Вести

ВУЧИЋ: ЖИВИМ ЗА НАПРЕДАК СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је лаж да је на Видовдан косовска полиција натерала његовог сина Данила да скине мајцу са натписом "Предаја није опција", пошто је он то одбио да уради.

"Ни мајцу, ни спрску заставу, док је жив неће никоме да преда", нагласио је председник Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да није тачно ни то да је Данило отишао на Косово и Метохију на Видовдан да би провоцирао, пошто тамо иде већ 13 година и никога није увредио нити било шта ружно урадио.

Председник Вучић је рекао да, ипак, Данило без обзира што су га заустављали на Косово и Метохију три пута тог дана, и хтели да понизе, није осетио ни најмање у односу на  оно што Срби на северу Косова и Метохије доживљавају - бруталну тортуру, хапшења и шиканирање.

Председник Вучић је рекао да су му рекли да има пет минута да скине мајцу.

"Прво су рекли како га нису три пута заустављали, па смо им у видео формату доказали да су га заустављали три пута", рекао је председник Вучић и додао да су Данила први пут зауставили на излазу из Приштине према Грачаници и дуго га држали.

Други пут недалеко од Подујава, где је дошло до инцидента и трећи пут су га зауставили на Мердару, додао је председник Вучић.

Рекао је и да су га очито пратили од момента када је прошао прелаз и пратили са ким се све поздравио или руковао.

Они су рекли једанпут и још рекли да сам патолошки лажов, додао је председник Вучић.

Истакао је да су медији у региону са одушевљењем дочекали - лаж да је скинуо мајцу.

"Нису му скинули мајцу јер он то није желео да дозволи и било им је јасно да би без обзира што су уперили у њих пушке, дошло до веома озбиљног сукоба. Момци који су били са њим били су ненаоружани, али спремни да се  супротставе чак и наоружаним нападачима, укључујући и мог сина, и они одустали су због тога", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Данило није код себе имао никакве мапе, већ само носио мајцу коју носи скоро сваке године или сличну.

Дануло им је рекао да има само мајцу и да је голорука, као и момци који су били са њим и одбио да је скине, додао је председник Вучић.

Рекао је да би косовска полиција морала да га изубија да би му на силу скинула или поцепала, због чега су одустали јер су разумели да би то био велики скандал.

Председник Вучић је додао да Приштина не мисли да је та парола на мајци била провокација и истакао да у питању искључиво њихов безобразлук.

 

Поносан сам на Данила, његов одговор РОСУ

Председник Вучић изјавио је да је поносни отац који није рекао свом сину Данилу да иде на Косово и Метохију за Видовдан, већ је он ту одлуку донео сам, као и до сада.

"Рекао сам му да не иде, јер знам ко доле врши власт. Он је желео да оде, рекао је да ниједне године није пропустио, а иде од 2011. године. Схватио сам, чим су га први пут зауставили код Ајваље, пратили су га све време, тобож кришом, као деца се сакривају, за све то имамо документацију", рекао је председник Вучић.

Додао је да се, наравно, цео дан тресао од страха.

"Тек када се Данило вратио, негде око поноћи, сам сазнао шта се тачно десило. Тај из РОСУ му каже - "ја сам за Куртија" - и држи пушку, он каже - "ја сам за Вучића и шта ћеш сад", навео је председник Вучић.

Додао је да је био срећан што је Данилу пало на памет да им каже "То је ваш председник". "Питају га за име оца - он каже Александар, то је мој тата и ваш председник", навео је председник Вучић.

 

Цео Запад баш брига када су права Срба на Косову и Метохији угрожена

Председник Вучић изјавио је да цео Запад "баш брига" када су угрожена права Срба на Косову и Метохији.

Председник Вучић је поставио питање Берлину, Бриселу и Вашингтону због чега је Душан Обреновић и даље у притвору, када се зна да је невин, што је документовано и видео снимцима.

"Еулекс прати 109 случајева ухапшених Срба, 11 у последњем периоду што су у притвору. Има људи који су и две године у притвору, без основе, а онда причају да је то правна држава. Такве изјаве Еулекса вас вређају. Лажете да не знате да је невин. Ухапшен је и он и други по налогу Куртија и његовог потрчка Свечље. Немојте да лажете да постоји разлог. Њега су НАТО војници увукли у групу, руку подигао није. Имате најпрецизнији снимак, никога пипнуо није а они су га убили од батина, изубијали, посебно су говорили то ће да ти буде јер си прешао на православље. И данас има језиве повреде", рекао је председник Вучић.

Како је рекао Запад је на то рекао да не може да се толерише хулиганизам, а "може да се помилује 75 македонских полицајаца".

"А овде не можете да пустите људе за које знате да нису криви. Кажете тројица полицајаца су ухапшена на територији Косова док су јели сендвиче. И то лажу до таквих детаља да то нема никаквог смисла. Ми кажемо даћемо вам људе који су их хапсили на полиграф они кажу то су криминалне структуре. Једино знам да су ухапшени на делу централне Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да не може без емоција да говори о положају Срба на Косову и Метохији које "мало бију, мало им стављају кесе на главу".

"Баш све њих брига када су српска права угрожена, све на Косово и Метохији јасно осликава текст Мартенса за ФАЗ-а. Он прати ситуацију и описао је управо то", рекао је председник Вучић.

 

Живим за напредак Србије док Курти сања да протера Србе

Председник Вучић изјавио је да живи за обилазницу, фабрике, за напредак српске економије, за разлику од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који живи да буде нови Енвер Хоџа и да протера Србе са својих вековних огњишта.

"То му је једина опсесија. То је ђак и портпарол Адема Демаћија, у време када је Тито бежао да било кога држи затвореног од Албанаца и држао Србе по казаматима или их ликвидирао, Адем Демаћи је 18 година робијао", рекао је председник Вучић и упитао све да ли могу да замисле какав је то био екстремиста.

Председник Вучић је нагласио да има страх од потпуно ирационалних и антисрпских потеза Аљбина Куртија и крајње неодговорног става западних земља, које ће увек да траже причу о две стране и увек ће бити на страни свог чеда.

"Даћу све од себе да се то не деси. Али не по цену погрома над српским народом. Нашем народу је потребан мир, фабрике, обилазнице", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли се на Косову и Метохији може догодити рат.

Подсетио је да је Курти човек који је био у стању, својевремено када је преговарано са Тачијем јер је он био избор Албанаца, да каже да нам толико добро иде да би Тачијев син могао да ожени Вучићеву ћерку.

"То не би урадио ниједан частан човек", рекао је председник Вучић и нагласио да мора да се постави какав човек морате да будете да тако нешто изговорите.

"Одговорио му је Тачијев син, то су њихове ствари. Ја сам прећутао. Када такву реченицу чујете од некога, онда вам је јасно да ту ни разговора ни нормалности ни части нема. Безброј пута сам се уверио да ту нема ни речи, ни части", навео је председник Вучић и нагласио да је веома забринут за српски народ на Косову и Метохији.

Додао је и да Курити, човек без речи и части, чије потезе рационално није могуће сагледати себе види и у улози Володимира Зеленског.

Председник Вучић је због тога изразио забринутост да би са контра офанзивом Украјинаца и Курти могао да појача терор над Србима.

"Не можете на рационалан начин да сагледате зашто они нешто раде. Он само жели да буде нови Зеленски", рекао је председник Вучић и додао да очекује велику офанзиву у Украјини која ће ићи у два смера, а што ће, како је навео, Курти искористити за још жешћи терор над Србима.

Председник Вучић је рекао да мисли да су Украјинци спремили више десетина бригада и да ће озбиљно пробити руске линије, уз огромне жртве.

Нагласио је да када то говори не навија, већ говори шта мисли и додао да Украјинци очекују да се тиме промени ток ратовања пред самит у Виљнусу 12. јула и да добију карт балнш за НАТО.

"Када то крене, а очекујем сутра или прекосутра, наредних дана, онда ћете видети додатну офанзиву на Косово и Метохију. Зато молим Србе да се чувају, за све који мисле да би ти нељуди могли да крену на њих, да се склоне на извесно време, јер човек није свој. Плашим се да ће тај терор постати још жешћи, замислио је себе у улози Зеленског, новог великоалбанског лидера који ће објединити све албанске земље и направити велики посао", рекао је председник Вучић.

"Да ми прогласимо РОСУ и КБС за терористичке снаге, одмах би биле санкције Србији, а они јесу терористи. По ком акту они имају право да постоје, по ком акту их ви наоружавате. Они који су кретени што марширају по урбаној средини, а не умеју ни да марширају", рекао је Председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да му Немци и Американци на питање по којем праву и међународном акту КБС постоје одговарају "по нашем праву".

"То је право јачег. Шта да ми кажу, шта да ми кажу кад не пише нигде, ни на тараби. Где то пише у међународним актима", рекао је председник Вучић.

 

Не верујем да је Рама рекао да је Отворени Балкан завршен

Председник Вучић рекао је да је Отворени Балкан аутохтона идеја народа са Балкана и да не верује да је албански премијер Еди Рама могао да каже да је Отворени Балкан завршио своју мисију и да је време да "урони" у Берлински процес.

Председник Вучић је то рекао на питање да прокоментарише Рамину изјаву о Отвореном Балкану, како су пренели медији, а по којој је рекао да је Отворени Балкан завршио мисију и да је време да се безглаво урони" у Берлински процес.

Председник Вучић је истакао да смо ми део Берлинског процеса, али да нема никаквог урањања.

"Нисам сигуран да је баш тако рекао, а надам се да ћу ускоро моћи да га видим. Отворени Балкан је аутохтона идеја народа са Балкана, српског, албанског, македонског, али га подржава и значајан део Бошњака и људи у Црној Гори који нису Срби", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да добро познаје Раму и да је готово немогуће да је тако нешто рекао.

"Ја ћу увек да сматрам да ће наша идеја, а не наметнута споља, бити боља какав год да је садржај наших жеља. Ово је израз наших жеља, очекивања и односа, а не нечег под корбачем", закључио је председник Вучић.

 

Очекивали смо дефицит у буџету, али смо у суфициту 14,5 милијарди динара

Председник Вучић изјавио је да је предвиђено да у првих шест месеци ове године буџет Србије буде у дефициту 95,7 милијарди динара, односно око 880 милиона евра, али имамо суфицит од 14,5 милијарди динара. То је сјајна вест због свих обећаних повећања плата за просветне и медицинске раднике, као и пензије, рекао је председник Вучић.

"Нама је било предвиђено да у првих шест месеци имамо дефицит  95,7 милијарди динара, негде око 880 милиона евра да нам буде дефицит то је Скупштина одобрила. Ми имамо 14,5 милијарди суфицит, имамо укупно негде око 120 милиона евра у плусу уместо 880 милиона у минусу. То нам је много бољи резултат од очекиваног и ово је добра вест за све оно што смо обећали пензионерима, просветним и медицинским радницима, значи да ћемо имати тај новац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да ће се повећања од 5,5 одсто за просветне и медицинске раднике и неговатељице  реализовати 1. септембра, као и најмање 10 одсто од 1. јануара, а када је реч о пензионерима, примања ће бити у 1.октобра повећана за 5,5 одсто и 14,6 одсто 1. јануара, што кумулативно износи више од 20 одсто.

"Имали смо повећање пензија, имали сте Швајцарску формулу 5,5 одсто, ванредну индексацију 9 одсто, затим 12,1 одсто па 5,5 одсто, па 14,6 одсто то вам је негде око 55 одсто кумулативно. То је највеће повећање пензија у историји, у две године, највеће повећање у историји Србије, од кад постоји Југославија и Србија", рекао је председник Вучић.

Што се инфлације тиче, председник Вучић је рекао да ће просечна за ову годину бити негде око 11 одсто, и да зато плате морају да иду преко тога, односно да ће ићи преко тога.

"Верујем да ће у децембру бити једноцифрена, Народна банка држи да ће бити 8 одсто, ја верујем да ће бити око 8,5 одсто у децембру. Пада сада, видите да нафта не расте, плашим се мало догађања у Опеку али нафта не расте, цене струје и гаса и ако расту, рашће минимално, питање да ли ће уопште. Цене хлеба и основних животних намирница као што видите стоје. Имамо проблема са високом ценом меса, али нико неће питати кланичаре да ли су задовољни ценама, пошто нико није задовољан ценама, да су цене ниже рекли би да убијамо странчарство", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се сточарство у Србији "убија" јер захтева много рада, а људи воле да зараде више а раде мање,  те да држава сада плаћа огромне субвенције некима који немају грло стоке, што нема никаквог смисла.

"Али шта да радите, не можете људе да натерате, то морате 365 дана да музете краве, 365 дана морате да водите рачуна и храните стоку сваки дан, нема по 15 пута на годишњи одмор и сити-брејк дестинације као што су многи у градовима научили, а сви се селе у градове, и крај приче“, рекао је председник Вучић.

У овом тренутку на рачуну Србије стоје 562 милијарде динара у свим валутама, нагласио је председник Вучић,  односно пет милијарди евра, и истакао да када би дошли до тога да имамо милијарду евра, јавни дуг би био на нивоу 40 одсто, а сада је 51,4 одсто.

"И овако смо међу 15 најбољих у Европи, ово значи да њихова деца неће имати проблема у отплати дуга као што смо ми имали када смо дошли на власт, јер када сам преузео Владу,  79 одсто је била стопа јавног дуга у односу на БДП", рекао је председник Вучић.

Ова ликвидност је, додао је председник Вучић, претерана ликвидност, али се то држи за сваки случај.

Председник Вучић је подсетио на помоћ мајкама и самохраним очевима за шта ће се пријављивати од 20. августа до 20. септембра, а која ће износити 10.000 динара по детету.

"Рачунамо да деце до 16 година имамо између 1.100.000 и 1.150.000 и очекујемо да се толико јави. Одмах након завршетка пријава, 20. септембра исплатићемо 10.000 по детету", рекао је председник Вучић.

За све то држава има новац, нагласио је председник Вучић, и додао да ова претерана ликвидност показује да су озбиљни и спремни, али да га брину несташице лекова у Европи.

"Они не дозвољавају увоз тзв. генеричких лекова и сировина из Кине, Индије итд. Ми сада радимо и са Кином и са Индијом и са Русијом и са свима да ми обезбедимо своје залихе да имамо свега. Поново сам наредио да се прегледају робне резерве, да видимо имамо ли свега, грашка, рибе, соли, шећера. Сећате се лажне несташице, свега има довољно“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да га брине предстојећа зима, јер има огроман страх од рата Украјина и последица тога.

 

Пре 40 дана опозицију позвао на разговоре, нека кажу ако хоће изборе

Председник Вучић изјавио је да је прошло више од 40 дана како је опозицију позвао на разговоре, али да није било одзива, пошто они не желе са њим разговор већ само да уцењују.

"Хоће изборе? Ако хоће није проблем, само један од њих да каже да хоће изборе - тог дана имају изборе", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише то што је Ранко Пивљанин рекао да је циљ да се дође до таквих изборних услова и стања у медијима који би довели до рушења режима, председник Вучић је рекао да то није ништа ново.

"То као нисмо знали годинама већ, три године су они лагали за Јовањицу, о умешаности мене и моје породице у све то, док сами нису рекли да је била лаж од почетка", рекао је председник Вучић.

Додао је да их је чекао 40 дана на разговоре, али да они хоће да уцењују.

"Ми ћемо да уценимо и кажемо да ово мора. А што мора, јер су у могућности", приметио је председник Вучић.

Додао је да је јуче на протесту у Београду било 4.280 грађана који су прошли поред Владе Србије у оквиру протеста.

 

Организатори протеста само желе да нанесу штету, немају политику

Председник Вучић изјавио је да организатори протеста само желе да нанесу неку штету, јер немају политику.

Председник Вучић је рекао да нема потребе да се избори раздвајају, односно да Вучићево име не буде на свим локалним листама, што су појединци предлагали јер, како је рекао, ако је он толико лош за тим нема потребе.

"А што да се раздвоје избори. Макрон иде на све изборе под својим именом. А што мисле да ће лакше тако да победе када стално говоре да сам најгори на свету, што се секирају за моје име. Они ваљда треба да инсистирају да све иде под мојим именом је ће тако да ме победе. То говори о њиховом лицемерју и томе да не знају шта ће са собом, јер знају да изборе не могу да добију, као и да народ цени резултате. Народ брине о себи и својој деци", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је запитао и ко нормалан може да се радује што је њих 15 изашло на ауто-пут, као и да је полиција паметно урадила када је онима који нису желели да буду у блокади рекла да се склоне, јер је то кривично дело.

"Замислите да полиција није пратила та возила и обезбеђивала блокаду. Они иду три аутомобила 20 на сат. Знате колико би возача ишло између њих, па да изгура једног од њих колико судара и мртвих би било да то полиција није обезбедила и маестрално урадила. Сви који су хтели учествовали су у блокади, знамо тачно ко је где ушао, где Алексић, а где Зеленовић", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је направио поређење са протестима у Француској и рекао да се тамо дешава обрнута ситуација - десничари у Француској сада излазе са мотикама и ножевима у град и штите институције од демонстраната, јер неће да им ови други униште институције.

 

Започињем националне консултације за формирање Покрета, хоћу све да чујем

Председник Вучић најавио је да започиње националне консултације за формирање Покрета за народ и државу и поручио да жели све да саслуша пре формирања тог покрета.

"Сваког човека поштујем. Сада идем у националне консултације, хоћу да слушам људе пре него што уђемо у потпуно формирање Покрета и састављање комплетне платформе програма и свега другог за Покрет за народ и државу. Желим да саслушам људе свуда, да они вичу на мене, да ми вичу и говоре тешке ствари, све што хоће, да виде да хоћу да их чујем. Ја њих да слушам, а не они мене", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да је тако и опозицији рекао да је спреман да их саслуша и да их чује шта имају да кажу, али да они кажу да неће са њим да разговарају.

"Увек сам спреман да саслушам људе, али не уцене", поручио је председник Вучић.

Навео је да је молио опозицију да не малтретирају грађане са блокирањем Газеле и других саобраћајница, али да они мисле да ће тако њему наудити.

"Мисле да ће тиме што наносе штету земљи да ураде нешто против мене, али само су наштетили себи, пошто имају драматичан пад популарности код грађана. Морате да имате одређену политику и садржај, а не само - мрзим Вучића", истакао је председник Вучић.

Кажу како ће блокадом да ми узму два милиона евра од путарине и другог, али не разумеју да тако наносе штету држави и свим грађанима, рекао је председник Вучић.

"Увек се обраћају најекстремнијем делу, који је очекивао јуче да бомбардују Пинк, приватну својину, али неће то људи, јер када једном уништиш једну приватну тв, сутра ће неко то да уради са твојом приватном својином", истакао је председник Вучић.

 

Неколико људи који никад нису били чланови странке ради на платформи Покрета

Председник Вучић изјавио је да се ради на формирању Покрета за народ и државу и да неколико људи који никада нису били чланови странке ради на платформи за Покрет.

"Радимо на томе, има неколико дивних људи који никада нису били чланови странке који сада раде на платформи и програму, ја ћу да идем да разговарам и слушам народ. Да чујем људе и саслушам народ, да наставимо да радимо. Боља су нам економска кретања у мају и јуну, него у априлу и марту, ако се тако настави, онда сам оптимиста - само да сачувамо мир на Косово и Метохију", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да ће ускоро бити увећане и пензије и плате.

"Ако будемо имали овако добро стање, можда кренемо и са другим повећањем плата од 1. децембра а не од 1. јануара", нагласио је председник Вучић.

На питање да прокоментарише то што је председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко говорила и о протестима у Србији претходних дана, председник Вучић је рекао:

"Говорила је о том мрежно-центристичком приступу, како то раде странци и како припремају обојену револуцију у Србији. Посао озбиљне државе је да се таквим стварима супротстави".

 

У току је велика и тешка криза у вези са Републиком Српском

О Републици Српској се не говори довољно, а из Сарајева говоре о свему што се код нас збива и то на веома вулгаран начин, изјавио је данас председник Вучић, коментаришући актуалну ситуацију у региону.

Како је рекао, "све и да нема ниједног Србина у Републици Српској, па бисмо више говорили о ситуацији у комшилуку".

"У току је велика и тешка криза и нећу даље да се изјашњавам. Разговарам са Милорадом Додиком, са многим актерима и људима којима верујем у Републици Српској и за које знам да умеју да процене. Плашим се да су странци донели одлуку да иду веома жестоко", рекао је председник Вучић.

Коментаришући текст немачког новинара Михаела Мартенса о немачком плану за Балкан, председник Вучић је рекао да тај текст нимало није случајан, да је реч о изузетно образованом новинару, човеку који говори српски, али који никада није био на српској страни.

Председник Вучић рекао је да се о Републици Српској мање говори и зато су људима нормалним постале неке друге ствари.

"Може да избије Трећи светски рат у Украјини, ми Срби увек очекујемо да живимо боље, а не морамо и да радимо више. Ја сам бруталан према себи, јер очекујем више, морам да сагледам ствари какве јесу", навео је председник Вучић.

Како је рекао, Немци мање иду туристички у Хрватску због инфлације и јер штеде, док Срби иду још више на море, сити-брејк дестинације и да негде иду на сваке две-три недеље.

 

Србија неће уводити санкције Русији све док издржи

Председник Вучић рекао је да ће Србија сама доносити одлуке о својој политици и да неће уводити санкције Русији све док издржи, и да је то за сада већ годину и по успевала.

"Желимо сами да доносимо одлуке и до сада смо успели, а да ли ћемо издати или не, не заклињем се, за разлику од оних који ме као овај човек нападају" рекао је председник Вучић,  коментаришући изјаву дипломате Душка Лопандића да не увођење санкција Русији доноси велике штете Србији.

Председник Вучић је рекао да је Лопандић писмен човек, али да су он и морал различите категорије, као и да срећом више није амбасадор у Бриселу.

"Он је један од људи који се поноси тиме да ми будемо мува на задњем делу леђа неких западних сила. Цео живот му је то циљ. Ми имамо различите снове. Ја маштам да имамо Србију која је самостална, слободна, да будемо део ЕУ ако нас не уцењују за Косово и Метохију и остало", рекао је председник Вучић.

Њихова жеља је, како је додао, да се некоме додворимо, да се оде два пута недељно у амбасаду.

"Ја се поносим што имамо своју политику и независну земљу, што доносимо одлуке у интересу Србије и нисам се ниједном заклео, за разлику од његовог шефа, да ћу 3. априла прошле године да уведем санкције", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да Здравка Поноша није брига што је лагао да ће 3. априла бити уведене санкције Русији.

"Тако и овај оде тамо два пута недељно и мора да им каже ми бисмо увели санкције да би га уписали, овај је наш, а то што никада неће да дође на власт, то нема везе. Да ли си следећи то ћеш да видиш. Ја ћу да будем још четири године колико ми је мандат, а следећи може да буде и за 15 година, али ће онда доћи неки паметни људи које ћемо да изаберемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија жели сама да доноси одлуке, а да су се те одлуке до сада показале као добре.

"Да ли ћемо моћи или не да издржимо, ја се не заклињем, за разлику од других који су се заклињали, а онда ме нападали", напоменуо је председник Вучић.

Поручио је да неће да уради нешто против своје земље да би га неко потапшао по рамену.

 

Верујем да после избора неће бити "клацкалице"

Верујем да неће бити "клацкалице" и да ће они који неће да претрчавају овамо или онамо, имати јасну и недвосмислену већину на следећим изборима, поручио је председник Вучић.

 Поводом недавне изјаве аналитичара Цвијетина Миливојевића да би Ивица Дачић и СПС могли да промене страну у случају да Српска напредна странка и опозиција буду изједначени, председник Вучић је  рекао да је то, пре свега, један одвратан напад на СПС и да он сам више цени ту партију од оних који спомињу изборну "клацкалицу".

"Овим су чак недвосмислено похвалили Српску напредну странку. Нико не говори да ће Српска напредна странка да претрчи на страну оних који су неспособни, који су разорили Србију, који су закатанчили фабрике, који би да укину све што је српско у Србији итд. Из тог угла могу да им кажем - хвала им", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, "ствари се у тако добром смеру крећу захваљујући нашој политици и захваљујући томе што људи виде шта ми радимо".

Председник Вучић је навео и да су избори лаки само за оне који их губе.

"Ви знате колики сам ја песимиста и увек су за мене сваки избори тешки. За људе који побеђују, свака утакмица је тешка. За мене су сваки избори тешки, биће тешки и следећи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио опозицији да изађе пред грађане и каже им да додају СПС на своју страну, па да виде шта ће народ да каже.

 

Изједначено "за" и "против" уласка у ЕУ, ако мора без Косова и Метохије пиши пропало

Председник Вучић нагласио је да је у овом тренутку однос грађана Србије "за" и "против" уласка у ЕУ једнак, да у највећој мери зависи од тога како би се он по том питању изјаснио, а да када би Косово и Метохија било услов, могли би да "пишемо пропало".

"У овом тренутку однос "за" и "против" је у егалу, када би био референдум, и без Косова као услова, 41 према 39 је у овом тренутку, плус остали који не знају како би", рекао је председник Вучић на питање да прокоментарише изјаве бивше чланице РЕМ Јудите Поповић која је говорила и о политичкој кривици Србије и злочинима који су рађени у наше име.

"Када би се рекло да је Косово услов - то би било пиши пропало, а да не кажем да би то у највећој мери зависило од тога како бих се ја изјаснио у јавности. Овај проценат који је негде у егалу "за" и "против", зато је што ја говорим да је добро што смо ми на европском путу, а не зато што они протестују. А да не причам сад о злочинима и о свему другом", рекао је председник Вучић.

Додао је да му изгледа као "права диктатура" да је жена,  која то говори, била годинама у РЕМ-у.

"Поднела је оставку у РЕМ-у кад су почели протести. Мислила је да ће протести да је избаце за шефа РЕМ-а, као и многи тужиоци", навео је председник Вучић.

"Знате како то иде када почну протести - свако ко нема појма ни о чему, помисли дошло је време да склоним свог субашу, да је дошао његов тренутак", рекао је председник Вучић.

То све, како је рекао, говори о две ствари - прва је колика је диктатура у Србији, док је друга много гора.

"Плашим се да госпођа Поповић није разумела да је мали број људи тамо, а много већи број је због неких других ствари. Каже да је све већи број људи за ЕУ, могу да кажем - на жалост није. У овом тренутку је то у егалу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да Поповић не би веровала, када би прочитала једно истраживане, колико је далеко од истине. 

"А при томе не мислим да треба да глорификујемо злочине - на против, сви злочинци да буду осуђени, сви које смо ми починили. И по томе се разликујемо од свих других у региону што ми тај проблем немамо, за разлику од свих других, који су сви свеци и анђели", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да се поноси тиме што води земљу у којој је могуће да се каже да су неки Срби чинили злочине и да морају да одговарају, али и додао су злочине чинили и неки Хрвати и неки Бошњаци.

Председник Вучић је истакао да и о томе мора да се говори и да о томе не сме да се ћути.

 

Не постоји ниједан комад српског оружја у Украјини

Председник Вучић изјавио је да не постоји ниједан комад српског оружја у Украјини, ни на једној страни, било руској или украјинској.

"Ви немате ниједан комад оружја нити ичега што је наше у Украјини, једино што смо продавали, продавали смо Кипру, јер имамо истински пријатељски однос са Кипром ком смо продали нешто хаубица Нора, а ниједна хаубица Нора се није појавила нигде, нити ће", изјавио је председник Вучић на питање да прокоментарише тврдње немачког новинара Михаела Мартенса да је Србија миљеник запада посебно САД, јер је посредник у извозу оружја у Украјину.

Додао је да може да се деси да се муниција појави негде када Србија извезе у Словачку, Чешку, Шпанију, Америку или када се извезе за Турску и Азербејџан па се муниција може појавити на другој страни.

Замољен да прокоментарише Мартенсове наводе да ЕУ прети санкцијама Аљбину Куртија, али не и Вучићу и Додику, као и његове тврдње да "Вучић шаље своје силеџије против НАТО војника на Косово и Метохију", председник Вучић је рекао да новинар то није урадио случајно.

"То није урађено случајно, већ је урађено дан уочи или на дан Европског Савета када је требало да се нацрта Шолцу и осталима како да се понашају и тако су се и понашали. Не кажем да Шолц слуша сваку реч коју он каже, али је чудно шта се и у ком дану појављује", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио и да је према тим наводима он заслужан када Срби на Косово и Метохију ураде нешто лоше, али да никако није заслужан кад се уради нешто добро.

"Ви кажете да је Косово и Метохија независна држава па онда тражите од мене да урадим нешто по том питању, шта хоћете од мене? Је л' Косово и Метохија независна држава или није?", упитао је председник Вучић и поручио да није довео ниједног човека на Косово  и Метохију већ да су то све Срби са Косова и Метохије.

Председник Вучић истакао је да људи са Косова и Метохије нису урадили ништа, да су седели мирно док их неко није погурао и потерао.

"Зна Мартенс одлично шта Курти ради, није он неко ко не зна, овде је реч о директној намери и зна да Курти неће да формира Заједницу српских општина и зна да све намерно провоцира, али он хоће да буде тај пионир у спровођењу нове хајке против Србије јер Србија и српство морају да буду уништени", рекао је председник Вучић.

Додао је да према речима Мартенса, Србија није одустала од "српског света", иако ту синтагму, како је рекао председник Вучић, никада није изговорио.

"Нисмо одустали, јер кажемо да постоји око 32 одсто Срба у Црној Гори по последњем истраживању јавног мњења, 28,56 одсто по последњем попису. У Северној Македонији вам је довољно 24 одсто Албанаца за све специјалне охридске споразуме и за то да увек буду у влади, да имају свој званични језик албански и све то може, али кад су у питању Срби не може ништа", рекао је председник Вучић.

Коментаришући наводе Михаела Мартенса да ЕУ прети санкцијама против Куртија, али не и против Вучића, председник Вучић рекао је да је суштина таквих навода релативизација ужасних ствари које Курти ради како би се могло рећи да нико није крив и да Србија мора да одустане од свега и да заборави шта је Курти урадио претходних седам месеци.

"Па ће они да нам донесу неки статут, а нико од њих нема никаквих права да то нуди, ни Рама ни Хајнрих Бел, као што немају права да уплаћују новац у току протеста онима који организују протесте", рекао је председник Вучић.

Додао је се ради о фондацијама из Немачке које уплаћују организаторима протеста у Србији новац, наводећи да они добијају новац за пројекте, а користе га  за протесте и да за то постоје докази.

"Да то њима неко ради, избила би револуција, видите Србија се меша у наше изборе", рекао је председник Вучић и додао како би некоме гротескно звучало да он позове на пример Француску или Немачку и да их замоли да деескалирају унутрашње сукобе.

А они овде, како је рекао, пре сваких избора шаљу новац онима за које мисле да треба да им шаљу, посебно из зелених.

"Мисле ово је њихова прћија, могу да раде шта хоће. Има и коректних људи, али углавном кажу као деца - тако смо у могућности. И страшно се нервирају што не могу да управљају Србијом, Владом Србије на начин на који су мислили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је то разлог и због кога су имали Басту јер су, према речима председник Вучића, мислили да ће на тај начин да преузму управљање у потпуности.

"Он је диван човек, каквих има у нашем друштву. То је тај "кметски" менталитет који желе да служе неким страним силама. А ја сам поносан на слободарску политику коју ми водимо", истакао је председник Вучић.

 

Опозиција не жели изборе, знају да их народ неће

Председник Вучић изјавио је да опозиција не жели изборе јер зна да народ није за њих и да неће добити више од 3-4 одсто гласова.

"Па ја сам ово све време говорио, неки су ме убеђивали да то није разлог, него брига за децу - од бриге за децу до тога да се јуче прави журка. Моје питање је зар ви стварно мислите да народ у Србији жели најгорег ђака, који није могао двојку да добије у школи, и да не причам шта је са тастом радио у Трстенику око пара и колико су грађане опљачкали, Алексића, или Ћуту, или Ђиласа, да их жели на власти. Је л' ви стварно верујете у то?", рекао је председник Вучић одговарајући на питање о изјави копредседника странке Заједно Александра Јовановића Ћуте да је сврха протеста промена власти.

Председник Вучић је додао да је његова порука да хоће да разговара са њима, а њихова порука је да неће да разговарају, већ да ће као опозиција да блокирају ауто-пут.

"Можете да мислите шта би радили да су на власти. Шта би урадили са грађанима Србије да имају апсолутну власт, као што кажу да имам ја? Замислите шта би радили када су данас, када треба да се допадну грађанима Србије, у стању да блокирају путеве, пруге и све друго", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија неће да стане и да је њихов циљ да се дочепају власти без избора, као што и сами кажу, или да се организују избори, али да председник Вучић не учествује.

"Могу да уђем у бокс меч, али вежите председник Вучићу руке за конопце. Не постоји ниједна друга идеја. Не постоји идеја да кажу "ми ћемо да изградимо то и то". Они су сада постали манекени променаде Београда на води. Ја тамо нисам био месец и по дана и жао ми је што нисам. Оно што сам стварао својим рукама јер је то била моја идеја, буквално, и за то су били протести, масовнији и дуже трајали, сад сви ти који су протестовали, сви они сада купују или станове или локале у Београду на води", рекао је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише наводе Александра Јовановића Ћуте да се председник још увек не осећа угрожено, али да, када се буде осетио угрожено, примениће силу над демонстрантима, председник Вучић рекао је да они никада нису разумели ништа.

"Ви морате да имате боље идеје. Он нема појма шта је рађено, не зна да је рађена пруга до Ваљева, да је у потпуности обновљена", рекао је председник Вучић.

Поставио је питање шта би се десило у ситуацији да људи чудом гласају за њих, да они дођу на власт и да он сутрадан седне на пругу.

"Моје питање, ако се неко чудо деси, па људи кажу да ће гласати за овакве и ја прекосутра седнем на пругу, шта ћеш да радиш? Зашто ово радите својој земљи? Ми трпимо до крајњих граница, као што смо трпели када су упали у Скупштину", изјавио је председник Вучић.

"То ће ући у уџбенике политичког лудила и тешке политичке болести. Да организујете скуп усред короне, када корона дивља и да упадате у Скупштину због тога, као што ће у историју политичког бешчашћа ући то што су  политичари урадили да због једне стравичне трагедије која је погодила целу Србију, двоструког страшног догађаја, једног у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, другог у Малом Орашју и Дубони, да због тога позиваш на политичке протесте, дан пре него што су деца сахрањена, то ће остати записано, мислим да је то (председница Горњег дома руског парламента Валентина) Матвијенко рекла, то ће остати записано у историји политичког бешчашћа света", рекао је председник Вучић.

Истакао је да не мисли да су нам избори потребни, али да их опозиција не жели уопште, они знају да ће опет добити 3-4 одсто.

Председник Вучић је додао да је Јовановић тражио да добије хидроцентрале за себе, а да је, када их није добио, како је рекао председник Вучић, почео да рекетира државу на сваки могући начин и да говори како је против.

"Као што су урадили за литијум, упропастили су нас, никада нећу заборавити како су то маестрално извели. То је прави мињончић у ланцу фантастичних акција страних служби како једну земљу да униште и како да јој упропасте раст и где се наша служба није снашла", рекао је председник Вучић.

Истакао је да једино он говори о томе и да нико други не сме то да каже, а десетине хиљада зна да говори истину.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва