Вести

ВУЧИЋ: ОВАКО СЛОЖЕНА ВРЕМЕНА ЗАХТЕВАЈУ ПУНО МУДРОСТИ И ЗАЈЕДНИШТВА

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на Генералној дебати светских лидера да нажалост ту нико никог не слуша и не тежи стварним договорима и решавању проблема, већ скоро сви воде рачуна само о својим интересима неретко газећи принципе међународног права и Повељу УН.

"За то није крив ни генерални секретар УН Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева", упозорио је  председник Вучић обраћајући се на генералној дебати светских лидера, у оквиру 77. заседања Генералне скупштине УН.

"Не љутите се, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање присутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали", рекао је у свом обраћању председник Вучић.

Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени, додао је председник Вучић.

"А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права , бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да жели прецизно и јасно да изнесе пред светске лидере у УН виђење Србије о пет кључних изазова са којима смо данас суочени, а то су као први, повратак миру и очување глобалне стабилности, други, очување територијалног интегритета и суверенитета, међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног принципа међународног јавног права и односа међу државама.

Kао трећи изазов председник Вучић је навео енергетску безбедност у условима глобалне кризе, као четврти финансијску сигурност сиромашних и земаља у развоју и пети - снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања.

Сведоци смо усложњавања глобалне геополитичке ситуације рекао је председник Вучић.

"Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања УН. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације УН", поручио је председник Вучић.

Додао је председник Вучић и да глобални услови све чешће опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу.

"Ово начело актуелније је данас више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље УН у којој се позива: ''Да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи''. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље УН, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права", истакао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк