Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА УЛАЖЕМО У НАШУ ВОЈСКУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је данашње гађање на Пасуљанским ливадама било врло добро и најавио нова улагања у војну опрему, посебно у беспилотне летелице.

"Циљ данашње вежбе био је координација између дронова и ватрених положаја на земљи да брже испаљујемо пројектиле и да боље, брже и прецизније погађамо мете, јер морате да имате у виду да велики број наших припадника Војске Србије није имао контакт са новим средствима, таквом војном опремом и наоружањем. Данас се видело колико је појачање за ВС пре свега када употребљавамо дронове, нарочито кинески ЦХ95, рекао је председник Вучић након што је присуствовао показним гађањима у оквиру завршне фазе обуке припадника Војске Србије са новоуведеним наоружањем и војном опремом у Војном комплексу "Пасуљанске ливаде".

 Додао је да је ЦХ95 са 7,5 километара погађао директно у мету, а да нико није ни приметио. 

 

"Нико није ни чуо, и то са овом већом ракетом од 35 килограма. Нисмо бацали бомбе од 250 килограма, а погађали смо невероватном прецизношћу. Нити видите, нити чујете. Још више ћемо улагати у беспилотне летелице у наредном периоду. Очекујемо долазак камиказа дронова првих количина пре краја ове године које смо наручили и купили и наставићемо да улажемо преко Војно-техничког института (ВТИ) у производњу дронова, како оних за надгледање, тако и оних који ће да носе велики терет, како ракете, тако и тешке бомбе", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да смо на вежби могли да видимо да су 743 припадника Војске Србије учествовала у гађању што новим, што модернизованим средствима Војске Србије.

"Примарни циљ је био да се вежба на успостави координације између дронова, онога чиме из ваздуха осматрамо оно што се догађа на земљи и наших ватрених положаја. Могли сте да видите минобацаче од 82мм који реагује на сигнале које добијају из ваздуха од наших дронова и три пута брже испаљују своје гранате него што би то иначе када би гледали у карту", навео је председник Вучић.

Додао је да смо могли да видимо нове Лазаре 3М3 са куполома и топом од 30мм који имају велику прецизност, модернизоване тенкове су били апсолутно непогрешиви.

"Ту је била модуларна пушка којој можете да мењате цев, зависно да ли сте у градској борби или у борби на даљину, то је 6,5 калибар муниције, то је наш калибар и мислимо да је најбољи, сада видите да су све мете пале на удаљености од 400 метара за мање од 10 секунди. Беспосадна платформа Мали Милош је једнократном употребом ракетног бацача погодила циљ, мораћемо додатно да радимо на поузданости за неке друге бацаче граната на Малом Милошу, тестирамо нову муницију за дупло већи домет", навео је председник Вучић.

Kако је рекао, Гвоздику 122 мм је са 11 км је непогрешиво погађала.

Додао је да их имамо још, али да се оне вуку камионима, а данас су приказане само самоходне Гвоздике које су модернизоване и, како је истакао, веома је задовољан како је то изгледало.

Такође, рекао је да су модернизовани Орлови без грешке погађали своје циљеве и великом брзином се удаљили са лица места како би избегли противавионску ватру.

"Оно што сте могли да видите је да смо поставили део противоклопних средстава на нове Хамере које смо купили у САД. Поставили смо нешто своје производње, нештро руске, нешто западне и видели сте непогрешиво уништење тенка на више од четири километра. Могли сте да видите и употребу наше ракетне артиљерије која је од изузетног значаја", истакао је председник Вучић.

Додао је да Генералштаб Војске Србије прати догађаје у Украјини и учи из њиховог искуства, а да се тамо види страховити значај употребе ракетне артиљерије и да зато и улажемо у модуларни Огањ, Град и у све системе којима можемо да даље унапређујемо наше одбрамбене способности и капацитете.

Рекао је и да ће вечерас бити посебна гађања из ракетних система Алас са модуларним Огњем.

"Важно је да војници буду обучени на модерним средствима. Поносан сам што су пилоти рекли да данас лете више у три дана него раније за целу годину. Наше је да се припремамо и будемо одвраћајући фактор за свакога ко би желео да изврши агресију на нашу земљу. Огромна су наша улагања у војску и ми другачије да опстанемо на овом трусном геополитичком подручју не можемо, осим да будемо јаки, још јачи него данас", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио председнику Републике Српске Милораду Додику што је присуствовао данашњој вежби на Пасуљанским ливадама.

 

Повређена тројица војника, ништа не кријемо

Председник Вучић рекао је данас да је троје припадника Војске Србије повређено током невремена на Пасуљанским ливадама, један од њих теже, а двојица лакше, додајући и да се такве ствари дешавају у војсци и да се ништа не крије.

"Повређена су тројица припадника Војске Србије. Анђелић, Ђошић и Kрстић. Анђелић је најтеже повређен, он је поломио кључну кост. Било је проблема, а сада је ситуација много боља. Надамо се да неће бити озбиљних последица. Друга двојица су лакше повређена и један је већ на кућном лечењу", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара Н1 о повређеним војницима и зашто о томе надлежни нису дали информације.

Председник Вучић је додао да се такве ствари дешавају у војсци, посебно када током гађања постоји и тактички део.

"Некада неко може да погреши у прорачуну. Kада испаљујете маљутку она може да подбаци. То је војска. Ти момци су лежали целу ноћ у шатору. Било је невреме, пало је дрво. Питање је чему та злоба и потреба да се за нешто окриви сопствена Војска која тобож нешто крије. А као што видите не кријемо ништа. Рекао сам вам сваки детаљ", истакао је председник Вучић.

Додао је да је проблем у онима који мисле да у свему и свакој несрећи могу да пронађу муницију за сопствене политичке потребе пошто никакву идеју програм и план немају.

"Вучевић је одмах дао налог да се раде куће-контејнери да би убудуће војници били заштићени од невремена. Ја сам против тога, зато што за то сад морамо да дамо 2,5 милиона евра. Па чекајте, ако војника не можемо да ставимо у шатор и логорске услове хоћемо ли сутра по неком тешком терену да вуцарамо контејнере", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да му на конференцијама за медије новинари често постављају само негативна питања.

"Да ли је могуће да сви имају само негативно да питају. Где год да се појавимо. Ја отварам позориште нико о позоришту и биоскопу неће да ме пита. Отварамо путеве, нико о томе неће да ме пита", и констатовао да данас добра вест није вест већ да се у медијима фокус ставља на трагедије и негативне ствари.

Додао је да очекује да се сва тројица, након опоравка прикључе својим јединицама и да наставе да раде вредно, марљиво, као што су до сада радили.

"То су војничине, то су момчине, то су људине и сигуран сам да они знају своју улогу, а за свој тежак посао биће адекватно награђени", навео је председник Вучић.

 

За мене је реч родитеља из "Рибникара" најважнија

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас да је за њега реч родитеља страдале деце из Основне Школе "Владислав Рибникар" најважнија и да се није мешао у рад скупштинског Анкетног одбора.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како коментарише тврдње потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да власт блокира рад Анкетног одбора.

"Очигледно је да су неки људи живели у потреби за самопромоцијом по сваку цену па макар и уз наношење бола и велике штете целом нашем друштву. Немам посебно шта да кажем, можда ми је то лака тема да добијам политичке поене, али ја мислим да људи довољно сами виде", рекао је председник Вучић.

На питање да ли очекује да ће се Тепић извинити за оно што је рекла о тапији на бол, председник Вучић је рекао да је хтела да се извини већ би то учинила.

Одговарајући на питање о свакодневним претњама да ће власт лоше да заврши председник Вучић је рекао да то говори о "трагичном приступу" демократским друштвеним односима од стране неких људи у Србији.

"Уместо да вам неко прети под знацима навода како ће да вас победи на изборима сваки дан, јер то је био случај у Србији 30 година, данас они више не прете изборима, јер знају да немају превелике шансе, али су решили да се физички обрачунавају са некима и мислим да и то људи виде. Јасно вам је да од тог посла нема ништа", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће чувати демократију као и да ће поштовати и не дирати оне који прете батинама, убијањем и хапшењем.

"Нама је важно да земља иде напред и да је снажнија у сваком погледу од војног, инфраструктурног до свих других сфера друштвеног живота, културе, уметности и спорта", рекао је председник Вучић и честитао пролазак ватерполиста у полуфинале.

 

Приштина не жели нове изборе, већ једино да малтретира и хапси Србе

Председник Вучић рекао је данас да Приштина не жели нове изборе на КиМ, већ да једино жели да малтретира и хапси Србе и замолио је још једном међународну заједницу да реагује и спречи даља малтретирања Срба. 

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како коментарише изјаву заменика премијера привремених приштинских институција Бесника Бисљимија да избори могу да буду одржани тек када се укину казнене мере које је Европска унија увела Приштини. 

"Ја никада не желим да се играм тих игара криваца, они нека раде свој посао, али они на крају не желе ни те изборе, они не желе ништа, они једино што желе је да хапсе и да малтретирају Србе. Моја молба је међународној заједници да што пре преостали ухапшени Срби са КиМ буду пуштени, посебно што имамо значајне дојаве о њиховом малтретирању и о томе да тешко подносе услове у којима се налазе. Било би трагично уколико би има се било шта догодило, то би имало буквално  несагледиве последице. Зато молимо Еулекс и међународну заједницу да реагују и да учествују у спасавању, рекао бих, живота српских притвореника", рекао је председник Вучић.  

Председник Вучић је додао да су неки од Срба са КиМ у притвору више од годину и по дана. 

"Бесмислено је да некога за злоупотребу службеног положаја због скијалишта Брезовица држите у притвору годину и седам месеци, сложићете се. То не постоји нигде у свету", истакао је председник Вучић.  

Додао је да нема никаквих разлога да приштинске власти држе Лунета Миленковића, Миленка Божовића и Душана Обреновића и друге у притвору.

Коментаришући изјаву некадашњег специјалног представника ЕУ на КиМ Питера Фејта да је Приштина на губитку због изостанка напретка у дијалогу са Београдом и да САД губе стрпљење за КиМ, председник Вучић је рекао да је Фејт "неко чија реч свакако има тежину у САД". 

"Он је до 2012. године ако се не варам, спроводио тзв. нагледану независност Косова, како они то посматрају из њиховог угла и толико је чуднија реакција Приштине на Питера Фејта и нервоза коју показују. Питер Фејт је свакако неко ко у САД има тежину, да ли од њега можемо да очекујемо увек лепе речи или похвале свакако да не, то је човек који је био прво борац за тзв. косовску независност, али нема никакве сумње да је реч о човеку не малог утицаја у САД", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС