Вести

Вучић: Дејтон се не мења без сагласности сва три народа

Дејтонски мировни споразум је од историјског значаја, јер је то било једино могуће решење у коме су сви губили и сви помало добијали и једино такав споразум могао је да очува мир на територији Босне и Херцеговине, рекао је председник Србије, Александар Вучић, после разговора са српским чланом Председништва БиХ, Милорадом Додиком.

Вучић је рекао да је у разговору са Додиком истакао да ће Србија прихватити сваку одлуку о Дејтонском споразуму којој се сагласе сва три народа у БиХ.

Вучић је поручио да је за Србију нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и да ће Србија следити став српског народа у РС и БиХ.

"Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ", закључио је Вучић.

Вучић је рекао да је са Додиком разговарао и о завршетку изградње моста Братунац - Љубовија и констатовао да ће тај мост много значити за источни део БиХ и РС и за западни, сиромашнији, део Србије.

"Србија и БиХ имају добре услове за даље унапређење трговинске размене и још много тога можемо заједнички да урадимо, а инфраструктурни пројекти су од суштинског значаја и ту дубинску сарадњу нико више не може да спречи и заустави", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се разговарало и о положају Срба у региону и да су он и Додик подржали залагање Српске православне цркве за очување српских светиња у Црној Гори.

 

Да урадимо све да сачувамо мир и политичку стабилност

Насушна потреба српског народа је очување мира и политичке стабилности, рекао је Вучић и истакао да су договорили да се уради све што је у њиховој моћу да се у потпуности очувају политичка стабилност и мир.

Вучић је рекао да су разговарали о сарадњи Србије и РС, те о спровођењу у дело заједничких планова.

Вучић је подсетио  да ускоро следи ратификација кредитног аранжмана са Турском око изградње ауто-пута Београд - Сарајево.

"И крећемо у физички рад на деоници Кузмин - Рача, а пошто Србија гради мост према РС и БиХ, спремни смо да видимо како да помогнемо партнерима из РС и БиХ да се гради пут до Бијељине", рекао је Вучић.

 

Вучић у Дрвару и РС 29. јануара

Вучић је најавио да ће 29. јануара посетити општину Дрвар у Федерацији БиХ, као и Мркоњић град у Републици Српској.

Вучић је, након разговора са Милорадом Додиком, истакао да ће бити његов гост поводом отварања погона текстилне индустрије, компаније "Јумко" у Дрвару, и додао да ће у тој општини и Комерцијална банка отворити своју пословницу.

"Обећано смо испунили и ти људи ће имати нешто лакши живот", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је захвалан због отварања фабрике у Дрвару, јер у Федерацији БиХ, живи српски народ, који је веома сиромашан.

"Заједничка је обавеза и Додикова, и моја, Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, Зорана Тегелтије, Ане Брнабић, да урадимо све и да нашим људима помогнемо", рекао је Вучић.

Вучић је најавио  да ће тог дана посетити и Мркоњић град, како би се видело шта још може да се уради и помогне грађанима у том делу Републике Српске.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк