Вести

ВУЧИЋ : НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА НЕКО БУДЕ ЈАЧИ ОД СРБИЈЕ

Србија тражи партнера за куповину Луке Бар, рекао је премијер Александар Вучић и додао да је и зато толико битно радити на свим путним и железничким правцима, а посебно према Црној Гори.
"Мислим да можемо да купимо и Луку Бар и о томе сам разговарао и са премијером Кине Ли Кећјангом, јер ми не желимо никакву врсту непријатељског преузимања. Желимо да то радимо по тржишним условима, желимо да будемо власници Луке Бар и мислим да политичких проблема неће бити, а ако нађемо партнера неће бити ни финансијских", рекао је премијер гостујући на Првој телевизији.
Вучић је рекао да је Србији Лука Бар потребна из неколико разлога, али пре свега због извоза српских производа у иностранство.
Он је рекао да Србија треба да се реиндустријализује и да је лука потребна уколико држава хоће да извози бакар, финалне пољопривредне производе и друго.
Премијер је рекао да Србија има најјефтинији желенички превоз, којим би роба могла да се превози до луке.
"То је важно за нашу индустрију", рекао је Вучић и подвукао да без добрих путева нема инвестиција.
Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је 2015. година у којој су постављени темељи за напредак Србије.
Упитан по чему ће памтити 2015, премијер је кратко рекао: "По раду".
Била је то, по његовим речима, година напорног рада у многим областима, година добрих резултата, мада недовољних да би народ био срећан.
"Али, као што Андрић каже, унутарње задовољство је значајније од признања и награда", истакао је председник владе, правећи биланс године која је на измаку.
Он је, у том контексту, истакао да Срби заборављају у каквој смо земљи живели.
"Задовољан сам радом, напорним радом, и то је оно што ћу да памтим када је реч о овој години", рекао је председник српске владе.
Према његовим речима, велика је ствар завршетак радова на рехабилитацији и изградњи инфраструктуре у земљи, јер је то оно што је важно за инвеститоре.
Он је поновио план да за непуне три године, до априла 2017, буде изграђено више путева него у периоду од 1968. до 2014.
"То је случај и са железницом, завршићемо Коридор 10, кроз Грделичку и Сићевачку клисуру, и Коридор 11, од Чачка до Прељине, и то су за нас веома важне ствари", рекао је премијер.
Вучић је рекао и да ће Коридор 10 и Коридор 11 бити завршени до марта или априла 2017. године, али да ће поједине деонице бити отворене и раније.
Он је подсетио на куповину готово 11 одсто електропреносног система Црне Горе, те приметио да се, економски, полако ширимо у региону.
Премијер је рекао да ће држава улагати и у железничку инфраструктуру, како би привукла стране инвеститоре, истакавши да се тренутно ради на прузи Ресник-Ваљево.
"Наставићемо са даљим решавањем пруге из Ужица ка граници са Црном Гором", рекао је Вучић, одговарајући на питање да ли постоји иницијатива да се реновира пруга Београд-Бар.
Српски премијер је рекао да пругу Бар ради Црна Гора у партнерству са Кинезима, и да Србија са Црном Гором још није договарала обнову тог дела пруге.
"То кад буде држава богатија, средином 2017. до 2018. године", казао је Вучић.
Каже да су Србији у обнови железничке инфраструктуре добри партнери Руси, да они "не касне ни дан", али да су добри партнери и Кинези.
"Са ким год да радимо, не можемо одмах да идемо 300 км/х", поручио је Вучић и додао да возови бар могу да иду 160км/х.

Зарада је у раду, па могу да ме зову и Атила и зликовац...
Вучић је рекао да строго контролише да ли се у фабрикама које се отварају по Србији запошљава договорени број радника и због тога га, каже, називају погрдним именима.
"Називају ме погрдним именима. Зову ме од Атиле до зликовца, разним именима, јер шаљем све да свако место провере. Јесам ли луд да им дам паре за 400 људи, некада две, некада три хиљаде, а да их они не запосле", запитао је премијер.
Вучић је најавио да у Нови Сад ускоро стижу америчке компаније "Лир" и "Делфи", произвођачи резервних делова за аутоиндустрију који ће запослити пет, а можда и шест хиљада људи.
"То Нови Сад није видео у протеклих 30 година", рекао је гостујући на ТВ Првој.
Говорећи о пољопривреди, премијер каже да Влада Србије неће продавати земљу, али ће је давати у дугорочан закуп онима који ће да нам дају милион, милион и по свиња и који ће то да раде са грађанима Србије, дакле, да раде са кооперантима.
"Убудуће сви ћевапи, све то што вам се продаје по Немачкој или Москви биће означено да је направљено у Србији. Имаћемо огроман раст после не знам колико година у пољопривреди", рекао је премијер и испричао причу која говори да ништа не може да падне с неба, већ мора да се заради радом, рекавши:
"Знате, својевремено је, када је почела да се прави разлика између католика и протестаната постојала основна разлика - једни и други су критиковали коцку као начин живота. Католици су то радили и објашњавали да на коцки лако можете да зарадите све, а протестанти да лако можете да изгубите све".
Дакле, закључио је Вучић, рад и усавршавање је једини прави добитак.
"Ако наставимо да радимо, учимо и усавршавамо се не може да нас победи нико. Само то људи у Србији морају да знају. На кладионици нема зараде, кладионица може, али само ради забаве", поручио је премијер.

10 предузећа у реструктуирању остаје проблем, посебно РТБ Бор
Вучић је рекао да је за седам од укупно 17 предузећа у реструктурирању нађено решење, а да "ћемо са још десет предузећа наставити да се мучимо".
Највећи проблем је РТБ Бор, рекао је Вучић, додајући да влада тражи стратешког партнера, али да нико сад не може да помогне, јер се свуда у свету, због ниске цене бакра, затварају рудници.
Вучић је рекао да РТБ Бор већ четири месеца није платио струју, али да влада не може да затвори то предузеће, јер ће велики број радника остати на улици.
"Не можемо да избацимо раднике Бора на улицу, да угасимо источну Србију, да нам нико не живи тамо", упитао је Вучић.
Вучић је рекао и да ће од заменика премијера Русије Дмитри Рогозина у јануару, приликом његове посете Србији, тражити да руска армија купи гас маске српског Трајала.

Нисам задовољан темпом реформи администрације
Вучић је изјавио да није задовољан темпом реформи јавне администрације.
"Лоше је што смо каснили у реформи јавне администрације. Нисам задовољан темпом којим то иде. Нисам задовољан брзином реформи...", рекао је премијер.
"Треба и да решимо приватизације великих стратешких предузећа. То нам остаје као велики и тежак задатак у следећој години", рекао је премијер резимирајући шта је ове године добро урађено, али чиме лично није задовољан.
Додао је и да није задовољан наплатом пореза, иако пореска управа добро ради.
Добро ради, каже и тренутна директорка али и њени претходници такође.
Истиче и да од пореза новац иде за изградњу путева, обнову школа и болница, те да то грађани треба да имају у виду.
Он је истакао да је добро што су смањени дефицит и незапосленост, и то што су отворена поглавља.
"Добар је био и напоран рад. Добро је што смо суштински дефицит успели да спустимо. Покушаћемо да вратимо све старе дугове - Русима, војним пензионерима, привредницима... Преузимамо дугове да не бисмо имали проблеме у будућности", рекао је Вучић за Прву ТВ.
Каже и да је задовољан што смо успели из рецесије, минус 1,8, да уђемо у годину коју ћемо да завршимо са 0,8 или 0,9 посто раста БДП.
"И то је веома важно после првог квартала кад смо имали минус 1,8.... Индустријска производња повећана је за 7,9 посто у периоду јануар- новембар 2015. у односу на тај период прошле године", поручио је Вучић.
Добро је и што се, каже, смањује незапосленост, то што се Србија "попела на Дуинг бизнис листи", али и што су отворена поглавља, јер то привлачи инвеститоре.

Помозите да приватизујемо Звезду, Партизан...
Вучић је признао да не зна како да приватизује фудбалске и кошаркашке клубове у Србији и позвао грађане да му у томе помогну.
"Из свег срца желим да се опорави ФК Партизан, ево, купите. . . , Ко год хоће нека купи, ко хоће да уложи свој новац", рекао је премијер и додао "ја не знам како то да урадим, а они сви троше наше паре".
Зато је потребно приватизовати Телеком, рекао је, јер странце баш брига ко ће шта да пише по новинама.
"Не кажем да су Срби мање способни, али постоје ствари где притисак нисмо у стању да издржимо", навео је и подсетио на то о чему се све писало - да Вучић хоће да узме паре од продаје Телекома.
"Ево, ми сада морамо да реструктуирамо Телеком. Зато нам помозите, зато сам тражио и Лутрију Србије да дамо странцима", рекао је премијер.
Упитан зашто странцима, зар Србија нема довољно менаџера, Вучић је казао"
"Имамо највише менаџера, немамо бравара и водоинсталатера..."
Проблем је, каже Вучић, да ако Телеком узму странци онда ФК и кошаркашки клуб Црвена звезда неће лако да преживе, као ни ФК Партизан. А неће, додао је, лако да преживе ни многи медији, као ни многи други.
"Када будете показали као да приватизујемо фудбалски клуб Звезду или Партизан, ја ћу да вам кажем, "ево, будите премијер", рекао је Вучић водитељу.

Нећемо дозволити да неко буде јачи од Србије
Вучић је поновио да је Србија опредељена за војну неутралност, да никоме не прети и неће да ратујемо.
"Сувише је Срба на небу, треба нам живот на земљи", рекао је Вучић и додао да би нас данас било 15 -16 милиона, да толики нису изгинули у ратовима...
Премијер је, међутим, приметио да Србија не може да допусти да буде угрожена, односно да се промени она врста равнотеже која постоји у наоружању држава у окружењу.
"Ја немам право на то, јер не могу да пустим да неко у нашем окружењу буде двоструко снажњи од нас", казао је Вучић.
Премијер каже да неко говори да нам је за то потребан огроман новац и додаје да ћемо, уколико будемо приморани на то, имати могућност да се заштитимо.
"Али, молим све да нас не терају да себе штитимо", рекао је премијер и додао да ћемо на томе највише урадити сами, али и да не можемо све сами.
"Ми не увозимо балистичке ракете, ми не увозимо додатно офанзивно оруђе које не постоји код других у региону", рекао је и додао да Хрвати имају Патрију, ми ћемо имати Лазара.
Ми, каже, не набављамо ново оруђе стратешко које би рушило неку другу земљу у региону.
"Суштина је да никоме нећу да се извињавам због обавезе да своје границе заштитимо. Све сам замолио да то не радимо, замолио за мир и стабилност, јер не знам шта то коме треба. Надам се да до тога неће доћи. Али, никога нећу да молим за дозволу да своју земљу имамо могућност да заштитимо, јер то је наша, то је моја уставна обавеза. Сутра ће неко да ме пита како ћемо да заштитимо нашу децу", рекао је премијер.
Да ли сте очекивали да нам Хрватска уведе економске санкције због миграната, запитао је.
"Откуд знам шта ће бити за три четири године...Само хоћемо да се заштитимо", закључио је премијер Вучић.

Онај кога подржимо има шансе да буде генерални секретар УН
Вучић је рекао да ће кандидат за генералног секретара УН којег подржи Србија имати добре шансе да буде и изабран и додао да одлука о томе још није донета.
Вучић је рекао да ће кандидат којег Србија подржи можда бити грађанин Србије, а можда и не.
"Онај кандидат којег Србија буде подржала ће 70 одсто бити и изабран на ту функцију. Гледаћемо да онај кога будемо подржали буде и изабран, да бисмо имали додатни утицај и могућности", рекао је Вучић.
Он је приметио да су неки који су до сад предлагали кандидате знали да њихови кандидати неће бити изабрани и да то раде због решавања унутрашњих питања.
"Ми немамо унутрашњих проблема, нећу никоме да се правдам, већ хоћемо да остваримо најбољи утицај за Србију", рекао је Вучић.

Желим да Србија буде слободна земља
Премијер Вучић је изјавио да жели да Србија буде слободна земља, истински демократска, у којој свако може да каже шта мисли, као и да неће да чува власт по сваку цену.
Говорећи о медијима и страху новинара и уредника,Вучић је поручио да није истина да се новинарима диктира шта да пишу и да не жели да разуверава све оне који то тврде, само из поличких разлога.
"Сит сам те, понекад расистичке, теорије у којој су неки 'паметнији', 'бољи' и 'образованији', иако имају два велика одмора од школе, од страних језика не говоре ништа, српски с тешком маном, али су себи дали за право да критикују, јер су у фенси друштву и зато што су против некога", рекао је Вучић за Прву тв, у делу у којем му је питања постављао водитељ Иван Ивановић.
Томе је претходио дијалог премијера с Ивановићем, на чијем почетку је водитељ рекао да на тој телевизији контролишу колико он пута помене премијера и шта каже о њему.
Уверавајући премијера да се на новинаре врши притисак и да се они плаше да постављају питања, Ивановић се Вучићу пожалио да током снимања његове емисије на Првој ТВ увек долази једна девојка која записује све оно што он каже.
То се, тврди, потом проверава у менаџменту да ли то може да буде емитовано.
"Апсолутно је немогуће", рекао је премијер и запитао га зашто ради на телевизији на којој не може да говори шта хоће.
Водитељ је рекао да се он избори да буде онако како мисли да треба, а премијер је запитао:"Зашто кукате ако узимате плату на тој телевизији"?
Ивановић је рекао да није то проблем, већ да жели да чује од премијера зашто се то дешава.
"Какве везе ја имам са тим шта се дешава на приватним телевизијама. Који новинари су уплашени? Они што говоре да сам у подруму нудио 120 евра? Не верујем да се људи плаше. Мене само интересује да наплатим порез. Не видим стварно никакав проблем", рекао је Вучић.
Када се Ивановић поново "вратио" на ту тему, премијер је запитао зашто уопште ради на тако "ненормалној телевизији".
"Ја на ту врсту понижења не бих пристао", рекао је Вучић.
Ивановић је запитао да ли то значи да треба на другу телевизију да иде, а Вучић му је одговорио:"Пробајте".
"Коју ми препоручујете", упитао је водитељ, а премијер је рекао да га не интересује да му препоручује где да ради, већ да га само интересује да плати порез.
Поновио је да свако има право да каже шта мисли.
Он је рекао да нема недељника у Србији који је "на његовој страни", као и да је од седам дневних новина шест против њега и СНС, и да постоји само једна приватна ТВ која подржава рад Владе.
"То је Пинк и они имају сва права на то. Мислим да свако има право да искаже своје мишљење, то су и европске вредности. То важи и за Жељка Митровића, Драгана Вучићевића и Пецонија. Свако има право да каже шта мисли", рекао је Вучић.
Вучић је рекао и да му "понекад недостаје Утисак недеље", али да то није питање за њега.
"Када хоћете да продужите уговор и преговарате бољу плату, ви кажете да вам Вучић укида емисију. А онда сви наставе да раде, а Вучић ништа не укине", рекао је.
На питање о аферама које су, рекао је водитељ, обележиле годину, премијер је одговорио:
"Не мислим да је била и једна озбиљна афера у 2015. години. Али, новине не живе од добрих вести, већ од тога шта је Кристијан рекао, да ли је Бабић рекао 'ваздуплохов', шта ја ту могу. Највише енергије је одузела прича о хеликоптеру, али не разумем и даље о чему се ту ради. Исто као и о Фекетићу, разумем само да је то била спрдња на мој рачун".

Нови министар одбране у јануару
Нови министар одбране биће постављен у јануару 2016. године, најавио је Вучић. Он није рекао ко ће на функцији министра обране заменити Братислава Гашића, нити тачан датум кад ће то бити урађено.
Неће бити лаких решења око Косова и Метохије
Вучић је најавио да ће међу темама следеће рунде дијалога Београда и Приштине, у јануару, бити одлука косовског Уставног суда о Заједници спрских општина, коју није желео да коментарише. "Неће бити лаких решења око Косова и Метохије", рекао је премијер. Вучић је нагласио да је Београд увек спреман да води дијалог и да постиже компромисе, али не и на то да било ко из окружења или било ко на свету помисли да може да понижава Србију. "Никад ми није лако кад идем у Брисел", рекао је Вучић и нагласио да ће и убудуће бити мука и проблема, али да ће Србија гледати да се заштити. Он је истакао да у преговарачкој позицији за поглавље 35, која се тиче Косова, ипак нема оног "грозног папира", односно амандмана које је пре скоро два месеца поднела Немачка, и који је био лош за позицију Србије на почетку преговора. Говорећи о отварању првих погавља, Вучић је рекао да се Србија обавезала да спроводи тешке реформе, унапређује норме и стандарде, те нагласио да ће се радити вредно. "Да ли ће бити политичких утицаја, хоће, није ни до сад било лако, посебно око Поглавља 35, али и поглавља 23 и 24, различити људи желе различите утицаје", рекао је Вучић.

Добро је док су неки зачин, вода, само да не будете кашика
Вучић је рекао да Србију у овом тренутку може да угрози само нестабилност у региону. Коментаришући изјаву турског премијера Ахмета Давутоглуа да је "Балкан укусна чорба, којој треба турски зачин", он је рекао да је добро док су једни зачин, вода или шаргарепа, само да се "не постане кашика". Премијер је рекао да "Србија има само једну ствар о којој треба да води рачуна, да је не угрози, а то је нестабилност у региону". "Некима би одговарало да се ми понашамо неодговорно и да будемо кривци за све...Видели сте да прећуткујем много шта што долази из региона...Насмејао сам се када сам видео у једном хрватском листу "Вучић прети", а ја сам само рекао: "Молим вас да не набављате лампе за балистичке ракете", рекао је Вучић.

Не би требало да буде општих избора 2016.
Вучић је изјавио да у 2016. години не би требало да буде парламентарних избора. "Не би требало да буде републичких избора, не видим разлога за то, али то никад не можете да искључите", рекао је Вучић, упитан да ли ће бити парламентарних избора следеће године. Он је рекао да републичких избора не би требало да буде, осим уколико не дође до драстичне промене и народ постане "нарочито незадовољан". Међутим, како каже, најновији резултети узастопног истраживања јавног мњења, које је синоћ добио, показују да промена нема. Он је додао да ће локални и покрајински избори бити одржани у априлу или мају идуће године.

Србију мало ко може да заустави, брзо се приближавамо ЕУ
Вучић је поручио да Србију мало ко може да заустави и да ће се у наредним годинама све брже приближавати развијеним земљама ЕУ, те грађанима пожелео да у 2016. буду марљиви. "Немам неке жеље, уздам се у наш рад, енергију. Желим гарађанима да буду марљиви, да раде и да верују у себе и у своју земљу, државу, да се боримо за своју Србију, а Србија са овако динамичним растом у неколико наредних година, рачунајући и ову у којој смо направили тај преокрет, мислим да Србију мало ко може да заустави", рекао је Вучић и честитао грађанима Нову годину. Великом брзином, додаје, приближаваћемо се развијеним земљама ЕУ брже "него што су то они очекивали" Каже и да наш напредак зависи само од наше марљивости, енергије и рада.