Вести

ВУЧИЋ: МНОГО СМО УРАДИЛИ, А МНОГО ТОГА ДОБРОГ ЈЕ ТЕК ПРЕД НАМА

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је, током посете Брусу, и дестилерију АС Гроуп Игрош која се бави производњом воћних ракија.

Производни погони дестилерије, чији је власник Горан Стошовић, смештени су у селу Игрош на ободима Жупе.

Домаћини су председнику Вучићу, министру пољопривреде Браниславу Недимовићу представили процес производње њихове ракије.

Вучић је захвалио грађанима Бруса на величанственом дочеку и истакао да је много тога до сада урађено, али да је много планова и пројеката тек пред нама и да је много тога одобрено да се ради, што ће значити људима тог краја.

"Срећан сам што сам овде у Игрошу код Бруса, овде је диван поглед и ка Крушевцу, Брусу, Блацу... подсећа на најлепше призоре из Италије и Француске. Овде се прави изузетно квалитетна ракија", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је доста урађено, а да је још посла пред нама.

"Да се боримо, радимо, трудимо, јер људи хоће путеве, морамо да обезбедимо свуда воду, да ниско напонску струјну мрежу ојачамо, да урадимо све да убрзамо довођење гаса, за домаћинства и индустријску зону, како бисмо могли да позивамо инвеститоре", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да ће недалеко од Бруса проћи Моравски коридор, да ће се радити пут Прокупље-Мерошина-Ниш, као и ауто-пут ка Куршумлији и Мердару.

"Много тога је пред нама, много је већ одобрено да се ради. Значиће људима и локални пут, спојиће вас путем Белољин-Блаце..", рекао је Вучић.

 

Морамо се навићи на притиске

Вучић је истакао да се морамо навићи на притиске, јер ће неки радити на разградњи и слабљењу Србије, а наш посао је да радимо на снажнијој Србији.

"Мислим да је потпуно јасно да ће притисак долазити из земаља и делова света који су признали независност Косова, многих који желе под плаштом стварање функционалне Босне и Херцеговине укину Републику Српску. Кроз финансијску подршку политичким актерима који желе слабију Србију", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у складу с тим иде што раде многе друштвене мреже "бустујући" оне који су за слабију и против снажне Србије, а смањујући бројеве оних који су за снажнију Србију.

"На то морате да се навикнете, нема кукњаве. Они нека раде свој посао на разградњи и слабљењу Србије, а ми ћемо да радимо на јачању Србије", нагласио је Вучић.

Вучић је тако одговорио да појасни изјаву од пре пар дана у Бајиној Башти да пред Србијом није лако време, да ће се повећати притисци око Косова и Републике Српске и шта ће бити главни инструменти тих притисака, одакле их највише треба очекивати и можемо одговорити на њих.

 

Не знам за нове мере, једва чекам трећу дозу

Вучић је изјавио да не зна да ли ће бити уведене нове епидемиолошке мере за спречавање ширења корона вируса.

Вучић је то рекао у Брусу одговарајући на питање да ли ће због пораста броја оболелих од корона вируса бити уведене нове мере и каква ограничења могу да се очекују.

"Не знам, нисам епидемиолог, не бавим се тиме. Нисам сигуран колико су људи на све спремни, али они ће размишљати о томе, па да видимо то све", рекао је Вучић.

Вучић је још једном апеловао на грађане да се вакцинишу и да схвате да та болест никога неће да прескочи.

"Када прође шест месеци од друге дозе примићу трећу вакцину. То ће да буде почетком октобра ако се не варам. Једва чекам да примим трећу дозу. Као што видите још сам жив. Вакцина никоме није нашкодила, али је многима нашкодило то што нису примили вакцину", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће се болнице изградити, лекова има, али некада то није довољно, због чега је важно вакцинисати се.

"Са вакцинама болнице и лекови могу да помогну. То има смисла", рекао је Вучић.

 

Време да потрошимо новац који су зарадили грађани

Вучић је истакао да је време да се потроши новац који су зарадили грађани на пројекте који њима доносе добро.

Вучић је упитан да прокоментарише писање појединих медија да је потрошио пола милијарде евра у претходним посетама, рекао да је можда крив, али да није потрошио тај новац на себе, већ су то новци за обилазнице аутопутеве, болнице.

"Рачунали су у ту цифру 80 милиона евра за изградњу Клиничког центар у Ужицу, 50 милиона евра за тунел кроз Кадињачу и спајања тунелом Дуба и Дубаца, гасовод и канализацију, фабрике за пречишћавање отпадних воде. То су ствари које су потребне грађанима. Тај новац имамо и нећемо повећати јавни дуг на више од 60 одсто", поручио је Вучић.

Вучић је изразио захвалност председници општине Брус што је смањивала општински дуг, и што неће узимати кредите.

"Можеш да узмеш кредите колико растеш - не више од тога. Не живи се један дан или два", рекао је Вучић апострофирајући пример како је иронично рекао, стручњака који је задужио Косјерић са 10 милиона евра.

"Ем продали цементару, како то да врате", упитао је Вучић.

Вучић је рекао да је за државу важно да се троши много новца јер га има, а реч је о новцу који су грађани зарадили.

"Време је да се тај новац врати грађанима. Нису то само будући пројекти. Данас на пример градимо Гимназију у Прокупљу коју нико није обновио 75 година. Људи нису веровали у Блацу како ће пут до Бељољина изгледати. Сада наша села све више личе на најразвијенија села у Европи", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да му је жао што је њима тешко што држава троши новац на грађане, и што није заинтересован за лично богаћење.

"Нисам заинтересован да имам својих 650 милиона евра, већ да грађани буду богати, и да потрошимо тај новац на путеве, школе, болнице", закључио је Вучић.

 

Приштина захтевима за признање одрешила руке Србији

Вучић је рекао да је Приштина од неких земаља тражи признање независности такозваног Косова, чиме крши Вашингтонски споразум, али је истакао да су тиме Србији одрешили руке и указали правац којим треба да иде.

"Видео сам последње захтеве министра одбране у Приштини који каже да је тражио од Грузије, Украјине, Азербејџана и још неких признање независног Косова. Добро је да су нас обавестили о том питању, хвала им на томе", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да то представља кршење Вашингтонског споразума, али је захвалио Приштини што је Србији одрешила руке и додао да тај споразум ионако важи до септембра.

"Тако да су нам указали правац којим треба да идемо и ми ћемо свој посао да радимо", поручио је Вучић и додао и да разуме да су Албанци нервозни, јер им ствари не иду како мисле.

Вучић је на питање како види јединствене политичке наступе албанских странака у српским срединама пред локалне изборе на Косову и Метохији рекао да је њихов посао да се уједињавају.

"Нека се уједињавају, то је њихов посао. Ми излазимо уједињено, јер они који нису уједињени и нису иза Српске листе тешко ће добити поверење народа", рекао је Вучић и додао да се поверење добија на основу заједништва и јединства, а не на основу рушења, као и да то чува наш идентитет и опстанак на Косову и Метохији.

 

Избеглице из Авганистана не траже да дођу у Србију

Вучић је изјавио да избеглице из Авганистана не траже да дођу у Србију, али је истакао да нема ништа против доласка било кога са стране у нашу земљу и зато не разуме шта се у нашим главама дешава када је о томе реч.

Одакле таква ксенофобија и мржња, упитао је Вучић одговарајући на питање како коментарише то што неке земље у окружењу, међу којима и Приштина, примају избеглице из Авганистана.

"Немам ништа против било каквих избеглица... Просто не разумем шта се у нашим главама дешава и одакле таква ксенофобија и мржња. Хоћете да кажете неком детету да нећете да га примите", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија свакако неће бити никакав паркинг за било кога ко долази са стране, али да у њој има места за било кога ко долази са стране.

"Нико не долази од њих код нас. Не видим да би то могао да буде проблем за нас. Ти људи беже и притом испадају из авиона и то је најтрагичнија слика, то је пораз савременог света", истакао је Вучић.

Вучић је упитао како неко мисли да детету човека који виси из авиона и пада с крила авиона може да каже "ми те нећемо".

 

Желим више младих у политици, да мењају ствари

Вучић је рекао да је добро да млади људи виде да својим радом могу нешто да промене у земљи и да жели да их све више буде укључено у политику.

Вучић је замољен да прокоментарише то што све више младих долази на скупове да га поздрави, рекао да га радује то што га цене и да није сигуран да су млади заинтересовани за политику, али да је добро да се то мења.

"Наш посао је да им отворимо врата, да могу да мењају ствари у земљи, да верују у себе, да виде да великим трудом и радом могу да промене много", истакао је Вучић.

 

Откуд губици, ако је пројекат био фантазмагорија...

Вучић је коментаришући критике на рачун пројекта "Београд на води" и његовим губицима, истакао да је реч о лицемерју оних који су раније говорили како инвеститор у тај пројекат неће уложити ништа и да је то фантазмагорија, а сада, када се види да је инвеститор уложио огроман новац, који не може одмах да се врати, говоре о губицима.

"То је лицемерје. Сетимо се да говорили како инвеститор неће да улаже ништа, како је дошао само да покупи "кајмак", да узме паре, а онда инвеститор каже да је уложио више него што је извукао новца, и зато смо на губитку. А, то је, ваљда, логично на почетку пројекта", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се на почетку морају изградити путеви, улице, комплетна инфраструктура, а све то инвеститор мора да плати.

"И сад уместо да похвале инвеститора што улажу новац да би направили једно од најлепших места, кажу да губе паре. Већ од следеће године неће, већ ће да зарађују", рекао је Вучић на констатацију да медији блиски Драгану Ђиласу пишу да "Београд на води" послује са губитком и питање "откуд та брига када су увек говорили да је реч о пропалом пројекту".

Вучић је рекао да се показало да инвеститор улаже, а да су многи претходно говорили како је тај пројекат фантазмагорија, и да од њега "нема ништа".

"А, сада када виде да је то један од најлепших делова земље, онда морате ствари да окренете наопачке", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је то као и са причом о легализацији марихуане и додао да исти медији оптужују државу да не жели да легализује канабис, иако су раније говорили да жели да је легализује да би "спасила Јовањицу".

"Говорили су како је у току процес прихватања марихуане као дозвољене, да бисмо нешто негде опрали у Јовањици.. Ваљда од себе полазе", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да када су министри Лончар и Вулин рекли да неће бити легализације марихуане, они "ћуте" за Јовањицу и неће чак ни да се извину.

"Сада кажу да нећемо да легализујемо марихуану, а требало је... Не знате како то да коментаришете. Знам шта бих рекао као обичан човек, као председник не смем те речи да изговорим... шта хоћете? Хоћете марихуану или не? Шта год, увек су тражили супротно", рекао је Вучић.

 

Важно је сачувати српски народ на Косову и Метохији

Вучић је изјавио да Београд на сваки начин помаже Србима на Косову и Метохији и да ће то још интензивније наставити да ради и убудуће.

"Ми исплаћујемо и косовски додатак и помажемо у свим инфраструктурним објектима, од водовода до изградње станова, болница и то ћемо наставити убрзано да радимо и убудуће", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да се сачува српски народ на Косову и Метохији.

"Потребно је да разговарамо и надамо се да ће и у Приштини разумети да је неопходно да разговарамо... Све друго је узалудно губљење времена и остављање тих проблема будућим генерацијама", рекао је Вучић.

 

Нема избора на којима Ђилас и Лутовац добијају значајну подршку

Избори су слободни, али нема тих избора на којима ће грађани у значајном броју да гласају за Зорана Лутовца, Маринику Тепић или Драгана Ђиласа, прокоментарисао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на констатацију новинара да су представници опозиције поручили су да ће размотрити предлог европарламентараца о изборним условима, али да припремају и сценарио који укључује протесте, као и да је лидер ДС рекао да власт не показује вољу да обезбеди улсове за слободне изборе.

"Ако то Лутовац каже. Ми имамо слободне изборе, али нема тих слободних избора на свету на којима људи желе да гласају за Лутовца, Тепић, Ђиласа, у значајном броју. Али, оставимо то грађанима", рекао је Вучић .

Вучић је додао да се готово сваки дан одржава неки протест у Београду, иако више, каже, не зна ни ко све, ни зашто протестује, али да против тога нема ништа, јер су такви скупови демократски.

"Наше је да радимо, они имају времена да протестују сваки дан, а народ ће на крају да сагледа да ли има више од протеста или од рада", рекао је Вучић.

Поручио је да ће свакако о власти одлучивати на изборима, а не на било каквим протестима, јер се насилни протести, каже, попут упада у РТС или парламент, више неће догодити.

"Ко хоће на изборе, на изборима се осваја власт. Видим да се хвале огромном популарношћу, желим им успех. Верујем да је то власт која ће одмах да донесе резолуцију о геноцидној Србији, која ће да завтори фабрике, као после 2000-их, да сруши мостове, путеве, пруге, које смо ми градили, а они нису ни пројектовали... Ако то људи желе, нема проблема", рекао је Вучић.

Додао је да би у том случају, за разлику од претходних, који су каже, са власти односили стотине милиона евра, он и његови сарадници ће остати у земљи јер немају милионе евра.

"То не разумеју, а у томе је разлика између нас", рекао је Вучић.

Додао је да, што се тиче изборних услова, треба да се разговара и да се види, каже, како то послушнички светски медији уређују медијску сцену Србије.

"Колико помажу тајкунске и лоповске медије, колико све слободне медије који нису финансирани споља и од тајкуна газе и гуше. Биће интересантна расправа са свима. Али, ја нисам уплашен од притисака оних који мисле да сво морају да им служе. Ја служим и слушам само грађане Србије, а не белосветске власнике, не само медија, већ послушничке воље широм света. Поносан сам што сам председник независне и слободне Србије", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк