Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ОБНАВЉА И УЧВРШЋУЈЕ СВОЈА СТАРА ПАРТНЕРСТВА

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је председнику Уганде Јовери Кагуту Мусевенију на томе што његова земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије на целој њеној територији, и најавио већу привредну сарадњу између две земље.

"Захвалан сам председнику Мусевенију што се Уганда држи принципа територијалног интегритета и подржава интегритет и суверенитет Србије на целој њеној територији у свим међународним организацијама, институцијама и органима, што исто и ми чинимо када је у питању Уганда и све афричке земље", поручио је председник Вучић.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником Уганде, председник Вучић је захвалио Мусевенију на посети и што је одлучио да дође у Београд и Србију.

Подсетио је да је председник Уганде био у Београду пре тачно 36 година 1987. године и да га је тада примио председник Председништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Лазар Мојсов.

"Овде смо изложили фотографије и стенограмске белешке из тог времена. Реч је о човеку са огромним искуством од кога сам много тога могао да научим. Могли сте да приметите да се он одлично сећа Едварда Кардеља, дисидентског периода и односа Милована Ђиласа према Јосипу Брозу и како је то изгледало, али сам могао много тога да сагледам и научим од председника Мусевенија и када је реч о тренутној политичкој ситуацији у Африци и колико и којом брзином Африка сада напредује", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Африка сада има 1,5 милијарди становника, а да је много већа површински од Индије, али и даље напредује и већ за 30 година прећи ће 2,5 милијарде и постаће једно од најважнијих тржишта на свету, после Азије.

"Дотакли смо питање конкретне сарадње и пре краја августа делегација наших експерата посетиће Уганду, са најмање једним или двоје министара, да би разговарала о пољопривредној сарадњи, али и свим другим сферама. У одбрани смо већи имали сарадњу и можемо да је побољшамо и увећамо", навео је председник Вучић.

Додао је да ће Уганда 2050. имати преко 100 милиона становника, а сада има 44 милиона. 

"Године 2050. очекује се да ће имати 106 милиона становника. Реч је о једној од четири најмлађе земље на свету са огромним потенцијалом. Председник Мусевени веома поштује приватну својину и он зна да не може да буде успешна економија, ако је све државна својина, и то је за наше инвеститоре потенцијално од великог значаја", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је захвалан за позив на Велики конгрес несврстаних који ће бити одржан 19 и 20. јануара 2024. године у Кампали и додао да је то за њега велика части.

Председник Вучић рекао је да је "Air Serbia" имала велико ширење рада и успеха и броја линија, а да ће се у наредном периоду фокусирати на Африку.

"Кампала и Уганда може да буде место одакле можемо да идемо даље у одређене афричке дестинације, посебно према југу, али и према централној и западној Африци. Ми ћемо се трудити да ове договоре конкретизујемо на најбољи начин и направимо сарадњу која ће одговарати грађанима Уганде и Србије", поручио је председник Вучић.

Рекао је да се нада да би до краја следеће године могла да се успостави директна линија Београд - Кампала и истакао да би то био успех за обе земље.

 

Мусевени: Корисни разговори у Београду, дошао сам да обновимо сарадњу

Председник Републике Уганде Јовери Кагуту Мусевени изјавио је да је у Београду имао веома корисне разговоре и истакао да је дошао у посету Србији како би две земље обновиле сарадњу.

Председник Мусевени подсетио је на одличне односе које су две земље имале у време Тита, али је рекао да су због унутрашњих проблема "мало изгубили везу".

"Али драго ми је да сте стабилна земља која се развија и ја сам поново овде да обновимо нашу сарадњу", поручио је председник Мусевени.

Председник Мусевени додао је да су делегација из Уганде и он веома срећни што су допутовали у посету Србији, по позиву председника Вучића.

"Имали смо веома корисне разговоре, и као што сам рекао Србија, а и Југославија пре ње, није нешто што нам је непознато. Имали смо 1950-их и 1960-их година одличне односе са Југославијом и маршалом Титом", указао је председник Муевени.

Истакао је да је Уганда пратила све што је Тито радио и његове ставове у то време, посебно неутралне које је чувао, нарочито између Совјетског Савеза и Кине.

"Комунисти су били и једни и други, али се нису слагали. Тито је одбијао да се приклони једној или другој страни, био је неутралан", истакао је председник Мусевени.

Председник Вучић захвалио је председнику Републике Уганде Јовери Кагуту Мусевенију на томе што његова земља подржава територијални интегритет и суверенитет Републике Србије на целој њеној територији, и најавио већу привредну сарадњу између две земље.

Подсетио је на значај Покрета несврстаних, као и то како је пружио добродошлицу Едварду Кардељу када је посетио Уганду, у време када је Мусевени био студенски лидер.

Нагласио је да су југословенска предузећа, посебно Енергопројект, изградила веома добру инфраструктуру у Уганди.

"Посебно чувени наш међународни конференцијски центар и хотел, који је изградио Енергопројект 1970. године, по уговору са владом Уганде. Онда смо поново 1976. године позвали Енергопројект, они су то обновили и обновили су хотел Шератон у Уганди. Кроз такве аранжмане смо сарађивали са Енергопројектом", рекао је председник Мусевени.

Подсетио је да је Енергопројект изградио и одличан пут између два места у Уганди, као и да је Уганда куповала много тога из Југославије, укључујући чамце, бродове и пловила, које и даље користи на језеру Викторија.

"Нажалост због унутрашњих проблема, мало смо изгубили везу, али драго ми да сте стабилна земља која се развија и ја сам поново овде да обновимо нашу сарадњу", закључио је председник Мусевени.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк