Вести

ВУЧИЋ: УРАДИЋЕМО ЗА ЉУДЕ ЈОШ МНОГО ДОБРИХ ПУТЕВА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка реконструисаног пута од Рашке до Новог Пазара да су грађани добили пут добар као писту, као и да је реконструкција завршена чак три месеца пре рока.

"Људи су задовољни новим путем и квалитетом нове саобраћајнице, видим да су банкине проширене, урађени мостови, пропусти и друго и то три месеца пре рока. Ово изгледа као писта, урађено је 10 мостова, око 70 пропуста...", рекао је председник Вучић.

"Из предузећа "Нови Пазар - пут" су ми рекли да би завршили реконструкцију пута и месец дана раније да се није на једном месту појавило клизиште", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су урађени готово сви путни правци у Рашкој области, од Рашке до Новог Пазара, затим до Тутина, према Рибарићу, од Дуге Пољане ка Сјеници.

Додао је да треба да се уради и стари пут од Сјенице преко Кушића до Ивањице, како би се и тај део повезао добрим путем.

"Шта је још било потребно да се уради од локалних и регионалних путева?", запитао је председник Вучић.

"Нама остаје да урадимо брзу саобраћајницу. То је 83 и по километра брзе саобраћајнице од Адрана преко Драгчића, Матарушке, Богутовачке Бање, до Биљановаца, Дрвеника и Рашке и онда до Пазара. Али то ће бити најмање милијарду и по евра. И то ће бити тешко за рад", рекао је председник Вучић.

Додао је да је уз пут од Пожеге до Бољара завршен важан пројекат за све људе у околини Новог Пазара и повезан тај крај са престоницом Србије.

"Тиме везујемо Нови Пазар са Београдом на два сата и пет минута. Ја сам срећан јер највећи број људи из Пазара све више узимају станове у Београду и посебно сам срећан због тога. Јер Београд виде као космополитски град у коме се добро живи", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је и да је важно направити тунел испод Кадињаче и да ће покушати да тај пројекат убрза.

"Да Бајину Башту вратимо у живот. Да се убрза обилазница око Ужица и да Башту и Тару вратимо у живот", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је и да ће и један део пута од манастира Сопоћани бити урађен, а истакао је да су тај захтев за изградњу поднели заједно и Бошњаци и Срби.

"Срећан сам и због пута који смо урадили до Угла. То је место које је уклињено у Црну Гору. Где махом живе Бошњаци - 99 одсто. И никада нико није бринуо о њима. Сада су добили добар пут. То је баш добар, захвалан народ који кад мало добије од државе је захвалан", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је потребно урадити и деоницу до Тутина дужине око осам километара, где тренутно пролази макадамски пут.

Председник Вучић интересовао се и за могућу реконструкцију пута од Новог Пазара до Дуге Пољана и упитао раднике да ли је могуће продужити тај пут, на шта је добио одговор да пројектно решење постоји, али да су проблем серпентине.

 

Реконструисан пут Рашка - Нови Пазар после 42 године, важан и Србима и Бошњацима

Председник Вучић изјавио је да је реконструисани пут од Рашке до Новог Пазара, у дужини од 18 километара, веома важан за повезивање југозападне Србије са централним деловима земље и да су на њега грађани чекали 42 године.

"То много значи и Србима и Бошњацима и свим људима који овде живе и много сам срећан што сте три месеца пре рока то урадили. Грађани су чекали 42 године на реконструкцију тог пута", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је држава могла да приушти себи и плати да се уради највише путева у историји и додао да је важно да "имамо велике планове, а не лако достижне, како бисмо урадили велике ствари".

Председик Вучић рекао је да ће видети да се уради и пут од Дуге Пољане до Новог Пазара, као и пут Тутин - Вуча.

 

Одлични резултати Ер Србије, превезла ове године 2,76 милиона путника

Председник Вучић изјавио је да је национална авиокомпанија Ер Србија остварила одличне резултате ове године и превезла до данас 2,76 милиона путника.

"Ер Србија је данас прешла 2,76 милиона путника, дакле за недељу дана ће прећи рекорд из 2019. године за целу годину. То је огроман напредак нашег националног авиопревозника", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће се, поред улагања у аеродром у Нишу, где се повећавају и управна и пријемна зграда, морати да се улаже више и у аеродром Лађевци, али и да градимо нове аеродроме у Србији.

"Морамо да размишљамо о даљем јачању инфраструктуре због довођења инвеститора и раста животног стандарда грађана, који све више користе и бизнис авијацију", рекао је председник Вучић.

 

Нема никаквих назнака да ће некоме пасти на памет да нападне Турски ток

Председник Вучић рекао је да не постоје никакве назнаке да ће икоме пасти на памет да нападне гасовод Турски ток, али да би у случају да се то деси, то био велики проблем за енергетску сигурност Србије.

"Суштина је у томе да никоме неће пасти на памет да нам током зиме ускрати оно што смо изградили, платили и купили. Немамо никаквих назнака да је то могуће и верујем да никоме то није пало ни на памет", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли подржава став мађарског премијера Виктора Орбана да би сваки напад на гасовод Турски ток био објава рата и терористички чин.

Додао је да га, ипак, не би изненадило да се тако нешто и догоди због свега што се до сада издешавало у рату у Украјини.

"Додуше у оваквом лудилу ја сам са Виктором Орбаном више пута разговарао. И са Бугарима. За нас је то од пресудног значаја. Јер ми сада имамо велике резерве. Око 630 милиона кубних метара. Али не може наша мрежа да црпи и из Мађарске и из Банатског Двора довољну количину јер немамо довољну пропусну моћ", објаснио је председник Вучић.

Додао је да из резерви Србија може максимално дневно да извуче шест милиона кубних метара гаса.

"И то са два места. А нама су зими потребни чак 16 милиона у појединим данима. Ми тада купујемо 10 милиона, а вучемо шест из резерви. Да би покрили све потребе. И да би имали довољно електричне енергије. Јер имамо гасне електране које нам доста доприносе - ТЕ-ТО "Панчево", ТЕ-ТО "Нови Сад"", рекао је председник Вучић и поновио да би напад на Турски ток за Србију био катастрофалан.

 

Тешко је наћи решење када друга страна тражи разлоге за сукобе и нападе

Председник Вучић рекао је да је тешко наћи решење у дијалогу Београда и Приштине када се разговара са људима који не желе да траже решење, већ траже разлоге за сукобе и напад на Србе.

"Могли смо да седимо и 10 сати, тешко бисмо нашли решење када разговарате са људима који не желе да траже решење, када разговарате са људима из Приштине који траже разлоге за сукобе и напад на српско становништво на северу Косова и Метохије. Ми имамо и неке друге показатеље, не говорим ове ствари случајно", рекао је председник Вучић одговарајући на питање медија да ли је од специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака чуо нове идеје о оживљавању дијалога.

Председник Вучић указао је на постојање истог, како каже, "наратива" у многим деловима бивше Југославије.

Како је истакао, никад му није сметало када Бошњаци позову своје госте из Сарајева.

"Не сметају ми никад, нека су добродошли. Платиће барем ћевапе и питу, оставиће нешто пара, милина једна, добар однос, супер је све. А сви други траже само оне Србе који ће да буду њима послушни и да се обавезно супротстављају матици. Ако то не ураде, то су онда бедници из Београда и Вучићеви послушници. То нису ни бедници ни послушници, то су припадници истог народа", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да му не пада на памет да Бошњаке из Сарајева и Бошњаке из Пазара назива другачијим народом и било шта им замера, додавши да очекује да се онда, како каже, ни нама ништа не замера.

"Курти хоће да има своје Србе послушнике, баш те из нарко кланова. Имате тог једног који је држао нарко картел па је, зато што је уцењен, морао да пристане да буде један од његових најближих сарадника. Он окупи те и остале послушнике за ситне паре и хајде говорите против Београда, Србије и српског народа у целини", изјавио је председник Вучић.

Како је навео, постоји много проблема, а од успостављања Заједнице српских општина удаљени смо хиљадама миља.

Према његовим речима, Заједница српских општина би решила проблем и зграде у Митровици и многих других зграда.

 

Сменом Миленковића и Митића треба да се бави МУП

Председник Вучић изјавио је да је Министарство унутрашњих послова надлежно да одговара на питања зашто су смењени начелник Одељења београдске полиције за борбу против дрога Слободан Миленковић и шеф оперативе Душан Митић који су открили плантажу марихуане у Јовањици. 

"Нисам се тиме посебно ни бавио. То је регуларни посао којим се бави МУП планирањем и систематизацијом. Они имају своје правилнике на основу којих делују и рангирају ко је колико учинио и урадио", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио да се последње три године водила најбруталнија и најлажљивија кампања о његовој и умешаности његове породице у случај Јовањица, што, како је рекао, ни Миленковић нити било ко други није могао да потврди ма колико да су свакодневно лагали. 

"Никог није било брига нити је неко покушао ни након добијених пресуда да каже извините и Александре и Андреју Вучићу и сви остали. Нема шта да исприча нико о било каквом нашем учешћу у било чему. Сво време је намерно обмањивана јавност у Србији, брутално лажући људе, правећи велики политички случај око свега тога", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да те људе никада није видео у животу, додајући да никада није запалио ни цигарету у животу, да дрогу никада није видео у животу нити да је од ње узео који динар.

"Смејем се медијским покушајима да од поштених људи направите нарко дилере, а од нарко дилера поштене људе. Што се ових људи тиче… Њихов посао, слободни да говоре шта хоће. Видим да причају о спектаклима и не знам чему. Супер, ја вам само кажем шта је немогуће да буде у тим причама, пошто тога нема", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да је посао МУП-а да полажу рачуне и доставе податке колико је заплењено наркотика и ухапшено нарко дилера.

"Ако мислите да податке о томе како неко напредује или иде у друга одељења МУП мора да се објашњава, онда то нема никаквог смисла, али пошто волите да правите политички случај од апсолутно свега, као што и многи мисле у савременом добу, у војсци и полицији и многим другим службама да су сви листопадни на политичкој сцени, па да они чекају само смену и долази нека нова гарнитура, па ће негде неко некога да уцени да мора да буде ту и да добије медијску подршку. Ја у томе нећу да учествујем ", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, он против Митића и Миленковића нема ништа.

"Овог једног ни не знам, овог другог познајем и лично сам му дао пиштољ или неку значку за борбу против дроге пре више година на предлог министра Небојше Стефановића. Тако да, никакав проблем са свим тим немам", додао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је и да је он за то да се Јовањица и све друго истражи до краја, али како је објаснио, не на такав начин да се лаже сваки дан и да се обмањује јавност о улози било кога од Вучића и да се притом нема ниједан доказ нити било чија изјава.

"Немате ништа. Сем једног патолошког лажова Мирослава Алексића који није могао ни основну школу да заврши како треба и који је заједно са својим тастом опљачкао 300.000 евра у Трстенику. Човека који је изгубио на суду, а који није рекао ни извините нити било шта друго. Немам ништа против тих људи или било кога. Пред њима је да пруже допринос у будућности ако хоће, а ако неће то је посао за МУП", рекао је председник Вучић и нагласио да што се њега лично тиче Братислав Гашић има његово максимално поверење.

 

Током реконструкције мораћемо да срушимо интерно одељење Клиничког центра Нови Пазар

Председник Вучић рекао је да ће бити срушено интерно одељење Клиничког центра Нови Пазар, што ће повећати укупну цену инвестиције, али да ће све бити урађено због добробити грађана.

"Ту смо имали језиве снимке током короне. Сад гледамо да направимо све потпуно ново. Ту је лоша статика и мора да се сруши све. Скупље је за нас, али морамо то да урадимо. А то је добро за грађане Новог Пазара", рекао је председник Вучић новинару одговарајући на питање у вези реконструкције Клиничког центра Нови Пазар. 

Председник Вучић додао је и да ће ускоро бити реализован и трансфер новца Новом Пазару.

"Није то кључно питање. Морају и Нови Пазар, Сјеница и Тутин сами да донесу мере и рационализују неке ствари због будућности. Троше новац због будућности. И добије Нови Пазар сваке године - око милион евра. Хоћу да грађани у Новом Пазару знају колико бринемо и водимо рачуна о њима. Само молим да руководство у Новом Пазару да исто то сагледа", истакао је председник Вучић.

 

Најгори у Србији бољима од себе говоре како се бори против трговаца дрогом

Председник Вучић изјавио је да ће најгори у Србији онима који су од њих 10 пута бољи и поштенији да објашњавају како се бори против трговаца дрогом.

Председник Вучић рекао је то коментаришући изјаву Александра Јовановића Ћуте да је потребно да сви станемо на једну страну и срушимо режим, а да ћемо, када суд дође по њих имати Колумбију.

"О борби против трговаца и произвођача опијата говоре нам људи који и не знају ко би требало да дође по некога ко производи опијате или тргује њима и да га приведе. Да ли је Ћута о томе говорио у осам или девет сати ујутру да знам је ли био трезан или није. Прво он мора да научи да није суд тај који води поступке, али они тако државу замишљају, а не знају ни ко треба да дође по некога и ништа не знају", рекао је председник Вучић.

Додао је да о томе говоре људи који изгледа имају много знања о свему томе за разлику од поштених људи који препуштају професионалцима да се обрачунају са зликовцима.

"Сада ће мени Ћута или Алексић да говоре да ће они да се боре против трговаца или произвођача опијата, наркотика, а ми смо тобож са њима. Јесте ли озбиљни? Је ли то нека шала? Најгори у Србији ће онима који су од њих 10 пута бољи и поштенији да објашњавају како се бори против трговаца дрогом", рекао је председник Вучић и додао да је изгледа било 11 или 12 сати , када је Ћута давао интервју а тада је према Вучићевим речима већ касно за Ћутине интервјуе.

 

Лажним сликама Горана Ракића руше Српску листу када је најтеже

Председник Вучић рекао је да се поставља питање зашто је "великим родољубима" било потребно да руше Српску листу у једном од најтежих тренутака у савременој историји Србије.

Председник Вучић изјавио је то одговарајући на питање новинара шта је поента пласирања лажних вести о председнику Српске листе Горану Ракићу који је на друштвеним мрежама, а потом и у неким медијима приказан како се наводно проводи на јахти у Будви, иако је на фотографији заправо, оснивач Амазона Џеф Безос.

"Раде то у дану када су Албанци донели одлуку о експропријацији, када је остало још седам дана до када ће покушати да заузму зграду у Северној Митровици и у данима када Албанци покушавају да противправно укину лиценцу Телекому Србије", рекао је председник Вучић.

Додао је да се то ради у тренуцима када српска роба три месеца не може да уђе на Косово и Метохију, када српске болнице на Косову и Метохији више немају довољно лекова.

Истакао је да нису у питању само друштвене мреже већ да су јуче и албански медији у Приштини, након што су неки Срби окачили на друштвеним мрежама лажну фотографију односно фото-монтажу Џефа Безоса са његовом девојком или женом у готово експлицитном љубавном чину и рекли то је Горан Ракић, пренели ту објаву.

Додао је да су тим поводом и неки амбасадори звали Горана Ракића, неки су чак звали и у Вучићев кабинет, са речима "јао скандала".

"После албанских медија то су на Телеграм преузели тобож проруски канали, велике патриоте и родољуби увек на истој страни са Куртијем. Зашто? Горан Ракић две године није био на мору, мајка му је била тешко болесна, непокретна и морао је да буде са њом и умрла је пре 20 дана, 9. августа. Био је са својим народом и када су хтели да га туку и када су му звиждали јер тамо има будала, лажних патриота попут Јовића и осталих који ништа нису учинили за српски народ а малтретирали су жене док су владали на Косову. Замислите Горана Ракића одједном постаје Џеф Безос. А онда су додали на то "видите шта он ради док су Луне, Миленко, Обреновић и остали у затвору", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће Ракић тешко моћи да иде од налога до налога на друштвеној мрежи и да објашњава да на фотографији није он и да се долази до питања како да се одговори на много пута поновљене лажи. 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк