Вести

ВУЧИЋ: ПОВЕЋАВАМО ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ, СРБИЈА СЕ ГРАДИ

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће држава донети посебне мере подршке и за свако новорођено пето и шесто дете.

"Имам примедбе људи се жале и пишу ми како немамо мере за пето и шесто дете и сада ћемо донети и за пето и шесто дете посебне мере да бисмо подстакли рађање", рекао је председник Вучић за Пинк.

Рекао је да то неће бити једнократна помоћ већ системска мера подршке, која ће трајати годинама.

"Неке садашње мере трају 10, 12, 15 или готово 18 година и желимо и за пето и шесто дете да то подигнемо на тај ниво и да људе који желе да живе за своју децу замолимо да нам по том питању помогну", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је у 2022. години у Србији било око 62.700 новорођених беба, што је раст у односу на 2021. годину више за око 0,8 одсто.

"Једини смо који смо имали исти или нешто већи број у ширем региону, не само Западни Балкан и бивше Југославије, већ и у односу на Мађарску, Румунију и Бугарску", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да је Србија имала без Косова и Метохије у 2022. години око 62.700 рођене деце, Бугарска око 53.000 беба, Хрватска око 33.000, што је скоро двоструко мање.

Огроман пад је у Албанији и Румунији, са 13,1 до 9,1 одсто, додао је председник Вучић.

Рекао је да се виде два показатеља - да се види резултат мера давања више новца породицама, на шта реагују више сиромашније породице у руралним и субурбаним срединама.

"Наше мере су дале свој резултат  и то се недвосмислено види, али види се и нешто друго, где лежи наша нада за будућност односно повољна тенденција", истакао је председник Вучић и додао да држава Србија улаже много новца у подстицање рађања.

Рекао је да је породица са првом дететом имала 2012. године 305 евра подршке, а ове године готово 3.000 евра.

"За друго дете 2012. године 1.194 евра, а данас 3.647 евра. За  треће и четврто дете је 2012.године било 2.149 евра за треће дете, а сада 16.705 евра пошто се то кроз године исплаћује, то посебно мајке могу да виде и  четврто дете је некада било 2.865 евра, а сада 23.558 евра", истакао је председник Вучић.

Додао је да је, ипак, стопа фертилитета порасла са 1,52 одсто на 1,63 одсто, што је и даље веома проблематично.

"Допринела је томе и мања стопа миграција ка западу и мањи одлазак људи и почетак повратка људи у земљу. Процена је да имамо између  6,2 и 6,3  милиона људи, али је то у другим земљама много горе", нагласио је председник Вучић.

 

Многи желе да се врате у Србију

Председник Вучић изјавио је да је током недавног разговора са Србима у Бечу видео да они желе да се врате јер су им радни услови бољи него ту где јесу.

Како је појаснио због високих цена енергената за њихове пословне објекте, први пут размишљају да се врате.

"И то када се враћају доприноси већем броју деце. Да бисмо могли да имамо будућност", рекао је председник Вучић.

Када се ради о наталитету у земљи, рекао је председник Вучић, Београд "каска" за другим деловима Србије.

"Тамо где људи најбоље живе најмање су заинтересовани за ширење породице. То је свуда у свету, ту културу смо у потпуности примили", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да у Београду има много више кућних љубимаца него у другим крајевима.

"Лепо је имати куче и маче, папагаја, али најлепше је имати децу. Ако не можете, на све друге начине доприносите држави. Не можемо да опстанемо као нација ако немамо децу", рекао је председник Вучић.

Говорећи о пријему у војску, рекао је и да је срећан што је ове године примљено 300 дечака и девојчица са непуних 23 година.

"Као врховни командант кажем вам да немамо војнике из 10 централно гредских београдских општина. Војску нам чине Јабланички, Топлички, Нишки, Расински и други окрузи, то је 75 одсто војске. На пријему нових војника део није могао да прође тест јер није хтео по киши да иде, али то говори зашто у гарду нема војника", рекао је председник Вучић.

 

За ретке болести 30 милиона евра, генски тестови за све бебе

Председник Вучић најавио је да ће до краја године мимо планираног у буџету за ретке болести бити издвојено 30 милиона евра за лечење у иностранству.

Председник Вучић рекао је да је донета одлука и да се за сву децу у Србији по рођењу раде генски тестови и скрининг за спиналну мишићну атрофију.

Тестови ће моћи да се раде у сваком породилишту у Србији од септембра и биће уложено 62 милиона динара.

Најавио је да ће за два или три месеца бити донет правилник о томе да држава финансира лечење за петоро до осморо деце којима су потребни скупи лекови из иностранства, као што је случај са дечком из Новог Сада Лавом Теодоровићем коме треба лек који кошта 1,7 милиона евра на годишњем нивоу.

Председник Вучић је рекао да је Србија данас у пет земаља у Европи по нивоу подршке различитим лицима и деци за ретке болести, да су уведени иновативни лекове али да ће бити убрзано.

Рекао је да ће још много већи број деце бити послат на дијагностику и на лечење у иностранство.

Навео је да је у периоду од 2008. до 2012. године  на лечење послато 440 деце, а у периоду од 2012. године до сада 11 пута више деце.

Председник Вучић је одговарајући на примедбе да се деца и даље лече на СМС изнео податке да је у периоду од 2008. до 2012. године  на лечење послато 440 деце, а за период од 2012. године до сада 4 887 деце што је 11 пута више деце.

У првом периоду 592 милиона динара, а у периоду од 2008. до 2012. године уложено је 3, 670 милијарди динара.

За ретке болести до 2012. године уложено је 130 милиона динара, а после тога до сада стотину милиона евра.

"Трудимо се да потрошимо новац на најугроженије, да деца и родитељи могу да лече своју децу и да нам је живот људи и деце пречи од свега", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је 2012. године осморо деце било на лечењу, а ове године 181 дете до сада на лечењу у иностранству.

 

Направићемо до 130 нових хотела за ЕКСПО

Председник Вучић изјавио је да ће Србија за ЕКСПО направити нешто што ће бити у прва два сајамска простора у Европи, као и до 130 нових хотела.

Председник Вучић је рекао да ми нећемо направити ЕКСПО као Дубаи, јер толико новца немамо.

"Али урадићемо тако да Београду остане можда најбољи или други најбољи сајамски простор у Европи. Ми да се поредимо са Дубаијем, не можемо", поручио је председник Вучић.

Додао је да ће тада бити завршен и национални стадион који ће, како је рекао, бити много лепши од "Алијанц арене".

Нагласио је ЕКСПО велика нада за Србију и велика ствар за нашу земљу.

"Градоначелник Малаге је поднео оставку оставку због ЕКСПО. Ми ћемо имати 2,6 милиона додатних туриста због ЕКСПО. Рачунајте да потроше само 300 евра. Мораћемо да изградимо још преко 100, 120 до 130  потпуно нових хотела", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да ће на ЕКСПО сви доћи и желети да се што боље представе.

"Ту ће нам доћи од Израела, који улаже 5,4 одсто свог БДП-а у научна истраживања. Ми ћемо желети да представимо наше најинвентивније из наших научних центара. Сви из региона ће желети да се представе на најбољи начин", закључио је председник Вучић.

 

Верујем да бих могао да се састанем са Столтенбергом наредних дана

Председник Вучић изјавио је да би у наредних неколико дана могло да дође до састанка са генералним секретаром НАТО алијансе Јенсом Столтенбергом.

"Чим будем знао, када буде заказан састанак, обавестићу јавност", рекао је председник Вучић одговарајући на питање када ће се састати са Столтенбергом и да ли је заказан састанак.

Верујем да ће до састанка доћи у наредних неколико дана, додао је председник Вучић.

 

Суштина је да Срби морају да буду криви за све, реметилачки фактор

Председник Вучић изјавио једа је суштина целе приче око изјаве бошњачког члана председништва Босне и Херцеговине Дениса Бећировића да Срби увек морају да буду криви за све.

Председник Вучић рекао је да су се "као пијан плота" ухватили изјаве директора БИА-е Александра Вулина о српском свету.

"Ко ради на пројекту Велика Србија? Ухватили су се Вулинове изјаве о српском свету, а сви они раде на својим световима мртви ладни. Али ће да причају о нашем који не постоји. Суштина је да Срби морају да буду криви за све, то траје од Аустроугарске, преко Берлинског конгреса и Првог светског рата. Само је важно да Србија не буде јака", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, Срби су "реметилачки фактор" и тако ће да нас доживљавају.

На питање о изјави председника Црне Горе Јакова Милатовића коју је дао у Поточарима, председник Вучић рекао је да се у њој ништа није променило од ранијих изјава.

"Он ми је рекао какву изјаву је дао. То ми ништа није чудно, слушао сам то и од Ђукановића и Абазовића, верујем да ћемо градити боље односе", рекао је председник Вучић.

Када се ради о новом амбасадору у Подгорици, председник Вучић је рекао да ће послати неког пристојног и доброг човека у Црну Гору.

"Питање амбасадора је питање када немате чиме да се бавите", рекао је председник Вучић.

 

Очекују се веће плате, није се одустало од пројеката

Председник Вучић изјавио је вечерас да је последња вест да Србија, после првих 10 дана јула, има 2,279 милијарди евра страних директних инвестиција, што је више него прошле, рекордне године.

"Ако тако наставимо имаћемо око 4,5 милијарде евра страних директних инвестиција, што ће бити најуспешнија година", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је рат у Украјини успорио долазак страних инвеститора, председник Вучић рекао је да нема сумње да јесте, али се то не види у бројевима, али је то, рекао је, захваљујући делимично и резултат минулог рада.

"Биће нових фабрика, имамо места у којима то нисмо радили где нисмо отварали фабрике. Биће добрих ствари", најавио је председник Вучић. 

Рекао је да ће "новчаници бити пуни ако не буде неких непредвиђених околности".

"Ја се надам да ће до марта макар да дође до примирја у Украјини јер би то значило огромно олакшање за цели свет", рекао је председник Вучић и објаснио да би то свима у свету одговарало.

Када је реч о повећању плата, председник Вучић рекао је да већ од 1.септембра просветним радницима и студентском ученичком стандарду, неговатељицама али и медицинским сестрама и техничарима расту плате за 5,5 одсто.

Како је додао, од октобра расту и пензије за 5,5 одсто, а затим за још 14,6 одсто од 1.јануара, а кумулативно је то преко 20 одсто.

"И то ће бити убедљиво највећа пензија у историји Србије", рекао је председник Вучић.

Драматично веће плате ће имати специјалци у Војсци Србије, а ту је поменуо и Војно-технички институт.

"То су огромне разлике у платама, живеће неупоредиво боље. То морамо да урадимо и за Жандармерију, за све наше специјализоване јединице које чувају нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће од нове године или нешто пре у зависности колико пара будемо имали бити повећање за све у јавном сектору, а тад ће се преговарати и о повећању минималне зараде.

Упитан да ли ће бити новца да се заврше сви започети пројекти, рекао је да је то велико, важно и тешко питање.

"Управо сам вам зато рекао да бринем за буџет за следећу годину. Немамо ми проблем са ликвидношћу, са солвентношћу, са нивоом јавног дуга. Новца имамо скоро 5 милијарди евра на рачуну. Много богатије земље и веће немају толико кеша на рачуну. Ви када бисте одузели 4 милијарде од нашег јавног дуга наша стопа јавног дуга била би испод 40 одсто, били бисмо у три најбоље земље у Европи", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, стање што се тиче новца је добро, резерве злата су нам највеће у историји на 38,5 милиона тона.

Истиче да се од великих пројеката ради све, наводећи да ће и сутра обилазити путеве.

"Нисмо одустали ни од једног од тих пројеката, сад верујем и надам се да ћемо имати снаге да наставимо са тим И да ће живот да нас тера да идемо даље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће људима који су преварени и којима је речено да ће све бити у реду, а сад живе у кућама и становима где не могу да се прикључе на струју и да користе друге комуналне услуге државне помоћи, како верује, до септембра.

 

Не можемо да се бијемо са светом, али нико не може да нас прави лудим.

Председник Вучић рекао је да Србија не може "грлом у јагоде" и да се "бије против целог света", али да не дозвољава да неко све у Србији "прави будалом".

"Шта ми можемо да урадимо - не можемо грлом у јагоде, не можемо да се бијемо против целог света. Можемо да кажемо све је ок, само немојте да нас правите будалама. Ми ћемо да проценимо да ли нешто морамо или не морамо, да тактизирамо, само немојте да нас правите лудим и говорите да нам чините добро, на било који начин или у било ком облику", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је Србија на европском путу, Председник Вучић  рекао је да јесте и да мора да буде.

"Не зато јер сам ја фасциниран Бриселом, имао сам можда једну лепу посету од 200 посета. Свака друга је била мучење, па шта. Ми морамо да водимо рачуна о свим нашим интересима о животима људи, економији и политици. Хоћемо ли дочекати повољнију ситуацију у свету - не знам. Свет се мења,  споро за нас који живимо живот, а два живота немамо. У историјском смислу се мења 2030. године Велика Британија, Француска, Италија неће бити у првих 10 најразвијенијих земаља света. Немачка ће бити 10. са данашњег четвртог места биће 10. биће једина европска земља на последњем месту у првих 10. Азијске земље ће тада да доминирају  уз САД која ће и даље да буде вероватно прво место или да га дели са Кином све остало пада", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је важно да се сада ради све што се може, тамо где нас нико не уцењује, и да је важно да се са Европљанима сарађује и навео пример колико Русији сада значи то што још увек послује са неким европским фирмама, без обзира на санкције.

"Ми немамо ни гас ни нафту, већ зависимо од тога колико ћемо да купимо. Мора да буде једна рационална, промишљена , озбиљна политика, она у којој ћемо да штитимо националне интересе и у којој нећемо дозволити да нас праве лудим. У којој ћемо знати да сачувамо животе нашег народа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је потребна политика у којој нећемо да се стидимо када васпитавамо нашу децу у којој нећемо да се стидимо када правимо филмове о Јасеновцу.

"У којој нећемо да се стидимо када отварамо споменике нашим јунацима са Кошара, када коначно назовемо кеј у Београду обалом Јасеновачких жртава. Нисте имали Јасеновац ни у једној београдској улици 70 година, али смо имали и Шибеник и Задар, сада да ме убијете какве везе имају Шибеник и Задар а да немамо Јасеновац нико не може да ми објасни, али ето тако је има код нас тог кметског, рајнског менталитета да волимо да подилазимо другима и не бринемо о себи, али шта да радимо. То су ствари које можемо да радимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да осим свега тога држава треба да буде спремна уколико неко нападне њен народ да га одбрани.

"Колико год је могуће, али да бежимо од тога и да се бавимо економијом, и фабрикама и путевима и пругама", рекао је председник Вучић.

 

Ускоро 2,7 милиона путника возом "Соко" на директној линији Београд-Нови Сад

Председник Вучић изјавио је да воз "Соко" ускоро имати 2,7 милиона путника на директној линији Београд-Нови Сад и укупно 5 милиона путника на тој релацији.

Председник Вучић је рекао да је поносан што ће актуелна власт за 12 година, како је рекао, изградити више пруга и путева него све власти од 1945.до 2012. године.

"То је велики успех. Градимо данас, пропорцијално својој величини и броју становника градимо највише путева и пруга у Европи. Сада је то све теже финансирати, некада је то било лакше финансирати са азијским пријатељима. Данас је то много теже, када радите са Европљанима, а и данас смо разговарали да са Емануелом Жиофреом, онда иде нешто спорије због процедура", рекао је председник Вучић. Додао је да смо добили велики грант од 600 милиона евра, и на томе је захвалан ЕУ, као што сам захвалан кинеским пријатељима на експедитивности и ефикасности.

"Бехтел изузетно добро ради на Моравском коридору, као што смо имали и среће са Русима на овом делу пруге од Старе Пазове преко Чортановаца до Новог Сада. Срећан сам што сви људи са великом задовољством то прихватају, не схватајући колико је то тешко изградити, посебно када морате да спроведете експропријацију. Многи би у ствари само да рекетирају државу", поручио је председник Вучић.

Додао је да ће се ускоро до Суботице стизати за сат и десет минута, а до Ниша за сат и четрдесетпет минута, што је, како је рекао, до сада било незамисливо.

 

Србија спремна да брани свој народ ако буде нападнут на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да ће Србија бити спремна да брани свој народ уколико буде нападнут на Косову и Метохији.

"Колико год је могуће, али да бежимо од тога, и да се бавимо и економијом, фабрикама, путевима и пругама. Што се нашег народа на Косово и Метохији тиче, не знам да ли ми је теже да разговарам са представницима нашег народа на северу Косова и Метохије или са људима из Београда или са мојим сарадницима који добро разумеју шта се збива, или са онима из Брисела, који одлично знају да ми знамо да нас варају", рекао је председник Вучић.

Додао је да они из Брисела знају да ми знамо шта су њихови интереси.

"Али, знају такође, да ми морамо да вагамо", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је Запад спреман да се одрекне Аљбина Куртија, председник Вучић је рекао да је то мање важно, већ да је много значајније то што нико са Запада није реаговао на оно што је рекао бошњачки члан председништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић.

"Ту има неколико питања, али главна теза није та у којој он нас оптужује лажно за жељу да се створи велика Србија. Али, забринуло ме постављање питање - начин на који је постављено, што је мене запањило, да нико није реаговао и да сви ћуте. А то је може ли, како они кажу, геноцид да се понови. Да преведем, то значи тврдњу да ми имамо што у Србији, што у суседству, људе који су злочинци по природи, који имају намеру да тешке злочине понове или како они кажу геноцид. Кажу да су то закључили по томе што постоји опасност, а рефлексија тога је - спремај се народе и мрзи оне који живе заједно са нама, то је порука Бошњачком народу, мрзите Србе, јер се спремају да нам поново науде и морамо поново да будемо спремни да их дочекамо, и на то нико није реаговао", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио Бошњацима у Србији и свуда где год да живе, да Срби хоће не само пријатељство са њима, већ и много више са њима, јер "живимо са њима, а не поред њих".

"Хоћемо да вам покажемо да желимо да превазиђемо и лоше ствари у прошлости, али немојте да нам објашњавате да је Ханџар дивизија наносила штету само Јеврејима већ пре свега Србима. Па ако од нас тражите извињење, онда кажите - извињење што су у оквиру НДХ припадници Ханџар дивизије чинили. Наставићемо да улажемо и у Тутин, Сјеницу и Нови Пазар", поручио је председник Вучић.

 

Вулину не би увели санкције да сам најавио санкције Русији

Председник Вучић рекао је да су САД увеле санкције директору БИА Александру Вулину због Москве и његовог односа са Русијом.

"Да сам ја само дан пре тога најавио увођење санкција Русији, Вулину не би биле уведене санкције. То није  нешто што ја мислим, већ ја то знам, јер ми је то тако речено", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да Србија са САД има боље односе и да је важно да има добре односе.

"Санкције Вулину за нас нису лака мера. То је била моја политика и ја сам за то крив, али ми морамо да разумемо да је то врло озбиљна ситуација и да се тако према томе односимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је у санкцијама поменута дрога и да Србија зато тражи све информације о томе.

"Ако нам доставе ми ћемо процесуирати Вулина", рекао је председник Вучић, али је истакао да је разлог Москва и однос према Русији, да је суштина у томе.

Председник Вучић је рекао и да је Србији Америка важна као партнер, да има добрих људи са којима се сарађује у америчкој администрацији, наводећи да је амбасадор Кристофер Хил много више помогао Србији него што јој је одмогао.

Председник Вучић је поводом тврдњи да су Вулину уведене санкције због тога што има везе са Слободаном Тешићем и продајом оружја рекао да Вулин са тим има везе само по функцијама које је обављао.

"Они би желели да продају оружје коме хоће, а да им ми не будемо такмац. И Крушик је био конкуренција Бугарима а сада очекујем додатни удар на Крушик", рекао је председник Вучић додајући да би они да раде са свима, а да Србији то забране.

"Ваша деца да имају да једу, а деца у Севојну, Лучанима , Трстенику... да немају. Имате право да делите  касетну муниције, а ми немамо право ни дозвољеним  крајњим корисницима да дајемо", рекао је председник Вучић и објаснио да су у питању велики профити и интереси.

Председник Вучић је рекао и да су измишљотине и ноторне лажи приче о томе да је БИА отела тројицу албанских полицајаца, као и да Вулин нема везе с тим.

"Они бирају између свог чеда, између Приштине и некога ко је у праву, али је самосталнији, за кога ћете да будете", упитао је председник Вучић.

 

Опозицији више одговара да нема избора, јер би показали праву слику

Председник Вучић изјавио је да опозицији, без обзира што  њени представници стално говоре о изборима, више одговара да не дође до избора, јер би показали право стање ствари и колико су заиста популарни.

Председник Вучић је рекао да опозиција сада има равноправне услове, што није био случај када је он био у опозицији.

"Али, они неће изборе, јер знају да и људи који шетају неће за њих да гласају и да избори доносе праву слику и показују право стање ствари. Боље је овако да шетају и мисле да су популарни, али избори морају једном да се догоде, волели то они или не", поручио је председник Вучић.

Додао је да би избори онда показали да ли је опозиција толико успешна, као што тврде њени представници.

 

СНС једина странка која ником не дугује ништа

Председник Вучић изјавио је да је Српска напредна странка (СНС) једина странка која не дугује никоме ни динар, као и да не разуме о чему је ствар о причи о ботовима. 

Председник Вучић је рекао да је нормално да постоје људи који подржавају СНС.

"Неки су ангажовани у страначким органима, неки нису. Шта је тачно проблем са тим? За разлику од других странака, СНС ником ништа не дугује. Све што добије преко Скупштине СНС чува на свом рачуну и штеди тај новац да би могао да потроши у изборној кампањи. СНС је једина политичка странка која никоме ништа не дугује. Онако како смо се понашали у држави, тако смо се понашали и у странци", рекао је председник Вучић.

Додао је да је актуелна власт смањила количину пара за 35 одсто у односу на одлуку коју је донела Демократска странка, јер су сматрали да је то много пара за политичке странке и да треба више новца да иде за друге сврхе.

На питање новинара да су неки оценили да је боље да су новац који је био одвојен за ботовање дали за лечење деце, председник Вучић је рекао да то није питање новца.

"Ми већ 10 година јако бринемо о деци. На разним форумима странке, био сам љут на људе из странке што не говоре колико помажемо децу и као држава и политичка странка. Знају сви они то све", рекао је председник Вучић.

Како је додао, најгори су му они људи који пљују у корито из којег су сами пили.

"Када причате о ботовима, то су тупани и глупани. Добро, ја сам тупан и глупан. А можете ли да замислите да сам мало паметнији када бисте ме победили на изборима, ви који сте много паметни", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, они који свакога дана прете њиховој деци на друштвеним мрежама и изговарају најгоре гадости нису ботови, већ су то самосвесни грађани.

"А ови други који различито мисле су идиоти  и ботови. Добро, ја сам бот и идиот. Али можете ли да замислите какви сте тек ви идиоти, ако вас ја такав растурам на сви изборима и са таквом разликом побеђујем већ 11 година. Покажите мало више поштовања према другима, ако тражите да неко други покаже поштовање према вама", поручио је председник Вучић.

Како је додао, то је као када неки глумац каже да не зна тројицу других глумаца која мисле другачије.

"Па, ја их знам петорицу који су много бољи глумци од тебе, али си ти умислио да си важан зато што си силеџија и насилник. Шта си умислио да си бољи глумац од Микија Манојловића, Лазе Ристовског или Радмиле Живковић. Код нас је све изврнуто и онда се највећи део државе охрабрио и рекао сви смо ми ботови", рекао је председник Вучић.

 

Траже санкције, а у кампањи говорили како ћу да их ја уведем

Председник Вучић рекао је, коментаришући изјаве више опозиционих посланика, да Србија треба да уведе санкције Русији, да су то они исти људи који су током кампање њега оптуживали да ће увести санкције Русији 3.априла.

"То су они исти људи који су током кампање говорили да ћу ја 3.априла увести санкције, а гледајте их сад, да сам био тамо, за гушу би ми скочили да уводим санкције", рекао је председник Вучић после приказаних изјава Зорана Лутовца, Борка Стефановића и Небојше Зеленовића у Скупштини Србије.

Стефановић је рекао да је сада Украјина ближе Европи од Србије, а председник Вучић је упитао зашто обмањује јавност.

"Је л’ хоћеш да ми можда имамо 300.000 или 400.000 мртвих, да имамо уништене градове и да не контролишемо 25 одсто територије наше земље, је л’ то желиш својој земљи па нас поредиш с Украјином? Украјина је далеко од Србије у европским интеграцијама и као што знате то су политичке одлуке које немају везе са стварним животом, али та врста жеље да се додворе некој амбасади, жеље да добију неку врсту подршке и помоћи јер они мисле да странци доводе на власт или одводе са власти. Прошло је то време, народ и грађани Србије доносе ту одлуку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Србија не уводи санкције Русији због морала.

"Када нама Србима дођете и кажете, подржавате ли територијални интегритет Украјине? Ја кажем, да наравно. Него, драги пријатељи, да ја вас питам, подржавате ли ви територијални интегритет Србије? Одговара нема. А онда питам да ли ти наши пријатељи подржавају територијални интегритет Србије у складу са истом Повељом УН или Резолуцијом 1244. Опет тишина. Нама када сте уводили санкције, неки ће рећи увели су вам и Руси. Да, па? То што су 1992.године били неморални је и то значи да и ми треба да будемо неморални?", упитао је Председник Вучић.

Или, ако то већ треба да урадимо онда ћу да кажем то ћемо да урадимо зато што морамо, а не зато што желимо, додао је председник Вучић.

"Ја сам био који је био против тога, сматрајући да је морална позиција Србије, пре свега, најважнија. Да ли у томе свему зарађујемо новац или не. Не. Да ли имамо много проблема због тога? Да, имамо. Да ли сам сигуран да ћемо издржати са тим? Не нисам, зато што је за мене много важније како ће наша правна и морална позиција да буде, чак и у историјском смислу", рекао је председник Вучић.

Упитао је колико су посланици, који су говорили, па и бољем животу, изградили болница или ауто-путева док су били на власти.

Председник Вучић је коментарисао и изјаву некадашњег шефа мисије СРЈ у Вашингтону Небојше Вујовића који је говорио о санкцијама САД према шефу БИА Александру Вулину.

"Овде смо могли да видимо класичан пример онога што се назива кметска душа. Погледајте како то изгледа, оно што каже неко из Америке или из неке друге земље, као да је рекао сам Бог. То је све истина што они кажу, сам Бог је саопштио, а кад Бог каже, онда то мора да је тако и онда сви морамо да слушамо и служимо", прокоментарисао је председник Вучић.

"Чувајте се Срби таквих људи који немају нимало самосталности већ пузе за онима који мисле да су Богови, а још нико од њих није постао нити ће постати Бог", додао је председник Вучић.

 

Ускоро започињем националне консултације о формирању великог

Председник Вучић најавио је да ће ускоро као председник земље ићи да разговара са људима по целој Србији и започети националне консултације о формирању великог државотворног покрета.

"Не само да говорим на митинзима, већ да разговарам са људима, да  слушам људе и да ме питају шта хоће и како ход хоће, у различитим деловима Србије, различитим људима да се обраћам, женама и мушкарцима, старима и младима, са свима да разговарам, да извршим неку врсту националне консултације око свега", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће се на основу тога ући у формирање великог државотворног и народног покрета.

"Видећемо како ћемо га назвати тачно и радимо сада на платформи, плановима и програму. И људе који желе добро Србији хоћу да замолим да пошаљу, не жељу за функцију и шта хоће да буду, пошто се о функцијама  на други начин одлучује, већ да пошаљу своје идеје, планове и жеље, које могу да користе. И то ће за мене бити репер и лично ћу учествовати у писању са паметнијим и образованијим људима у нечему што треба да представља будућност Србије. Мислим да ће то бити веома важна ствар", навео је председник Вучић.

На питање када ће бити формиран покрет, председник Вучић је рекао да не може да каже тачно време.

"Нигде ми не журимо, није то трка на сто метара, то је дугорочна трка за будућност Србије", нагласио је председник Вучић.

 

Потребно нам је победничко и друго полувреме

Председник Вучић изјавио је да се завршило "прво полувреме" у којем смо издржали немогуће и да нам је сада потребно победничко друго полувреме како би изградили бољу будућност.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање о Народном покрету и објаснио да смо у првом полувремену издржали немогуће ствари по питању очувања националних интереса, али да је пре свега подигнута економија, надања и очекивања људи, плате, пензије.

Председник Вучић је рекао да смо успели да вратимо и тему Косова и Метохије у жижу, када су сви знали да је све готово, да вратимо Србију из зоне пропадања.

"Просечан број запослених на нивоу године 2012. године, који је после њихове власти био 1.865.000 људи, данас је у првих шест месеци 2023. године просечан ниво формално запослених 2.367.000 људи, 500.000 људи ради данас више него тада, а извесно је да имамо мањи број људи у Србији него тада", појаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је поносан на ту чињеницу, као и да је због тога потребно друго полувреме, како би се направио план.

"И са вештачком интелигенцијом и са најмодернијих технологијама, додатним инвестицијама, Србија да напредује и да се боримо за то. Да радимо још више и снажније, а не само да чекамо да нешто пада са неба. Зато нам је потребно то победничко друго полувреме и зато ћу ићи у формирање покрета заједно са многим другим људима који су ван странака, али и из политичких странака јер они нису кужни. Направићемо тај покрет, а они нека нас побеђују. Ми ћемо да идемо са програмом и планом, а они са плановима како да нас убију", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће народ имати прилику ускоро да процењује и доноси одлуку о будућности.

 

Одлука Приштине о смањењу полиције трик

Председник Вучић оценио је да је трик одлука приштинских власти да за 25 одсто смањи присуство косовске полиције испред зграда општинских управа на северу Косова и Метохије.

Председник Вучић је рекао Срби више од 10 година чекају Заједницу српских општина (ЗСО), а да за то време Србе хапсе и малтретирају, да је седморо Срба рањено од почетка године, а нема ни истраге да би се утврдило ко је са леђа упуцао Драгишу Гаљка од припадника тзв. косовске полиције.

"Нико не води истрагу о томе. Ни Приштина, ни Еулекс, ни НАТО јер је дозвољено пуцати у Србе и да не одговарају за пуцање на Србе. Али, ако си имао мајицу, заставу или се не свиђаш Куртију, Свечљију, Бисљимију и неком другом бићеш ухапшен и можеш да лежиш и шест месеци у њиховим притворима. Због злоупотребе службеног положаја на Брезовици држе људе у затвору годину и по дана, само да би нас у Штрпцу оставили без људи и да би могли да раде шта хоће", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, није проблем да морате да попуштате што је неко јачи, али је проблем је када неко све људе у земљи третира као кретене.

Навео је да су Срби испунили све своје обавезе, а да ЗСО није формирана 10 година и да су онда одлучили да не учествују на изборима, а да је цео колективни Запад признао као легалне изборе на којима је изашло три одсто становништва.

Срби су, како је рекао, и то прихватили и само рекли: "Радите шта хоћете, само немојте да нас дирате".

"А они су и на то наставили да хапсе и премлаћују људе, да заустављају чак и хитну помоћ. Подижу људе за ратне злочине, иако су 15 година радили у полицији, а од 2013. године и у косовској полицији и то малтретирање траје сваког дана и постављају своје пунктове, мимо Бриселског споразума, а уз прећутну сагласност Запада", рекао је председник Вучић.

Додао је да је био веома љут када су га позвали у Кишињеву Олаф Шолц и Емануел Макрон и тражили од Срба да учествују на изборима, а да ће градоначелници поднети оставке.

На све то, навео је даље, Курти каже да му на памет не пада да уради то, а онда зову из Брисела и кажу да Срби морају да пишу петицију.

"Играју се игара са нама јер знају да ми имамо шта да изгубимо јер нам расте економија и морамо да бринемо о сваком нашем становнику. Сада ЕУ тражи да се наши људи повуку, јер сматрају да не доприноси миру ако наши људи остану испред зграда. Шта хоћете од нас? Да нам забраните право на окупљање", рекао је председник Вучић.

Запитао је да ли ће сада пет одсто мање да нас бију када повуку 25 одсто специјалаца.

"Нисам ја ни ћорав, ни глуп. Све видим и све знам. Све им трикове читам унапред и боље играм шах од њих. Проблем је што имају сурову и сирову силу. Нико од њих не поштује никакво право, јер да поштује ни би извршили агресију на ову земљу. Једино их интересује како да сачувају своје чедо и како да праве балансе око свега. То иде дотле да кажу да не могу да иду санкције против Свечље јер "хапси хулигане". А кад су Македонци кренули да хапсе терористе који су им убили 75 полицајаца, онда се тражио закон о амнестији, да председник владе, скупштине, министар спољних послова буду Албанци, а да албански језик буде службени", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, проблем је у целом региону.

"Радостан сам када видим успех бошњачких странака у Црној Гори, али они са мандата имаће пет министарства, а Срби са 15 "шипак", као и обично, јер су реметилачки фактор, а има их 30 одсто у Црној Гори. Имаће и Хрвати са 0,9 одсто становништва и једним послаником. Имаће и Албанци, само Срби неће то да имају јер ће увек да буду "реметилачки фактор" који је под утицајем Москве, Кремља, Светог Петра и не знам кога", поручио је председник Вучић.

 

Избора ће бити, а ако опозиција жели и у септембру

Председник Вучић рекао је да од опозиције зависи када ће бити одржани избори, ако жели и у септембру, а ако не да ће бити у априлу или мају идуће године.

"Избора ће бити, биће одржани у миру и реду, баш онако како су одржани 2020. године, хтели ви то или не", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да од опозиције зависи када ће бити избори, да могу да их имају и у септембру, децембру ове године.

"Ако не имаћемо опште изборе већ у априлу или мају месецу наредне године када су сви локални избори, покрајински", рекао је председник Вучић.

Како је додао, уместо да причају како ће да граде болнице, колико ће фабрика да изграде и колико деце да помогну, представници опозиције претње њему представљају као свој план.

"Ми ћемо вас да бијемо и јуримо, и да вам не дамо да се бавите политиком пошто не можемо баш да вас победимо. А пошто не можемо да вас победимо на изборима ми на изборе нећемо да идемо", навео је председник Вучић  поручујући да ће избора бити.

Председник Вучић је рекао да нема проблем са тиме што опозиција позива на рушење власти и да их гледа сваки дан. 

"Немам ја тај проблем, то кажу сваки дан - од Бакића до Микетића, Зеленовића, Лутовца свих могућих, све их знам", рекао је председник Вучић.

Поводом навода посланика Владете Јанковића из Народне странке да режим и њега на власти држи интернационални фонд Блек Рок рекао је да су на нивоу "теорија завере".

"Да ли сте разумели шта је он изговорио - то је на нивоу убиће нас вакцине, председник Вучић  пушта кишу преко ХААРП-а, ово је глупље и горе од тога и не показује само незнање и није чудо што су уништили и закатанчили Србију када су били на власти, ово је на нивоу писања Зоне сумрака и Трећег ока", рекао је председник Вучић .

Председник Вучић је истакао да се у структури јавног дуга тачно зна ко су највећи финансијски инвеститори и да је у Србији то транспарентно, може да се види у сваком тренутку - колико се коме дугује, на који начин, те да Србија нема проблем са јавним дугом и да је он данас 51,4 одсто у односу на БДП.

"Од Френклин Темплтона до Дојче банке и тако даље, они који су уобичајени инвеститори. Никада Блек Рок или неко сличан није откупљивао те дугове од њих па да вас сад држи или не држи на власти", рекао је председник Вучић .

Председник Вучић је рекао да је шокиран и да је био сигуран да Јанковић не може да изговори такве будалаштине и да верује у  такве завереничке теорије.

"Али ако се они овим баве на њиховим телевизијама, ја морам да вам кажем да добро разумем зашто не уживају поверење народа. Када причате о томе - неко одлучује ко долази, па јесам ли ја примио на црвеном тепиху Хавијера Солану или Коштуница?", упитао је председник Вучић .

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк