Вести

Вучић: Струка ће донети одлуку о полицијском часу

Председник Србије, Александар Вучић, рекао je да ће струка донети одлуку да ли ће и у ком тренутку би био уведен двадесетчетворочасовни полицијски час како би се сузбило ширење корона вируса, а да њему неће бити проблем да то подржи.

"Никада нисам бежао од одговорности, нисам бежао од беса грађана који ће накнадно да схвате да је нешто учињено за њихово добро и здравље", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, ма шта појединци мислили о њему, нико није луд да мучи људе, већ је у питању борба за животе људи.

Вучић је рекао да мере државе поштује 90 одсто грађана, док је осталима циљ да ураде несто против државе.

"Шта год држава каже, они кажу, „ти ћеш да ми кажеш“. Онда јуче тако имате да људи иду у парк, иду на Фрушку гору на роштиљ, мало ћемо шуму да спалимо, а није важно ни кога ћемо да заразимо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се такво понашање грађана показати за две или три недеље у билансу заражених и преминулих од корона вируса.

 

Респиратори пре кризе коштали 26.000 евра, сада и 300.000 евра

Респиратор је пре ове пандемије коштао око 26.000 евра, а данас не може да се купи са сигурношћу ни за 300.000 евра, каже председник Србије Александар Вучић илуструјући каква „туча“ на светском тржишту влада за опремом, али је додао да је у Србију, од избијања кризе, допремљено укупно 573 респиратора.

Вучић је рекао да толики број није набављен у претходне 3 или 4 деценије.

Вучић је рекао да има још 1.000 наручених и плаћених респиратора.

Међутим, указује да за респираторима и другом опремом влада „општа туча“ на светском тржишту.

„Kада Америка наручи 30.000 респиратора онда крене туча, јер се све друге земље исто боре. Немачка, која има произвођача „Дрегер“, подигла је производњу са 28.000 на 40.000. Имате Шпанију која је оптуживала Турску за одузимање опреме. То све води и ка расту цене за два до пет пута, јер никоме више није важан новац”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је респиратор некада коштао око 26.000 евра, а данас не може да се купи са сигурношћу ни за 300.000 евра.

Вучић је рекао да су Немци купили маске од америчке компаније на Тајланду, које су после усмерене у САД.

Србија, и у таквој ситуацији, према његовим речима није немоћна, јер је сналажљива.

„Не зато што је неко много паметан, већ што смо међу првима разумели какво је стање. Упутили смо одмах агенте и радимо у тимовима. Разгоаврамо са председницима ипремијерима земаља. Боримо се за сваки респиратор, за сваку маску. Мислим да нам иде много боље него другима“, рекао је Вучић.

 

Следи борба за радна места и економију

Вучић је рекао да после борбе за људске животе следи борба за очување радних места и економије.

„Свуда у региону се прича о смањењу плата, пензија...ми о томе не говоримо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је око 21. 000 до 22. 000 људи враћено на посао после најаве економских мера, чиме смо један део ствари исправили.

Вучић је рекао и да је стање у нашем буџету боље од неких других земаља, што потврђују и кредитне агенције.

Оно што ће бити проблем је то што су приходи све мањи, јер нико ниста не ради, сем јавног сектора и стратешке производње.

Вучић је рекао и да је мало која земља предвидела тако свеобухватне и секторски добро постављене економске мере, тако да сматра да ће Србија брже и лакше изаћи из кризе.

Имали смо и додатни проблем са доласком великог броја људи из иностранства, који су дошли у земљу, али да је наша привреда боље диверсификована и не зависи само од пољопривреде или туризма.

Лакше ћемо издржати од одних којима туризам има веће учешће.

„Уз стабилност јавних финансија и макроекономске мере НБС можемо да рачунамо на брз опоравак“, рекао је Вучић.

 

Посетићу Нови Пазар, и друга места жаришта короне

Вучић је рекао да ће посетити Нови Пазар, који постаје ново жариште КОВИД- 19, можда и Ћуприју, те да му је план да обиђе жаришна места да би разговарао са локалном самоуправом, и пре свега са тамошњим лекарима, како да им се додатно помогне.

„Ако све буде у реду, ако се будем осећао добро, ићи ћу сутра у Нови Пазар, можда у Ћуприју. Прекосутра Ниш и Ваљево“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да доста зависи и од његових могућности, али план му је да обиђе жаришна места, да разговара са људима из општина, са лекарима, како би се видело да ли се чисте улице, здравствене установе натријум-хипохлоридом, где да пошаљемо Русе...

Вучић је рекао да је Нови Пазар место где заједно живе Бошњаци и Срби, људи без страха, који мисле да могу све да издрже, па их је замолио да поштују прописане мере, не окупљају се у кафићима, не шетају по граду као што су навикли...

Вучић је посебно замолио најстарије да остану у кућама и не излазе напоље.

Вучић је рекао да је корона у тај град дошла из два случаја, а у једном је реч о мушкарцу који је био у Словенији у посети фамилији, па је вирус опет дошао споља.

Упитан да ли би у таквим случајевима полиција требало да буде рестриктивнија, Вучић је узвратио питањем - колико би полицајаца било потребно да би се свуда то урадило?

Вучић је рекао да Новом Пазару стиже помоћ државе, после више деценија, и све што стигне - тамо ће и да остане, на корист људи који живе у том крају.

„Људи из Новог Пазара, Сјенице, Тутина...само останите код куће. Видеће бригу Србије већу него икада за ваш крај", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да нико у Нови Пазар није послао толико ствари, колико ће им сада стићи.

„Респиратори и транспортни респиратори, све то остаје у Новом Пазару, да убудуће могу да приме најтеже пацијенте, да могу сутра санитетима да их пребаце у Kраљево, Kрагујевац“, рекао је Вучић.

Вучићје рекао и да ће се додатно помоћи Kлиничком центру у Kрагујевцу.

 

 

За Ускрс и Васрс без породичних окупљања

Вучић рекао је да грађани треба да се спреме за то да за Ускрс и Васкрс неће бити породичних окупљања.

Вучић је рекао да је нешто слично поручила немачка канцеларка Ангела Меркел својим грађанима.

На питање како се осећа, Вучић је рекао да има уобичајене проблеме.

„Са тим ћу да се изборим без мука. Не желим да на било који начин угрозим било кога другог, желим да се понашам одговорно“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да жели да буде са својим народом, не само када отвара фабрике, аутопутеве, када може да „нешто радосно ускликне“, већ и када је најтеже, када људи умиру.

„Мислим да смо успоставили добар систем и да се добро боримо“, рекао је Вучић.

 

Нећемо имати проблема са респираторима

Вучић је рекао да Србија неће имати проблема са респираторима, иако тренутно пацијенти заражени корона вирусом де факто заузимају 200 респиратора.

Вучић је рекао да званичне бројке показују да је нешто више од 90 пацијената са КОВИД-19 на респираторима, али да их је де факто 200, јер доктори користе те машине и за оне пацијенте који нису интубирани.

Вучић је рекао да му је ситуацију с тим синоћ објаснио др Владимир Ђукић, директор болнице Др Драгиша Мишовић.

Око 550 респиратора у Србији користе други пацијенти, који немају корона вирус, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија неће имати проблема са респираторима.

„Али да је то једноставно, није“, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће строже мере за сузбијање ширења вируса можда бити уведене око ускршњих празника, Вучић је рекао да ће струка одлучити, те додао да верује да само још око 10.000 људи може да дође у Србију из иностранства.

На питање да ли ће Србија, по угледу на Италију, медицинским радницима уплатити летовање, Вучић је рекао да је држава урадила нешто боље - повећала плате за 10 одсто.

„Што бисмо се мешали где ће да иду на море... Нек иду где хоће кад хоће. Ја им кажем „немојте да идете на море, идите негде код нас, мање ћете новца да потрошите, имаћете бољу услугу“...“, рекао је Вучић.

 

Следеће две, три недеље одредиће нашу судбину

Вучић је рекао да ће следеће две до три недеље са епидемијом корона вируса бити кључне и да ће одредити нашу судбину.

„Предаја за Србију никада није и неће бити опција“, рекао је Вучић као и апел да се сви придржавају мера, а посебно старији грађани да никако не излазе.

Вучић је рекао да грађани не треба да брину за новац, већ за своје здравље.

Вучић је рекао да је до сада у све резерве и осталу здравствену опрему која је подељена потрошено 370 милиона евра.

„Тога нема у буџету, то морате да се пронађе, а немамо још створени билансни простор“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ипак имамо секторске резерве, добро стојимо фискално и монетарно.

„Имамо новца, не бирините за новац, брините за здравље“, рекао је Вучић.

Вучић је пренео и запажања лекара како изгледа ова болест.

Вучић је рекао да старији људи у добром стању дођу у болницу, на плућима немају ништа, а за два дана плућа нема, само нестану.

 

Извор: Танјуг/ ТВ Прва