Вести

ВУЈОВИЋ: САМО ЗАЈЕДНИЧКИМ ЗАЛАГАЊЕМ МОЖЕМО ДА ПРЕВАЗИЂЕМО ЕКОЛОШКЕ ИЗАЗОВЕ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да се Србија налази пред многобројним изазовима када је реч о екологији, истичући да ће они моћи да се превазиђу уз сарадњу свих министарстава, залагање сваког појединца, али и уз подршку друштвено одговорних компанија у реализацији зелених пројеката.

Сваким пројектом којим унапређујемо стање животне средине, побољшавамо и квалитет живота грађана, рекла је Вујовић након што је, заједно са потпредседницом Владе и министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић и генералним директором НИС-а Кирилом Тјурдењевим, потписала Меморандум о сарадњи у оквиру програма друштвене одговорности те компаније "Заједници заједно 2021". За овај програм, НИС је издвојио 107,5 милиона динара.

Средства ће бити усмерена у еколошке пројекте у 12 локалних самоуправа у Србији, а Вујовић је истакла да је то велика шанса за градове и општине да конкуришу за најважније еколошке пројекте.

Компанија НИС је препознала шта је најпотребније градовима и општинама и зато ће по овом програму улагати у замену котларница на еколошки прихватљивије енергенте, озелењавање јавних површина, пошумљавање. У министарству које водим трудили смо се да подржимо такве пројекте, и кроз наше конкурсе донели смо средства у 54 локалне самоуправе. Значи нам свака помоћ друштвено одговорних компанија и надам се да ће и друге следити овај пример, рекла је Вујовић.

Потписивањем споразума, започео је овогодишњи конкурс "Заједници заједно". Конкурс је отворен до 5. јула 2021. године, а резултати ће бити објављени до 15. септембра 2021. О избору пројеката одлучиваће комисија коју ће чинити представници компаније НИС, локалних самоуправа, Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике.

 

 

Извор: Танјуг