Вести

ВУЧИЋ ПОСЕТИО НОВОИЗГРАЂЕНУ ЦРКВУ СВЕТОГ САВЕ У ДЕЖЕВИ

Председник Србије Александар Вучић посетио је новоизграђену Цркву Светог Саве у Дежеви, надомак Новог Пазара, која је посвећена утемељивачу Српске православне цркве, рођеном у овом крају.

Вучића су испред цркве дочекали мештани, који су сагласни у ставу да им значе и нова црква, као и посета председника.

Председник се интересовао да ли у родном месту Светог Саве има деце, а поразговарао је и са најмлађима који су га дочекали.

Како им је рекао, и он је дошао данас у Дежеву да слави Светог Саву.

"Поносан сам на чињеницу што смо заједнички и уз благослов владике Теодосија затим уз вашу подршку и помоћ кренули да подижемо овако величанствен храм на тако важном месту за српску историју, у родном месту Растка Немањића, Светог Саве", рекао је Вучић и обавестио мештане да је држава определила новац који недостаје за завршетак радова на цркви.

Према његовим речима, опредељено је више од 40 милиона, а биће додате и личне донације.

"Верујем да ћемо у најкраћем могућем року да завршимо ову величанствену цркву, рекао бих на понос целог нашог народа и вас који овде живите", рекао је Вучић обраћајући се мештанима испред цркве.

Захвалио им се на величанственом дочеку примећујући да је и у Новом Пазару правио митинг, не верује да би толико народа било.

Истакао је да је за мештане Дежеве најважније да им се обезбеди будућност и како је навео један од предуслова за то је да се изграде путеви који ће повезати српска села.

 

За Дежеву у наредном периоду 350 милиона динара

Вучић je најавио да ће у наредном периоду држава помоћи Дежеву пројектима у износу од 350 милиона динара, као и да ће се радити на томе да се за највише две године у родно место Светог Саве доведе инвеститор који ће радити наредних 50 година.

Вучић је рекао да ће у року од 15 дана машине почети да раде на једном од локалних путева у дужини од 2,5 километара за шта је потребно 30 милиона динара, а да ће до краја године бити завршено још 7,5 километара недостајућих путева за повезивање села у околини Дежеве за шта укупно је потребно 120 милиона.

Планирано је и да се изгради фискултурна сала у износу од 180 милиона динара, рекао је Вучић.

"Уложићемо у фискултурну салу да млади могу да се баве спортом, спортским активностима, да не губе време на оно што је лоше", рекао је Вучић.

Указујући да је то већ 300 милиона динара, односно више од 2,5 милиона евра, председник је обећао и реконструкцију Дома културе у износу од 54 милиона динара и рекао да Голију развијају брже него што је икада ико мислио да ће бити учињено.

Вучић је рекао да је увидео да постоје проблеми са водом и извориштем и додаје да ће се у наредном периоду разматрати како да се тај проблем реши, а када је реч о канализацији наводи да то није једноставан процес и да ће покушати да пронађе решење.

"Оно што је важно за ваш опстанак овде на огњиштима и да сачувате име, презиме и своју веру, јесте да не угрожавајући никога, имате будућност и из тог разлога ћемо видети да у наредном периоду доведемо мањег инвеститора да породице добију и другу плату", рекао је Вучић.

Обећао је мештанима да ће у наредних годину и по, до две, наћи инвеститора који ће да ради у том месту макар следећих 50 година.

За друге захтеве мештане, као што је да Дежева добије статус општине, Вучић је рекао да ће да разговарају јер су то, додаје, тешка и озбиљнија политичка питања, а не воли да обећа оно што није сигуран да може да испуни.

"Хоћу да вам се захвалим што овде опстајете, што овде постојите, што овде планирате будућност и надам се да ће у основној школи у Дежеви бити више деце у будућности, него што их има данас", рекао је Вучић.

Замолио је оне који врше власт на локалу да дођу међу људе и са њима разговарају како би сазнали који су то проблеми који највише муче мештане.

"Молио бих вас са локала да дођете међу људе, није важно што не можете да испуните све, али дођите да видите шта имају да кажу, а немојте да буду изненађени и да испадне да сам ја једини који је дошао да их пита шта треба. Морате да скупите народ, а не оне које желите да чујете, некада ћете лепо, некада лоше чути, али саслушајте људе да видите шта су муке", поручио им је председник.

Уз захвалност на величанственом догађају, председник је мештанима родног места Светог Саве честитао сутрашњи, како је навео, национални, српски и државни празник Видовдан.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк