Вести

Вучић: Постоји проблем, али и кампања која се води

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је проблем са загађењем ваздуха реалан и да коначно мора да се реши, али је приметио да постоји и кампања, која је, како је рекао, понекад и гротескна.

"Постоји реалан проблем, али постоји и кампања, која је понекад и гротескна. Проблем постоји више деценија", приметио је Вучић  и истакао да нема места било каквој паници.

Вучић је рекао да је Београд, примера ради, јуче и прекјуче имао исти ниво честица као и Милано, који је један од најразвијенијих градова, али и истакао да не жели да тражи оправдање, него решења.

Вучић је поручио и да ће држава решити овај проблем у наредних шест, седам година, а да се на решавању проблема загађења континуирано ради, те да су најважнији пројекти одсумпоравања и увођења зелене енергије.

Као пример, Вучић је навео да је са јапанском Џајком договорен пројекат одсумпоравања у ТЕНТ-у, док се нешто слично ради са Кинезима у Костолцу.

Вучић је рекао да је увек бежао од пребацивања одговорности на неког другог, те да не може локална самоуправа сама да реши овај проблем, већ то мора држава да реши.

"И решиће га, у наредних шест до седам година", подвукао је Вучић.

Не желимо да тражимо оправдање, рекао је, већ да тражимо решење. "Нисам уплашен и успаничен", поручио је Вучић и додао да његово мало дете излази напоље.

Такође, Вучић је додао да је данас велики проблем и неупоредиво већи ниво друмског саобраћаја, јер око 20 одсто укупног загађења долази од друмског саобраћаја.

"У Београду данас има 650.000 аутомобила, готово двоструко више него пре 10 година. Толико смо увећали стандард", рекао је Вучић и додао да у централној Србији има доста људи који возе аутомобиле са еуро 3 моторима, чији би даљи увоз требало да буде забрањен.

Вучић је рекао да је ЕПС у претходних пет година уложио 475 милиона евра за различите филтере, одсумпоравање на блоковима термоелектрана, али да то није довољно ни близу.

"Морамо бити фер и рећи шта је то што можемо и хоћемо да радимо", указао је Вучић и рекао да највећи проблем у Београду имамо због грејања на угаљ и дрва, а води се кампања против мини хидроелетрана, што је извор зелене енергије.

"Треба да будемо фер према себи и да кажемо хоћемо ли зелену енергију или нећемо", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је замолио Ану Брнабић да реагују, јер су се људи успаничили.

"Ништа посебно се не догађа, али не радимо увек сви свој посао и зато смо криви, али нема места паници", поручио је Вучић истичући да не осећа проблем због магле.

"Моје кривице нема. Не треба да претерујемо, маглу смо имали увек", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су добар део почели да раде, али да неће бити довољно, јер мора да се улаже и рекао је да су Немци направили план да 86 милијарди улажу у железнички саобраћај да би железница преузела транспорт.

„Ми ћемо наставити тим путем и уложити 3,5 до 4 милијарде евра у растерећење друмског саобраћаја, у наредних пет година, а и то је мало “, рекао је Вучић.

 

Не свађам се са Фајон, већ штитим интересе Србије

Вучић је рекао да нема никакав проблем са европарламентарцем Тањом Фајон, изузев што она не примећује колико су угрожена права Срба у Словенији.

Вучић је, на констатацију да је Фајон забринута због ситуације медија у Србији, као и због бојкота опозиције и питање зашто се свађа са њом, рекао да се са њом не свађа, већ само штити интересе Србије, брани своју земљу, и понаша као председник суверене државе. 

"Она не примећује колико су угрожена права Срба у Словенији. Људи треба да знају да су Срби највећа етничка група у Словенији, а једини који немају право да буду национална мањина. Она се због тога не секира", рекао је Вучић. 

 

Молим министре да не беже од одговорности

Вучић је рекао да нема ништа против министра заштите животне средине Горана Тривана, већ очекује од њега, као и од свих осталих министара у Влади Србије, да не беже од одговорности.

Вучић је рекао да то што је питао премијерку Ану Брнабић: "Да ли је жив министар Триван?", а поводом загађења ваздуха у земљи, није значило да, има нешто против њега лично или против СПС-а, јер, истиче, министре не дели по странци, већ према раду.

"Немам ништа против Тривана, замолио сам га, као што сам молио и више министара, а то је да не беже од одговорности, покажите марљивост, али немојте да кажете да је крив неко други", рекао је Вучић.

На питање да ли сматра да Триван није добро радио свој посао, председник је одговорио да сматра да је требало да буде активнији.

Одговарајући на питање када ће да се "решити мангупа из својих редова" и престане да преузима одговорност за њихове пропусте, Вучић је рекао да има само једну ствар против које је, а то је да 100 дана до избора, страначки функционери то време искористе да оду три пута на одмор. 

"Праве се луди, и наши и други", рекао је Вучић и указао да се један медији интересовао где је провео Нову годину, јер су поједини његову саветницу Сузану Васиљевић видели у Мадриду, а председник је одговорио да "из Београда није мрднуо".

"Ја не идем на одмор, не знам што то значи. Живим за то да радим, да будем ангажован, имам највећу част да будем председник земље коју највише волим и сада то време треба да протраћим на сунчање и купање", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да свако има своје животне принципе, те, додао, неко воли да ради, а неко воли нешто друго...

 

Променићемо 60 одсто људи на локалу

Вучић је рекао да ће, уколико Српска напредна странка, чији је лидер, добије поверење грађана на предстојећим изборима, више од 60 одсто функционера из те странке на локалу бити промењено.

"Биће великих промена зато што је после четири, пет или шест година на власти потребна нова енергија", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће бити великих промена у Влади Србије, којих је било и после претходних парламентарних избора, али, како је оценио, недовољно.

"Штитим сваког од министара, када их нападају, понекад се снажније борим за њих него они сами, не зато што не дам на Владу, него зато што Влада ради тежак посао", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да сматра да капитал политичких странака нису некретнине, већ људи.

"Српска напредна странка ради системски и систематски, унутар СНС имамо и академију младих људи, баш зато што сматрамо да су они будућност", рекао је Вучић, а на питање да ли сматра да су толике кадровске промене ризичне одговорио је: "Није ме брига да ли је нешто ризично или није".

 

Тужилаштву: Хоћете ли да радите свој посао?

Вучић је рекао поводом кривичних пријава које је поднео Бошко Обрадовић против министра Стефановића и његовог оца да тужилаштво треба да реагују и дају све одговоре да ли је било извршења кривичних дела или не.

Вучић је рекао да се није интересовао за Обрадовићеве тужбе, али да се сад испоставило да Обрадовић подноси пријаву за трговину утицајем, а не тешко кривично дело о чему је причао.

Вучић је рекао и да нема никакав проблем ни око тога ни око теме Крушик, и да тиме треба а се баве надлежни органи.

Поводом оптужби које је ухапшени директор у железницама Мирољуб Јевтић изнео на рачун министарке Михајловић, Вучић је рекао да за то он није изнео доказе.

Вучић је напоменуо да је са министарком Михајловић разговарао и да јој верује да нема никакве везе са тим.

"Ако има неке везе нека доказу", рекао је Вучић и упитао шта још он може и треба да уради тим поводом.

Да јој ставим кесу на главу, да бих добио одговоре, рекао је Вучић иронично, алудирајући на случај Марка Бастаћа кога је оптужио његов кум Лазар Лешњак за рекетирање инвеститора у Београду.

На питање зашто нешто није учињено ни поводом случаја Бастаћ и зашто он, Вучић, не учини нешто да рад тужилаштва буде ефикаснији, јер, он управља системом, Вучић је рекао:

"Нисам ја тужилац ни судија, није то систем који водим, ја са тим системом немам везе, хоћу да систем ради за народ".

Вучић је рекао и да не може да зове тужилашто јер би се то тумачило као притисак на правосуђе, али да их овим путем пита:

"Хоћете ли да радите свој посао?".

Шта још хоћете, човек (Лешњак) је прошао полиграф, потврдило се да је све тачно, рекао је Вучић. 

 

Не очекујем ништа од Милановића

Вучић је рекао да не очекује „ништа“ и да га једино занима шта Хрватска може да уради за Србе, а шта Србија за Хрвате у својим државама.

Вучић је на питање да ли очекује позив на инаугурацију председника Хрватске Милановића одговорио „ништа не очекујем од Милановића“.

"Мене једино што занима је шта могу да ураде за Србе, а шта ми за Хрвате", истакао је Вучић.

На констатацију да је Милановић позван у Москву у мају, рекао је да је на ту прославу позвао цео свет, јер се обележава 75.година од ослобођења у Другом светском рату.

Вучић је додао да је велика част за Србију што ће моћи поново да присуствује у Москви обележавању такве годишњице.

 

Избори 19. или 26. априла

Парламентарни избори у Србији биће одржани 19. или 26. априла, рекао је Вучић.

Вучић је, упитан када излазимо на биралишта, одговорио: "Или 19. или 26. априла. Вероватније 26. априла".

 

Плашим се да се полако брише српско име цркве у ЦГ

Вучић је изразио стрепњу да се полако брише име српске цркве у Црној Гори, и да ће у Црној Гори остати "некакве митрополије, епархије или савети".

Вучић је рекао да гледа већ 20 година шта се ради и да ће се показати да је био у праву.

Упитан да то појасни, Вучић је објаснио да се полако брише име српске цркве у Црној Гори и да ће остати митрополије, епархије, чиме ће неки хтети и успети да смире страсти.

" Али моја реч се неће променити и остаће иста. Ниједног секунда нисам бранио цркви да се изјасни по националним питањима, као што се и ја изјашњавам", рекао је Вучић.

На питање шта се дешава у Црној Гори и што је рекао да патријаршија СПЦ треба да се пита, а не митрополија црногорско приморска, Вучић је одговорио констатацијом да су му као политичком ветерану познати сви трикови.

Вучић је то објаснио речима " покушаће да седну са митрополијом црногорско-приморском и постигну договор".

На мени је, Вучић је додао, да укажем да се ради о покушају напада на српску цркву, а не на митрополију или неку епархију.

Упитан за однос са Милом Ђукановићем рекао је да су у пристојним односима као два председника.

На констатацију да су многи мислили да су пријатељски односи, одговорио је да не жели да улази у то шта неко мисли.

"У пристојним смо односима, исто као и са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским", рекао је Вучић.

Вучић је додао да његове речи о Црној Гори не нарушавају пристојне односе, јер имају различите интересе.

"Моја је обавеза да имам пристојне односе. Нећу ваљда тенкове да шаљем на Црну Гору? Али имам довољно образа, части и храбрости да кажем који су интереси српског народа, а Срба у Црној Гори има 28,75 одсто. Понављаћу то до новог пописа, јер постоји велика борба пошто неки покушавају да смање број Срба", рекао је Вучић.

Вучић је указао да се на смањењу броја Срба ради озбиљним кампањама, те и снимањем филмова о окупацији Црне Горе од Срба, што су све, како је оценио, фалсификати историје.

 

Не може само "швајцарски модел", увести и корективни

Вучић је рекао да пензије неће моћи да се усклађују само по "швајцарском моделу" већ да ће се увести и корективни модел индексације примања за најстарије суграђане.

Вучић је рекао да ће се посебно посветити томе да пензије наставе са растом.

"Оно што ме мучи и где ћу посебно да се посветим, то је како да нам пензије расту. Не може само ''швајцарски модел''то значи да би пензионери живели боље али не довољно боље. Не може само ''швајцарски модел'', мора да буде корективни модел", рекао је Вучић.

Посланици Скупштине Србије усвојили су, иначе, почетком децембра прошле године измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима је од 1. јануара ове године уведена индексација пензија по такозваној "швајцарској" формули.

"Швајцарски модел" практично значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

 

Плату 1.000 евра обећавају они који су плате смањили

Вучић је рекао да је плата клиничког лекара данас 652 евра, док је у периоду од 2008 до 2011. њихова зарада падала са 611 на 484 евра, те приметио да данас плате од 1.000 евра лекарима обећавају управо они који су им тада плате смањивали.

Вучић је рекао да је клинички лекар 2008. године имао основну плату од 611 евра.

"У време Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и осталих, крећу да им смањују плате, које су исте у динарима, али су мање због великог пада динара према евру, па је плата пала на 538 евра. Плата је 2010. биле 514 евра, а 2011. пала на само 484 евра", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је данас плата клиничког лекара, основна 652 евра, односно 170 евра више него пре седам година.

Вучић је рекао да је видљива разлика у платама медицинских сестара, са 29.700 динара 2011. године, што је око 282 евра, на данашњих 403 евра.

Упитан да ли би он могао да обезбеди тако високе плате лекарима од 1.000 евра за шест месеци, као што предвиђа план "Србија 2020" Савеза за Србију и Драгана Ђиласа, Вучић је рекао да он то наравно не би могао да уради, јер то говоре "лажови, људи који су лекарима плате смањивали".

"Ја нисам човек који воли да лаже, ја сам озбиљно радио на плану "Србија 2025"", рекао је Вучић и додао да су други политичким одлукама доносли одлуке о повећању плата и пензија, а суштински су их смањивали, јер је економија пропадала.

Коментаришући то што у НСЗ постоји конкурс за одлазак младих из Србије, Вучић је рекао да је то срамота.

"То је за мене трагедија. Срамота је што држава помаже тај процес у било ком облику и што медији хвале тај одлазак и учествују у томе. Што не молимо људе да остану овде, јер су услови све бољи", рекао је Вучић.

Како је приметио, тешко је супротставити се уопштеној причи у којој деценијама у Србији ништа не ваља, а негде другде је неупоредиво боље, што, како је рекао, није истина.

Вучић је додао и да се говори о томе колико Србији треба да стигне Мађарску, Хрватску или неке друге земље, јер данас брже напредујемо.

"Не стојимо у месту, не назадујемо, као некада, најбрже напредујемо и бићемо једна од 5 земаља са највећом просечном стопом раста у 2019 години", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да су очекивања да просечан раст буде виши од 4,5 па и преко пет одсто.

 

Потврдиће се да мој брат нема везе с Јовањицом и шта онда

Вучић је рекао да се случај Јовањица, све време форсира као афера, на основу чистих лажи.

"Нисам био у контакту са власником тог пољопривредног добра, али и да сам отишао да посетим имање успешног привредника који тамо гаји воће и поврће, шта бих погрешио", рекао је Вучић.

Случајно се догодило, додао је, и да мој брат Андреј није никада био у контакту с њим, а то је доказано вештачењем његовог телефона. Сада се вештачи и вибер са његовог телефона и када се установи и ту да није било никаквог контакта, шта ћемо онда", запитао је Вучић.

На питање да ли ће бити покренут поступак против оних који су ширили лажне вести и ширили панику, Вучић је одговорио да никада није тужио никога ни за једну лаж, чак ни оне који су претили силовањем његове малолетне ћерке, јер да је неко од њих задржан у полицији макар само 24 сата, како је рекао, одмах би кренула хајка на њега.

"Полиција и Тужилаштво ће на крају истраге изнети податке да мој брат и ја нисмо били у контатку са власником Јовањице", додао је Вучић, уз констатацију да је њему лако да се одбрани од лажи јер људи знају да је то што говори истина.

 

Ипак сам ја гори ММФ од ММФ-а

Вучић је рекао да не прихвата измену статуса за вршиоце дужности директора у јавним предузећима, како је предложио ММФ, јер, је оценио, да би ти "распуштени директори" поново од јавних предузећа направили непривлачни приватни сектор.

"Они би да све позапошљавају у јавни сектор и то приватник не би могао да издржи ", рекао је Вучић уз опаску да се наша јавна предузећа не воде као да су приватна фирма, него као да је то Алајбегова слама".

На констатацију да се поједини шале да председник воли в.д. стања, Вучић је одговорио да он не воли в.д. стања, већ дисциплину.

Упитан да ли то значи да неће усвојити предлог ММФ-а да се укину в.д. стања у јавним предузећима, Вучић је рекао да ће се тај предлог делимично усвојити.

"Ипак сам ја гори ММФ од ММФ-а", рекао је Вучић.

Упркос томе, оценио је да је ММФ урадио добар посао у Србији, да је помогао нашој земљи око контроле буџета, да се не задужује превише и контролисао да има одређени проценат плата и пензија у оквиру БДП-а.

"Ја сам их позвао, молио да дођу и данас су јавне финансије уређене, а јавни дуг спуштен са 79 одсто БДП-а на 50 одсто, док су инвестиције све веће", указао је Вучић.

Вучић је истакао и да је незпосленост испод 10 одсто и рекао је да ће, наставити да се спушта.

"Ми ћемо имати проблем са недостатком радне снаге", оценио је Вучић.

Вучић се осврнуо и на систем образовања и рекао да се факултет завршава због знања, али да је тржиште рада то које диктира висину плате.

Вучић је оценио да Србија нема лоше школе, али јој је потребно да има много боље приватне школе, а не да те школе буду срамота у нашем друштву.

"Велики Шимон Перес, недавно преминули, ми је рекао: "Александре ако успеш да убедиш раднике у Србији да шест сати раде, а два да уче, да се разумеју у нове технологије, роботику, вештачку интелигенцију и да знају шта доноси 5Г мрежа, али и да убедиш децу да раде два сата дневно и шест да уче, само тако ћете моћи да опстанете на тржишту"", рекао је Вучић.

Апропо тога, каже да Србија "граби крупним корацима напред", а то се може видети, наводи, по изграђеним путевима и пругама, али и по платама.

 

Србија не стоји, најбрже напредује

Србија више не стоји у месту, ми данас најбрже напредујемо, наша стопа раста биће једна од највећих у Европи са 4 одсто раста, а 3,5 одсто су биле прогнозе, истакао је Вучић.

"Борим се за раднике и да повећамо минималац. Србији пада ниво јавног дуга, а истовремено су нам инвестиције све веће. Незапосленост је једноцифрена", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се посветити томе како пензије да нам расту.

"Мој посао је да говорим о важним националним питањима. Имали смо рекордну годину што се тиче инвестиција, најбоља година у историји Србије, као што данас имамо највеће плате и пензије, али то није довољно, зато настављамо да радимо. Свакога дана отварамо нови погон", поручио је Вучић.

 

Лакше бавити се маглом него Кораћем

Вучић је поновио да га брине епилог случаја Филипа Кораћа, и да се мало прича о томе, уз примедбу да је људима било лакше да изаберу тему магле и смога, него тему "нарко дилера", који никада није ни оптужен.

"Зову директно људе који су везани за њихове паре и који објашњавају у тв емисијама како ту нема доказа", замерио је председник медијима који доведе као саговорнике оне, за које сматра да бране нарко дилере.

Вучић је истакао да су нарко дилери највећа опасност за наше друштво.

"Ја живим 50 година у овом граду, живеће и моја деца. А, неће да живе ако им неко буде подваљивао дрогу у школама", додао је Вучић.

Упитан да ли је свестан колико се излаже ризику, именујући једну особу, Вучић је рекао да са тим нема проблем.

"Увек сам то радио са правом, довољно сам стар, најчаснији посао сам обављао, шта мени још недостаје? Остаћу запамћен по путевима, пругама, фискалној консолидацији, шта мени још треба? Да се плашим овог који је потровао више деце и учествовао у више убистава него неки које смо хапсили... Сит сам тужилаштва и судова", рекао је Вучић.

На констатацију да би требало да криви и полицију, ако није обезбедила довољно доказа, Вучић је рекао да критикује и полицију, али и рекао да је тужилаштво у случају Кораћа, иако је, тврди, имало довољно доказа, сматрало да не може да да статус сведока сарадника особи (која је теретила Кораћа), због процесних сметњи.

Вучић је рекао и да он не може да утиче или мења судије, тужиоце, те приметио да би тада сви рекли да "дира професионалце".

"Колико је пута долазио Мајић (судија Миодраг Мајић) да ми соли памет, који је пустио Гњиланску групу на слободу...", рекао је Вучић.

Вучић је додао да би промена судија и тужилаца изазвала реакцију ЕУ, која би му, као и сви у земљи, замерила што се меша у самостално тужилаштво и независно судство.

"А, ја питам - да ли је ово истина или није. Постоји човек који каже - овај ми је платио да убијем човека, и можемо да га узмемо за сведока....", рекао је Вучић, алудирајући на сведока који, како је претходних дана наводио, директно терети Кораћа као налогодавца убиства.

Вучић је додао и да много воли ЕУ, али је и француском председнику Емануелу Макрону рекао да он (Макрон) сада не би могао да отвори поглавље 23 и 24.

"Знате зашто? Код њих постоји, што код нас не може и никада неће моћи, а то је да извршна власт бира тужиоце и судије, а председник одговара", рекао је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва