Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ СНАЖАН, ПОУЗДАН И ОЗБИЉАН ПАРТНЕР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у обраћању јавности у Бечу, након трилатералног Самита Србије, Аустрије и Мађарске, са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном да је важно што су три земље данас потписале трилатерални Меморандум о даљој сарадњи како би се илегалне миграције држале под контролом.

Председник Вучић рекао је да је задовољан и да је оно о чему се разговарало у претходним сусретима спроведено у дело и што је Аустрија у првој трећини године смањила за 18 одсто број тражилаца азила него што је имала претходне године.

Како је додао председник Вучић, то је резултат и аустријске владе и владе Виктора Орбана.

"Ми смо спремни да наставимо да радимо даље, посебно према граници са Северном Македонијом. Верујем да ћемо ово питање успети да држимо под контролом јер је у најбољем интересу наших земаља и целе Европе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да верује да ће се у годинама пред нама заједнички наћи начин да се промене трендови и сачува европски напредак.

 

Изнео сам ставове Србије о Косову и Метохији, рекао шта мислим и чему се надам

Председник Вучић изјавио је да је у Бечу изнео ставове Београда поводом ситуације на Косову и Метохији, али да због различитог односа домаћина и гостију према том питању није на ту тему говорио више.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара у Бечу, да ли је током самита разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и нагласио да је рекао шта мисли и чему се нада по том питању.

"Говорио сам о томе и рекао шта су ставови Републике Србије и због другачијег односа према правној природи односа између Београда и Приштине, не желим даље овде да говорим, не желим домаћине и друге госте да доводим у било какву непријатну позицију", рекао је председник Вучић.

 

Решили смо питање гаса захваљујући мађарским пријатељима

Председник Вучић изјавио је да је Србија уз помоћ мађарских пријатеља успела да реши питање гаса, и да ће га имати довољно.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара да ли је данас имао прилику да разговара и о гасу и снабдевању гасом с обзиром на то да је Мађарска урадила много тога и да је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто рекао да је то питање решено.

Председник Вучић потврдио је да је Србија уз помоћ мађарских пријатеља успела да реши велики део проблема и додао да је захвалан мађарском премијеру Виктору Орбану и Петеру Сијарту и да Србија има довољно гаса.

"Србија је синоћ имала 588 милиона кубних метара гаса у складиштима. Уз редован доток гаса, не би требало да имамо било каквих проблема током зиме, без обзира што се очекује повећање цена. Мислим да ће бити минимално или га уопште неће ни бити", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк