у Србији тако како смо мало кога дочекали, када буде следеће године дошао у нашу земљу", рекао је Вучић и додао да ће, на пример, РТБ Бор за четири године имати шест пута већу производњу концентрата бакра.

Вучић је рекао да ће захваљујући томе оживети исток Србије и поручио Кинезима: "Ово је наша, али и ваша кућа и овде сте увек добродошли".

Захвалио је српском члану Председништва БиХ Милораду Додику што се радује сваком успеху Србије и што увек долази на такве манифестације.

Такође, захвалио је и министарки грађевине Зорани Михајловић и Министарству финансија, као и премијерки Ани Брнабић који су омогућили реализацију тог пројекта.

Истиче да ће по томе бити упамћени, као и да ће ова власт бити упамћена и по до сада највећим платама и пензијама.

Вучић се позвао на речи Џека Керуака наводећи да реч-"пут", као опредељење Србије треба да понављамо сваког дана. Рекао је да је данас током обиласка ауто-пута директора “ЦЦЦЦ” Џанга мало притиснуо и да је од њега добио обећање да ће ауто-пут од Прељине до Пожеге бити готов за само две године.

"За две године ће се стизати за мање од два сата до Златибора, до Чачка, за сат", рекао је Вучић и додао да се већ сада може стићи од Ниша до Северне Македоније за сат времена, а до Бугарске за око 40 минута.

Подсетио је да се граде аутопутеви Појате-Прељина, Рума-Шабац-Лозница који ће повезати Србију, те они који повезују Србију са Републиком Српском и БиХ, Црном Гором.

"Србија више није земља од пре седам година, више није земља безнађа већ наде и храбрих људи који верују у свој рад и способност. Изградили смо је, повезали, убрзали и запослили и подигли као нико пре нас. Од вас грађани тражим да имате још више енергије, захтева и амбиције и још јаче и брже да мењамо Србију", поручио је Вучић и додао да ће овај период бити упамћен као "време путева".

Честитао је грађанима славу светог Николу, након чега је изведена песма Ауто-пут која је направљена специјално за ову прилику.

Деоница ауто-пута "Милош Велики" Сурчин-Обреновац дуга 17,6 километара отворена је у присуству Вучића, чиме је комплетиран ауто-пут од Београда до Чачка у дужини од 120 километара.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк