Вести

ВУЧИЋ: МАЂАРСКА ВАЖАН ПАРТНЕР СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Будимпешти имао добре разговоре и са бившим потпредседником САД Мајком Пенсом, и са премијерима Чешке, Словеније, и домаћина Мађарске.

"Имао сам добре разговоре са Пенсом, разговарали смо о глобалним питањима. За нас је од посебног значаја разговор са чешким премијером Андрејем Бабишем, са Орбаном, Јаншком, Додиком. Разговарали смо о свим важним питањима", пренео је Вучић новинарима.

Поновио је да се нада да ће у наредним месецима имати прилику да у Србији угости председника Пољске, што би, каже, било од значаја за нашу земљу.

Додао је да ће бити још посета Србији из Централне Европе, што је важно за развој наше земље.

Вучић је истакао и да је Мађарска веома важан партнер Србији.

Изнео је податак да је Мађарска, када је он постао премијер била на 11. месту, а данас је 5. партнер Србије у спољно-трговинској размени.

"И пење се, до 4. места. Верујем да за пет година можда дође и до 3. места. Немци остају први, али Кина расте великом брзином.. Важни су нам и ''расту'' Бугарска, Румунија, Аустрија, и зато нам је однос са тим земљама важнији него раније", рекао је Вучић.

 

Ускоро представљање мера демографске политике

У наредних месец дана изаћићемо са нашим мерама наталитетне демографске политике, најавио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће грађани бити задовољни мерама које ће власти у Србији изнети.

"Ако нешто нема тактичко или краткорочно дејство оно није предмет интереса људи. Демографија и питање рађања деце је суштинско питање опстанка Србије, али и њеног напретка, економског развоја. Без људи не можемо да имамо већи БДП, да направимо ништа, урадимо ништа", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је добро што је таква тема покренута на овако важном форуму као што је Будимпештански.

Рекао је да је министар за бригу о породици Радомир Дмитровић већ поднео премијерки и њему предлог мера.

"Чини ми се да је доста радио. Али не смемо да покажемо те мере, јер ћете рећи зашто нисте све те мере прихватили, али толико новца не можемо да пронађемо. Један део тих мера прихватимо и урадићемо све што можемо да подигнемо наталитет", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да колики год био морталитет, најважнији је наталитет, јер се тиме подиже све, побољшава економска позиција.

 

У Србији народ бира председника

Вучић је истакао да у Србији народ бира и да он и његова странка неће тражити подршку страног фактора, већ наших грађана, људи који воле Србију.

Вучић је тако одговорио на питање да се Миодраг Мајића, судија Апелационог суда у Београду, помиње као кандидат опозиције за председника Србије и иронично приметио да се веома плаши, и да ће Српска напредна странка због тога морати вероватно да тражи неког ко може да победи таквог кандидата.

"То је велики борац за људска и мањинска права, имаће подршку свих амбасада запада. Мораћемо да пронађемо ко ће том кандидату моћи да се супростави", додао је Вучић.

Рекао је да је опозицији значајна подршка страног фактора, али њему и странци је битна само подршка грађана Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк