Вести

ВУЧИЋ: ЖЕЛИМ ДА СРБИЈА БУДЕ УЈЕДИЊЕНА

Премијер Александар Вучић у интервјуу за „Ало!“ поводом Дана државности Србије каже да се поноси резултатима које је постигла његова Влада, али тврди да и поред тога предстојећи ванредни парламентарни избори неће бити лаки за њега и његову странку.
Он поручује грађанима Србије да смо за велика дела способни само ако смо уједињени, да иза Трибунала у Хагу често стоји политика, а не право, али исто тако открива да нема превелико поверење у социјалисте. Вучић каже да га мрзе зато што је успешнији од своје политичке конкуренције и додаје да га не занима функција председника Србије.

* Већина аналитичара, али и обичних људи, мисли да ћете победити и на предстојећим изборима, али добар део људи тврди да ће се то десити не због тога што је Ваша власт много добра, већ зато што је опозиција изузетно лоша. Шта Ви кажете на то?

- Избори су утакмица која је лака само за оне који их губе. Ужасно је тешко победити после тешких мера које спроводите и ужасне кампање неистина и сталних притисака којима сте изложени. Релаксиран сам зато што сам лично веома поносан на посао који смо обавили, на рад, труд, енергију, марљивост, поносан на то што смо направили темеље нормалне и пристојне државе, поносан што смо урадили многе ствари које 40 година нису урађене, поносан на то што данас МСК у Кикинди ради, а није радио, поносан на то што „Петрохемија“ и Азотара и даље постоје, а били су пред колапсом, поносан што сам отворио прву фабрику за прераду рибе у Смедереву, поносан што нам овде раде и „Џонсон електрик“ и ПКЦ и „Геокс“. Направио сам безброј грешака, али сам се увек борио, радио, чини ми се и доносио храбре и тешке одлуке и били смо веома посвећени борби за интересе Србије. Мислим да то већина људи види и да зато можемо да се достојно супротставимо нашој политичкој конкуренцији. А изборни резултат је веома, веома неизвестан и ниједног секунда не мислим да су избори на било који начин решени.

* Да ли ће избори заиста бити 24. априла, као што се незванично могло чути?

- Мислим да је то реално, али то не зависи од мене, зависи од других органа и институција.

* Опозиција се опредељује најчешће на основу тога да ли би са вама после избора у коалицију. Како се ви опредељујете према њима? Са ким никада не бисте у Владу?

- Желим уједињену Србију. Када смо уједињени, можемо све да постигнемо. То смо успели и у вези са Унеском и када смо били суочени са резолуцијом о Сребреници у Савету безбедности УН, то смо успели и када смо били жестоко политички и економски нападнути од Хрватске. Успели смо сваки пут и ја не желим да учествујем у поделама које неки праве и креирању атмосфере мржње, у којој они проналазе једину могућност за своје политичко деловање. Моја обавеза је и могу да разговарам са свима, као што ми није било тешко да се некима од њих извиним када су наши посланици нешто погрешили, као што ми није било тешко да са сваким од њих суочим аргументе у Скупштини. Поштујем рад сваког од њих, али сматрам да одређене идеје или не могу да се спроведу у овом тренутку или да не би биле најбоље за Србију, али немам априори негативан однос према било коме.

* Чини нам се да са њихове стране има и доста личног анимозитета према вама. Откуд то?

- То је доказ да имамо добру политику. Није лако нападати политику која је успела да покаже да је могуће да будете чврсто и доследно на европском путу, а да истовремено имате односе са Русијом, који су најбољи у нашој савременој историји. Како да нападате политику у којој ММФ пролази четврту ревизију, а некада је после само једног месеца напуштао Србију? Како да нападате политику у којој сви економски показатељи говоре да сте изашли из рецесије? Пошто не могу да нападају ту политику, сете се да сам негде 1998. био Милошевићев министар. Та врста личног анимозитета можда ће њима донети добре резултате на изборима, али не доноси никакве резултате за Србију. Оно чиме се ја руководим је добар резултат за Србију.

* Ваша најава да ће бити избора донела је, чини се, и нове трзавице са социјалистима. Нападају вас „мангупи“ у редовима СПС-а Ружић и Мркоњић, док Ивица Дачић само што на полиграфу не доказује колико вам је веран. Како то тумачите?

- Приметили сте да ништа не говорим о појединим питањима. Нажалост, чини ми се да кад год се доносе тешке мере и кад је нешто непопуларно, увек исти људи или представници коалиције морају да преузму терет на себе. Невезано за то, увек имам поштовање према свим коалиционим партнерима, а одлуку ко ће бити будући донећемо после избора. Мислим да је веома важно да се покаже да свако ко је помислио да ударом на Вучића, макар био и најпрљавији, као кад се хвалите сликама са неким чудним човеком коме је највеће достигнуће у животу то што је викао „Вучићу, педеру“, морам да кажем да то и није неки програм, нити нека храброст, а није баш ни нека нарочита памет. Тиме нисам одушевљен, као ни тиме када критикујете Прокоп, који сами нисте урадили за 25 година, као ни када шаљете бивше државне секретаре да говоре људима да нећемо да завршимо деоницу аутопута, а ми је завршимо после 10 дана. Појединци говоре да само они нешто раде, а ако је чињеница да је неко други успешнији од њих, тим горе и по чињенице и по оне који су успешнији. Ја се ту руководим само тиме што су радили лоше ствари за Србију.

* Да ли је могуће да се, уколико СНС не би имао натполовичну већину, СПС окрене против вас?

- У општој трговини која постоји у Србији нарочито сам срећан што се ниједног секунда нисам уплашио уједињавања свих против СНС-а. Мислим да је политика рад, храброст и марљивост, а не збрајање могућег и немогућег у мржњи против некога. Право СПС-а је да ради оно за шта мисли да је најбоље за њих, али немам апсолутно поверење и било би неприродно да га имам после 2008. и многих других ствари које сам у претходном периоду проживео. Не би ме изненадило ни да желе да остану с нама, ни да оду са другима.

* Ванредна скупштина СНС-а одложена је за период после избора. Значи ли то да су се мангупи у вашим редовима провукли и овог пута? У штампи се већ појављују спискови сигурних министара у наредном мандату.

- Нема сигурних министара једноставно зато што не знамо ко ће да победи на изборима. Уколико на изборима неко други буде могао да формира владу, ја више нећу бити председник странке и онда ће свакако доћи до крупнијих промена. До крупнијих промена ће доћи и уколико се догоди да ми победнимо на изборима. Има много разлога за то, странка је и даље широки покрет, могли смо да се уверимо у рад и нерад многих људи у протекле три године, да видимо ко је брукао странку, а ко је на добар начин представљао. Биће веом озбиљних промена у мају, у то нема никакве сумње.

* Сви најављују бурно пролеће. Мигрантска криза тресе целу Европу, а и у региону има много превирања. Шта ви очекујете?

- Имаћемо више изазова. У целом региону је политичка криза, а код нас је, срећом, у највећем делу политичка ситуација веома стабилна. Мигрантска криза изазива нервозу у целој Европи, али и шире, јер све што се дешава у Сирији по свој прилици полако нас води у нове сукобе. Треће, некако ми се чини да у неким земљама у региону, срећом то није Србија, постоје процеси који стање духа у тим земљама некако враћају у прошлост, са све више шовинистичког призвука. Плашим се да може доћи до још већег удаљавања, посебно у години у којој обележавамо 75 година од оснивања логора Јасеновац и НДХ, као и многе друге догађаје из прошлости које не видимо на исти начин. Ипак сам уверен да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност, без тога нема ни боље економије, ни бољег живота.

* Упутили сте досад најоштрије протесте на рачун Трибунала у Хагу?

- Не знам да ли су оштре речи или су оштра дела. Или недела. Ако смо пре четири месеца упутили захтев да Здравко Толимир буде пуштен, а он умре у ћелији, плашим се да је то много већи проблем од тежине или оштрине иначе врло пристојних речи које сам изговорио. Упутио сам писмо Трибуналу у којем тражим да поштују Србију, а када то буду прихватили, наставићемо наше разговоре.

* Хашки трибунал би изрицањем пресуде Војиславу Шешељу најављеним за 31. март могао да закомпликује предизборну ситуацију у Србији. Плашите ли се таквог сценарија?

- То раде све време. То су радили и када су желели да врате господина Шешеља. А када смо ми тражили да неке људе врате, онда то они нису желели, па су ти људи умирали. Чудни су критеријуми и понашање Хашког трибунала, плашим се да иза тога понекад више стоји политика него право, али то је све што могу да кажем, а да останем у оквирима дозвољеног, дипломатског и пристојног понашања.

* Председник Николић је рекао да би се прихватио дужности премијера уколико ви имате амбиције да постанете председник Србије?

- Не бих желео, и сасвим сигурно нећу бити председник Србије. Не кажем да ћу бити премијер, поносан сам на то шта смо, како и колико урадили за мање од две године, а председник државе нити могу, нити желим да будем, нити сам икада имао такве амбиције.

* Стиче се утисак да ће се главна борба на предсетојећим изборима водити око Војводине. Стижу назнаке да би се и питање Војводине могло интернационализовати, плашите ли се тога?

- Неки људи то стално покушавају и није им проблем нити им је свето да руше своју земљу или да покушавају да је руше да би заштитили своје личне и партијске интересе. Ја мислим да то људи у Војводини виде и да ће народна воља и резултати избора у покрајини бити више него јасни.

* Ваш син Данило је постао пунолетан и требало би први пут да изађе на биралиште? За кога ће гласати, Војислав Шешељ је причао да ће гласати за радикале?

- Људи у Даниловим годинама су углавном опредељени према националистичким странкама, али ја мислим да је он сазрео и да ће гласати за СНС, и то не само за то што је његов тата на челу СНС-а.

Пет кључних резултата Владе
* По чему ће бити запамћена ваша влада, која ће, по свему судећи, трајати нешто краће од две године?

- Ова влада ће трајати мање од две године, али ће се памтити по кључним реформским потезима. Поставили смо темељ на којем будућност Србије може да почива и да се гради. Знам да многи људи тешко живе, знам да можда још не виде те резултате, али ће их видети у будућности. То је пет резултата који су кључни и веома важни: 1. Зауставили смо и спречили банкротство Србије и уредили јавне финансије и смањили фискални дефицит. 2. Успели смо да поправимо пословни амбијент и померили Србију са 91. на 59. место, што је врло једноставно проверљиво и врло је значајно и веома важно за нас. 3. Успели смо да повећамо ниво инвестиција на 1,7 милијарди евра у 2015. години упркос мерама фискалне консолидације и на добром смо путу да то повећамо ове године. Коначно смо изашли из рецесије у 2015. години. Успели смо да смањимо катастрофалну незапосленост са 26 одсто на 17,6 одсто. Мислим да то није мали успех, иако и даље огроман број људи нема посао. 4. Сачували смо мир и стабилност у региону упркос мигрантској кризи, упркос царинском рату који нам је Хрватска једнострано објавила, упркос резолуцијама у УН поводом Сребренице и многим другим стварима. 5. Направили смо највише километара аутопутева и путева. Изградили смо више од 230 мостова. Данас имате стотине километара пруге којом се иде 120 километара на сат, а не 20 километара на сат, а биће их све више. После много година почели смо поново да правимо бродове у Сремској Митровици и Кладову.

Нема договарања са Мишковићем
* Много прашине и нагађања је подигла слика градоначелника Синише Малог са Мирославом Мишковићем. Откуд један од ваших најближих сарадника са тајкуном против кога се воде судски процеси због наводних тешких злоупотреба?

- Никада и ни на који начин нисам се договарао ни о једном предмету ни са једним судским органом нити оптуженим. Они који говоре на тај начин полазе од себе и од тога шта су они радили или би радили када би били у могућности, а ја поштовање закона ове земље не бих дао ни за шта на свету. Подржавам правосуђе да сваки случај истражи до краја.

Извор: "Ало"