Вести

ВУЧИЋ: ПОЧЕЛИ СМО ДА МЕЊАМО ЛОШЕ ПОЛИТИЧКО НАСЛЕЂЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И АЛБАНИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са премијером Албаније Едијем Рамом, да су њих двојица после деценија ћутања у односима Србије и Албанија, па и Срба и Албанаца, почели да мењају лоше политичко наслеђе, и нагласио да иницијатива Отворени Балкан даје резултате.

"То смо у претходним годинама показали конкретним резултатима да наше земље и наши народи могу много брже да иду напред и много боље да сарађују", истакао је председник Вучић на заједничкој конференцији.

Председник Вучић пренео је да су разговарали о свим регионалним питањима, као и о Берлинском процесу.

"Поздрављамо ангажовање Раме и његов лични допринос у оквиру Берлинског процеса", рекао је председник Вучић и истакао да је Берлински процес користан регионални формат, који ће допринети унапређењу процеса помирења и превазилажењу наслеђених проблема из прошлости.

Председник Вучић рекао је да бројеви о трговинској размени од 2019. године до краја 2022. године показују да је значајно увећана размена, и увоз и извоз обе земље.

"Поклапа се и са Отвореним Балканом и са бољим политичким односима", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Србија увек подржавала активности Берлинског процеса и да је Србија опредљена да активно допринесе реализацији циљева из Акционог плана за заједничко регионално тржиште.

Председник Вучић подсетио је да је Народна скупштина Републике Србије ратификовала регионалне споразуме о кретању на Западном Балкану са личним картама и признавању академских и професионалних квалификација, што је ступило на снагу 21. јуна 2023. године.

"Знамо да ће Рама уложити огромну енергију да се дође до нових важних резултата  у наредном периоду", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће о Отвореном Балкану наставити вечерас плодотворне разговоре.

"Ми смо са Албанијом и Северним Македонијом заједно покренули иницијативу Отворени Балкан која је донела огромне користи за сваког од нас и за наше грађане и мислим да још много тога у будућности та иницијатива може да допринесе даљем зближавању народа и бољем животу свих наших грађана. Ми ћемо и у наредном периоду имати заједничке састанке у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Припремамо се за сајам, који ће бити можда трећи сајам по величини у Европи ове године, причамо о "Wine Vision" за новембар који ћемо у оквиру Отвореног Балкана организовати у Београду, а верујем да ће бити и међу првих неколико у свету", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је са Рамом разговарао и о свим регионалним питањима и о  нашим неретко различитим погледима на ситуацију на Косову и Метохији.

"Али, не мислим да би било фер а ни коректно да износим било шта пред Рамом када је реч о нашим разликама у виђењу како да се проблеми решавају, као што верујем да то неће ни он да чини. То ћемо оставити за наше земље и за даљи ток наших разговора вечерас", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да жели пуну добродошлицу Рами који је увек добродошао у нашу земљу, упркос различитим ставовима које понекад имају по појединим питањима.

"Србија ће дати све од себе да настави да развија искрене и пријатељске односе са Албанијом", поручио је председник Вучић.

 

Србија жели мир, испунили најважније из плана за деескалацију

Председник Вучић рекао је да Србија жели мир и ради на томе, као и да је српска страна испунила најважније тачке међународне заједнице за деескалацију ситуације на Косову и Метохији.

"План о деескалацији знам напамет, све тачке које се тичу Београда и Приштине и међународне заједнице. Србија је већ учинила две, а трећу не може без Приштине, јер је реч о симултаном повлачењу градоначелника који су добили три посто гласова и људи из околине општинских зграда. Све остало Србија и српска страна су испунили", истакао је председник Вучић одговарајући на питање новинара албанског "Топ ченела" о ситуацији на северу Косова и Метохије.

Председник Вучић истакао је да не мисли да се било ко нормалан радује новим националним рововима и могућности сукоба.

"Ми хоћемо и желимо мир, на томе радимо, ма колико било тешко за нас. И у Тирани и у Приштини ће увек да постоје они који Србију виде као зло и кривца", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је у Србији веома тешка ситуација по питању Косова и Метохије.

"Нећу да говорим колика је тежина проблема, каква је реакција српског народа на северу и у дугим деловима Косова и Метохије. Оно што остаје је да учинимо све да сачувамо мир", нагласио је председник Вучић.

На питање да ли постоје шансе да се врати дијалогу са Аљбином Куртијем, председник Вучић рекао је да никада није имао проблем да разговара са Куртијем и да је у свим разговорима учествовао 11 година.

"Питате када ћу ја са Куртијем да се видим, а не знате ни када ће они који су му много ближи да се виде са њим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да се труди да се нађе мирно решење и да наши народи могу да живе боље и имају бољи стандард.

"За мене је најважније да сачувамо мир и радимо на економском расту", истакао је председник Вучић.

 

Нисам видео Рамин предлог, формирање Заједнице српских општина само по Бриселском споразуму

Председник Вучић рекао је да није видео нацрт статута Заједнице српских општина који је предложио албански премијер Еди Рама, али је нагласио да формирање Заједнице српских општина мора да буде засновано на ономе што је 2013. и 2015. године потписано и прихваћено у Бриселу.

"Нисам видео тај предлог, а морам да вас упутим на Бриселски споразум, и морам да вас упутим чак и на оно што је био план Француза и Немаца, који нам јасно говори да Заједница српских општина мора бити заснована на ономе што је прихваћено и потписано у Бриселу 2013. и 2015. године", рекао је председник Вучић одговарајући на новинарско питање поводом Раминог предлога статута Заједнице српских општина и да ли је било који предлог прихватљив осим онога што је предвиђено Бриселским споразумом.

Председник Вучић рекао је да је преговарано готово две и по године о томе.

"Вођени су тешки разговори и преговори и са Хашимом Тачијем и са Исом Мустафом када су ставили параф на принципе што ми и данас само тражимо ништа више и ништа мање од тога. Само ставите у статут принципе и све оно због чега делује и начин на који треба да делује Заједница српских општина и то је то", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су Срби прихватили и све остало - регионалну полицију и судство, и учествовање на изборима и многе друге ствари чак и цивилну заштиту коју су неки после прогласили за терористичку групу.

"Дакле суштина је у томе да Заједница српских општина мора да буде формирана, требало је да буде формирана пре 10 година и више, али очигледно није било довољно воље да се то учини. Нисам видео тај предлог", рекао је председник Вучић.

 

"Кумовима" се не зову они који вам намећу одређене одлуке

Председник Вучић изјавио је да је једини надлежан да представља Нацрт Статута Заједнице српских општина на Косову и Метохији - српски Управљачки тим, а не било какви "кумови", и нагласио да се у Србији кумовима не зову они који вам намећу одређене одлуке.

"То нису никакви кумови, никад Француска и Немачка, нити било ко други, већ српски Управљачки тим, у складу са првим Бриселским споразумом и свим оним што је постигнуто до августа 2015. године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да не постоји нико други у складу са позитивно правним прописима ко је дужан да представи нацрт Статута и ко је дужан да учествује у целом процесу прављења Статута, изузев српског Управљачког тима.

Председник Вучић одговорио је на крају конференције за медије да у Србији кумове бирате сами.

"Ви их позовете на крштење или на венчање, код нас се кумовима не зову они који вам намећу одређене одлуке", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк