Вести

ВУЧИЋ: НАЈВАЖНИЈИ СУ ПРОГРАМ И ЦИЉЕВИ ВЛАДЕ

Председник Србије Александар Вучић позвао је грађане на опрез и апеловао да буду одговорни и поштују напоре које држава улаже у борби против корона вируса, указујући да се број људи у болницама повећава што прави проблеме по капацитете, али и по финансије.

Економију не можемо да затварамо, истакао је.

Вучић је указао да ће и данас бити тежак дан за Србију по питању броја новозаражених.

Рекао је да ће бити једна од најтежих недеља, јер ће, и поред уобичајено мањег тестирања викендом, бити између 600 и 700 новозаражених.

Вучић је истакао да је проблем што се број људи у болницама повећава.

"Када имамо између 80 и 100 више хоспитализованих од отпуштених дневно онда нам треба само дан до два да попунимо једну болницу, да морамо после тога да кренемо са попуњавањем друге. Након Инфективне идемо на Мишовић, Земунску, Градску болницу, па онда на додатне капацитете, Панчевачку. После тога, што се тиче Београда, више немамо", упозорио је Вучић.

Вучић је рекао да је држава радила на проширењу капацитета, да је градила болнице, и да ће две нове ковид болнице бити готове до 1. децембра, а да очекује да ће до Светог Николе моћи и да примају прве болеснике.

Вучић је рекао да актуелна епидемиолошка ситуација представља огромно оптерећење по медицинско особље, али и државу.

Вучић је указао да треба знати да када је једно лице у болници два или три дана онда је тиме платио све оно што је издвајао на годишњем нивоу, а ако 40 до 50 дана, то мора за њега да плати неко други, а то су грађани Србије.

Пренео је да су актуелна издвајања за здравство 10,3 одсто, а ни 33,3 одсто не би помогло, ако се овако настави.

"Моја молба грађанима је да будемо одговорни", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија тренутно убедљиво најбоља у региону, а међу најбољима у Европи по проценту заражених по броју становника, као и умрлих и то пре свега захваљујући одговорности старијих, медицинског особља, али и огромној државној помоћи.

"Људи треба да то виде и поштују и понашају се најодговорније могуће", додао је Вучић.

Указао је да, када у Хрватској има 2.500, то јесте као 4.000 у Србији, а ми се налазимо на нивоу од 700 новозаражених, али очекујемо да ћемо прећи и 800 и 1.000, што и даље није застрашујуће, али нам болнички капацитети недостају.

Рекао је да може све да се стави у ковид систем, али би се тиме направио проблем осталим болесницима.

Навео је да је држава ове године издвојила 28 милијарди динара више само за лекове него пре седам година, и да сада држава лечи иновативним лековима многе болести.

"Немојте да сметнете са ума да медицинска сестра има сада већу плату него што је имао клинички лекар 2011. То све показује колико је Србија напредовала", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да се сачувају животи људи и да на другој страни грађани треба да разумеју да држава није ћуп из којег стално излази новац.

"Имамо довољно и више него у другим земљама, захваљујући болним реформама, али молим да разумеју ако овако наставимо падамо у кризу очувања људских живота, и идемо ка економским проблемима. Не треба да заборавимо и да смо једина земља која размишља о повећању плата и поред ове ситуације", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да струка размишља о додатним мерама, наводећи клубове и слично.

"Да затворимо економију у овом тренутку не можемо. Не плашим се тешких потеза и како ће ко да реагује, али ми не смемо економски да застанемо за другима. Чак и трка око вакцина тиче се напретка економије, ко ће да буде бржи. Зато важно са различитих страна да пробамо да добијемо вакцине", нагласио је Вучић.

Најавио је да ће наредних дана бити потписан споразум са Пфицером, и изразио очекивање да ће агенције донети одлуку могућности присуства других вакцина што би драматично убрзало оздрављење.

 

Скупштина СНС до марта, следе темељне промене

Вучић је најавио да ће Скупштина странке бити одржана до краја марта наредне године, како би се поставили нови темељи партијског програма и додатна реконструкција кадра, од врха до месних одбора.

Вучић је рекао да је предстојећа скупштина странке била једна од тема састанка, поред разговора о члановима републичке и покрајинске владе из редова СНС.

"Скупштина странке зависиће од ситуације са ковидом, али због темељних промена у друштву и самој СНС, без обзира на ситуацију, биће одржана најкасније до краја марта", рекао је Вучић.

Скупштина ће бити одржана како би се поставили нови темељи партијског програма и планова за наредни период, те додатна темељна реконструкција у кадровском смислу, од врха до месних одбора, као најнижих страначких организационих јединица, истакао је Вучић.

 

Трудили се да сагледамо ко је како радио и шта може

Вучић је рекао да је на више нивоа министарстава извршена промена и да нема министара који су по осам година на њиховом челу.

"Мењали смо и поново рударство и енергетику, одбрану, МУП. Није Министарство одбране утешна награда, већ после којег сам ја постао председник владе и државе, па су ми смешне те приче", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је са мандатарком Аном Брнабић мерио све, а тешко је то измерити.

"Трудио сам се да сагледам ко је како радио. Не гледамо само последња три или шест месеци, већ четири година, као и шта ко може да уради у будућности", објаснио је Вучић.

Рекао је да је, без обзира што је само двоје гласало против, а један био уздржан на седници Председништва СНС, сигурно више против, али су из поштовања према њему рекли "пустићемо те још овај пут, конгрес је у марту".

Такође је пренео да је извесно да Братислав Гашић остаје директор БИА и додао да о томе није ни расправљано.

 

Најважнији су програм и циљеви владе

Вучић је изјавио да СНС, али и он лично, од владе тражи да се енергичније него икад држава, тиме и влада, супротстави организованом криминалу и корупцији, да српска економија напредује огромном брзином, да Србија сачува самосталност и независност и да остане на европском путу.

"Најважније је било да се поставе циљеви владе и да се испуни још неколико услова, како бисмо могли да измеримо резултате рада владе крајем 2021. године, да видимо ко је шта успео, ко није, и да онда можемо да уведемо додатно промене, ако добијемо поверење народа, и нову енергију у неку нову владу 2022. године", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је странка захтевала да се држава енергичније супротстави организованом криминалу и корупцији, наводећи да ће и он на томе инсистирати сваког дана.

"Борићу се да људи то примете и виде да Србија не сме и не може да буде Колумбија или нека земља у окружењу, да не смемо да будемо Србија из 2002. године, када су се догађала мафијашка убиства сваки дан. Верујем да можемо да се вратимо у стање пре годину и по када смо имали два убиства за годину дана", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да две одлуке нису донете, да се чекају представници СПС за њихове одлуке за један ресор и министарство без портфеља.

Навео је да је ту било некаквих неслагања унутар СНС око потенцијалног имена једног министра без портфеља, и око једног министарства односно кандидата из СНС.

Рекао је да ће премијерка сутра изаћи са тим именом.

Вучић је, говорећи о новим министарствима, рекао да дијалог не значи само да се разговара међу партијама, већ и са цивилним сектором и државним институцијама.

"То је важно и лековито за друштво и уверен сам да ће донети неку врсту промене атмосфере и нечега новог", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је СНС тражио да српска економија мора да напредује огромном брзином и истакао да ће као председник присуствовати седници владе на којој ће се говорити о БДП и на којој ће поднети извештај влади око Косова.

Истакао је и да ће влада морати да сачува самосталност и независност, да ће морати да буде наглашена европска перспектива Србије и европски пут, који треба да значи испитавање обавеза у складу са вредностима ЕУ, а не да Србији буде наметнуто да ради оно што ниједна друга странка не би.

Вучић је рекао и да ће СНС подржати Ратка Дмитровића као кандидата за министра испред СПАС.

 

 

 

Извор: Танјуг