Вести

ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ НА РАД ФОНДАЦИЈЕ "ЗА СРПСКИ НАРОД И ДРЖАВУ"

У Крушевцу је отворена канцеларија Фондације "За српски народ и државу", а отварању је присуствовао председник Републике Србије Александар Вучић на чију је иницијативу фондација основана крајем 2019. године.

На свечаности поводом отварања Канцеларије додељене су награде студентима из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Северне Македоније за есеје на теме ''Евроинтергације-Мини шенген и регионална сарадња'' и ''Изазови и перспективе модерне демократије''.

Вучић је рекао да је његова идеја била да се оснује фондација и покрене часопис "Напредак" јер је, како је истакао, важно да млади разумеју идејно-идеолошку суштину, а не само политичко деловање "од данас до сутра" које се заснива на личним интересима.

"Да имамо младе људе који ће да уче и напредују, а који ће разумети да се политика пре свега бави животом и оним што оставите иза себе а не тиме како ћете ви да живите боље", рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан на рад фондације, као и на то што, како каже, млади добро разумеју шта морамо да радимо на рационалан, правдољубив и прагматичан начин, али начин који ће, додао је, увек значити очување националних и државних интереса.

"То је питање слободе, независности и самосталности у одлучивању. Не постоје важнија питања за једну земљу, јер када нисте самостални и немате слободу у одлучивању, када немате слободу, џаба све друго", рекао је Вучић и додао да се понекад насмеје када види како у околним државама ‘’друга или трећа секретарица’’ управља политичким процесима.

"Сећам се како је било у нашој земљи 2008. године када су владу формирали један тајкун и двојица амбасадора. Замислите да се то данас догађа? Ви морате да доносите одлуке, односно грађани и народ морају да имају коначни суверенитет и да доносе одлуке преко изабраних представника’’, нагласио је Вучић.

Додао је да је то политика коју није лако бранити у савременом свету и да се зато сваки дан чују питања да ли ће Србија издржати "на две столице".

"Никако да им објасните да ми немамо две, три столице, него једну једину, имамо нашу столицу, а не ону коју нам одређују Американци, Руси, Енглези, Немци… Морамо да имамо своју политику која је усмерена ка будућности, која анализира прошлост, сагледава садашњост, али да пре свега доноси резултате у будућности’’, рекао је Вучић.

Поручио је награђеним студентима да им знање буде водиља и да се боре, јер је, како је истакао, то суштина живота и да тада резултат долази на видело.

"Најлакше је склонити се по страни и чекати да се нешто деси, ништа се не дешава само од себе, борба је најважнија'', поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг