Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА МНОГО НАПРЕДОВАЛА ПО ПИТАЊУ ОПРЕМАЊА ВОЈСКЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић обилази најновије наоружање и војну опрему Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве и разговара са војницима.

Председник Вучић је замолио припаднике војске да уместо да приказ траје данас до 19.00 часова, да продуже до 20 или 21 сат.

"Да Нишлије виде своју војску и оружје, останите и дуже да Нишлије виде", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је питао припаднике војске да ли су задовољни новим униформама и пожелео им срећан рад.

Председник Вучић је погледао заштитне шлемове, заштитне наочаре, комплет прслук са заштитном керамичком плочом нивоа заштите 3,  заштитом за лактове и колена.

Погледао је руски противоклопни систем Корнет, затим противоклопни ракетни систем 9К111, далекометну снајперску пушку, аутоматски бацач граната, минобацаче који користе различите калибре, пушку Црна стрела.

Председник Вучић је питао војнике да ли имају довољно бојеве и вежбовне муниције, затим је погледао стрељачко наоружање специјалних јединица и пушке Сцар, хеклер, модуларне.

Председнику Вучићу су прилазили грађани и деца да га поздраве и сликају се са њим.

 

Војска Србије некад и сад су различити нивои, много је напредовала

Председник Вучић је, током обиласка приказа наоружања и способности Војске Србије у Нишу, рекао да није у могућности да пореди Војску Србије каква је данас и каква је некад била, јер су у питању различити нивои.

Према његовим речима, то би било поређење немогућих ствари. Како каже, ово нису исте војске, није иста снага, нити исти калибар.

"Србија је много напредовала по том питању. Мора наменска још много да напредује, морамо још много тога да купимо. Неке ствари нам стижу, не могу да говорим о томе. Ми то називамо играчкама, али играчке нису свакако. Важне су за опстанак Србије. У питању је нешто што суштински мења позицију Србије", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић обишао је и системе ПВО Мистрал, за нисколетеће авионе, хеликоптере и дронове.

Обилазећи приказ наоружања, председник Вучић је рекао да је задовољан набавком транспарентних магацина за муницију.

"Тражили смо транспарентне магацине, војник мора да зна у сваком тренутку колико му је муниције остало у магацину. Безвезе је да не зна да ли има 8, 16 или 25 метака", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић похвалио је Заставин кундак са образима и истакао да је неопходно набавити још бољу опрему за ноћно извиђање и камуфлажу.

Током приказа војног наоружања Нишку тврђаву данас су надлетали  "Мигови 29" и "Орлови", као и хеликоптери, а како је председник Вучић рекао треба да стигне још 11 или 12 нових хеликоптера.

Током обиласка приказан је и део опреме атомско биолошко хемијске службе ВС, а председник Вучић је рекао да што пре треба набавити возила за нуклеарно хемијско извиђање.

Рекао је и да је недавно стигло 118 борбених возила америчке производње и да се на њих дуго чекало, а да су у питању возила која могу да зауставе тенкове.

Председник Вучић је посматрао и вежбу обучених војних паса, као и вежбу гађања хладним оружјем припадника 63. падобранске бригаде.

Поред осталог обишао је и модернизовану јединицу за комуникације, извиђачки батаљон копнене војске, као и средства оклопних јединица, артиљерије, ратног ваздухопловства...

Истакао је да је ракетна артиљерија најважнија, док је обилазио ПВО систем  "панцир", наводећи да је он најпогоднији за заштиту од дронова и нисколетећих хеликоптера и да панцирног оружја треба још.

Приказани су му и самоходна хаубица "Нора", модернизовани систем "Огањ", као и средства у развоју.

Приказу војног наоружања у Нишу присуствовао је и велики број грађана, а председник Вучић је оценио да ретко где као на југу Србије народ воли војску.

 

 

Србија је данас много снажнија и јача и наставиће да се развија

Председник Вучић је изјавио у Нишу, после приказа наоружања и војне опреме Војске Србије, да је Србија данас много снажнија и јача и да ће наставити да се развија.

"Србија је данас много снажнија и јача него што је до пре само неколико година била и наставиће да се развија, не само у војном смислу, већ и у привредном смислу и броју запослених и изграђених километара пута, пруга и нових болница и школа. То је оно чиме можемо да се дичимо", рекао је председник Вучић.

То је оно што нашој застави, слободи и нашем јединству даје смисао, додао је председник Вучић.

Честитао је празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе Србима широм света и поручио да ма колико граница да нас дели, нико не може да нам узме припадност истом роду и исти српски језик и српска тробојка.

Тога се никада нећемо одрећи и увек ћемо припадати истом народу и то са поносом истицати, поручио је председник Вучић.

"Што се тиче наше војске, ми смо и данас и претходне недеље добили значајна појачања у оруђу и оружју и тек ће тога бити. Настављамо да се развијамо, огроман новац улажемо, непропорционално велики у односу на нашу економску снагу. Али, ми смо једина војно неутрална земља у овом делу света, као и БиХ захваљујући Републици Српској", рекао је председник Вучић.

Каже да смо, ипак, де факто у окружењу земаља које припадају једном војном блоку.

"А ми желимо љубоморно да чувамо своју војну неутралност и да сами бринемо о свом небу, својој земљи и деци и то ћемо наставити да радимо и у будућности. Нећемо да припадамо ниједном блоку. И дичимо се чињеницом да смо слободна и слободарска земља и дичимо се својом црвено плаво белом тробојком и дичимо се својом снажном и све ефикаснијом војском. Нека живи Србија и срећан празник свима", поручио је председник Вучић.

 

Желим да припремим платформу која би била обједињујућа

Председник Вучић је рекао да се велики број људи, удружења, научника, привредника јавио за Народни покрет чије је оснивање раније најавио, додајући да због обавеза није стизао да се тиме бави.

"Веома сам задовољан што сте ви заинтресовани за Народни покрет, покрет за државу и народ о којем сам говорио, како год му дали име. Велики број људи је ангажован, удружења, привредника, научника, сви се јављају, али ја нисам стизао. Желим да припремимо платформу која би била обједињујућа, уједињујућа која би била заједничка", рекао је председник Вучић одговарајући на питање о формирању покрета.

Додаје да је срећан јер је велики број људи исказао интересовање.

"Неки би да говоре како нису испуњени рокови. То нису обавезе државе, то је питање како и на који начин ће неко излазити пред грађане тако да ја морам том послу да претпоставим своје обавезе као председник Републике и зато то нисам стигао. Ја сам у претходна три дана био два пута у Нишу, Бриселу, Будимпешти и још сам негде ишао. Бог ће знати где сам све стигао да одем само да сам физички ишао. То није једноставно у мојим годинама, а да не причамо о напорима интелектуалним, огромној концентрацији. Ја не пропуштам ствари, не играм се државом и не играм се државним и националним интересима", истакао је председник Вучић.

 

Да сам изговорио оно што је Курти, висио бих у Берлину, Бриселу, Вашингтону

Председник Вучић је изјавио да га је забринуло то што нико није ни приметио шта је све премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говорио у Бриселу.

"Праве се наивни на западу да не виде шта је тачно Курти рекао. Да сам ја изговорио то што је он изговорио висио бих и у Берлину и Бриселу и Вашингтону, али то су двоструки стандарди", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у Нишу.

Председник Вучић је рекао да никоме није јасно какве "игре игра" премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у Бриселу али да је јасно да је циљ свега тога да избегне формирање Заједница српских општина.

"Он игра неке чудне игре тамо у Бриселу, никоме није баш сасвим јасно шта је то што он ради, али све у свему смисао свега што ради је то да избегава формирање ЗСО. И његова изјава да Срби треба да пате и плате и људи из Српске листе, то је наишло на огромно огорчење Срба. Видели сте синоћ његову освету у Грачаници, и он ће настављати да се свети Србима, али су Срби све снажнији и уједињенији у отпору политичком, демократском и сваком другом", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли га је и колико изненадила изјава Аљбина Куртија о Српској листи да "Срби треба да пате и плате". 

Каже да ће наставити да пружа подршку српском народу на КиМ.

"А застрашујући одјеци тих његових речи видеће свој прави смисао у будућности или се надам да ћемо успети то да избегнемо, али и ћутање међународне заједнице и свих у свету на такве изјаве. Али коме ја у свету то да замерим када то није објавио ни РТС", рекао је председник Вучић.

Како да се очекује реакција од Берлина и Вашингтона, упитао је председник Вучић, када, како је рекао у сред Београда постоје људи који отворено навијају за прогон српског народа.

На питање да ли има нечег неприхватљивог за Србију у предлогу који је поднела ЕУ, да Србија не сме да се противи чланству тзв. Косова у било којој међународној организацији, председник Вучић је рекао да му је од почетка било јасно да Курти не жели било какав споразум у којем би он морао да формира Заједницу српских општина, а пре онога што он назива неформалним признањем.

"Ја разумем да постоје људи који ће увек да имају примедбу. И када ЕУ окриви Куртија да је крив, ја бих требало да будем крив без обзира што никакав договор не постоји, јер ваљда нисам био оштрији или нисам се више замерао ЕУ од Куртија. Када ЕУ окриви мене или нас онда крив си зашто ЕУ нас окривљује, заустављаш нас на нашем европском путу итд. Шта год да урадите у нашој земљи никада нећете добити похвалу", рекао је председник Вучић.

Поручио је онима који стварно брину за државу да не морају да брину.

"Сувише смо ми одговорни људи да бисмо донели било какву одлуку која би штетила нашим виталним интересима, а да ли ту има било шта лако и лепо, па нема ништа. Не бисте бирали некога ко ће најтеже послове да проводи него бисте изабрали неког ко може да води кућни савет, оне лепе ствари манифестације", рекао је председник Вучић.

 

Да је требало да се осуди Србија скочили би сви - и Вашингтон и Берлин

Председник Вучић је изјавио да би, да је требало да се осуди Србија скочили сви,  и Вашингтон и Берлин, јер је Србија лака мета и није признала Косово.

Председник Вучић је, након обиласка најновијег наоружања и војне опреме Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве и разговара са војницима, рекао да је захвалан људима из ЕУ који су јасно ставили до знања ко је одговоран за неуспех јучерашњег дијалога Београда и Приштине у Бриселу и ко је тај који неће мир и стабилност.

Одговарајући на питање да ли је Европска унија ублажила своју реторику под притиском Немачке, када је реч о томе ко је крив за неуспехе преговора  у Бриселу, председник Вучић је нагласио да нико није желео да пренесе или се правио да не види да је Аљбин Курти јуче рекао да Срби и Српска листа треба да пате и плате. 

"Замислите да сам ја то рекао и какав би био одговор света", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да су га некада погађале лажи које је прочитао и чуо о себи, питајући се чиме је то заслужио, али да сад зна да је то зато што се бори против, како је нагласио, лопова и мафијаша, као и непоштених луди у српској политици и што ствари чини јаснијим и недвосмисленим на српској политичкој сцени.

"Прво је њима највећи противник био паризер. Шта год да урадите никада није довољно. Наредне недеље донећу још производа у корпи који ће бити јефтинији. Идемо на то да они основни производи који су највише утицали на инфлацију појефтине", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на питање да му замерају што није честитао победу Новаку Ђоковићу и да немају добре односе, рекао да са најбољим тенисером света и легендом српског спорта и Србије има одличне односе.

"Ми се виђамо једном, два или три пута годишње. Не чешће од тога, јер је протокол такав. Не примате после сваког грен слема тенисере", рекао је председник Вучић и нагласио да кад год су Новак и чланови његове породице желели увек их је примао и да су до сада безброј пута разговарали.

Председник Вучић је додао и да верује да ће их ускоро поново видети.

"Све најбоље мислим о Новаку. Ја сам у 10 до 2 позвао моје сараднике да окаче моју честитку. Гледао сам његов тениски меч до краја", рекао је председник Вучић и нагласио да људи који живе од лажи мисле да лажима и бесмислицама могу да победе нечији рад.

"Моја честитка на званичном налогу не може да буде званичнија. Можда је проблем зато што сам му персирао", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк