Вести

ВУЈОВИЋ: ТОПЛАНА НА БИОМАСУ ЗА ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић присуствовала је данас у Горњем Милановцу, заједно са председником те општине Дејаном Ковачевићем, отварању нове топлане на биомасу и гас, која ће омогућити ефикасније грејање и чистији ваздух у тој општини.

Вујовић је том приликом истакла да ће се пуштањем у рад нове топлане мазут искључити из употребе, а користиће се биомаса као еколошки прихватљивији енергент са нултом емисијом сумпор-диоксида, док ће емисија прашкастих материја бити знатно испод дозвољених вредности.

Овакви пројекти, како је нагласила, доприносе унапређењу стања животне средине и повећању удела обновљивих извора у производњи топлотне енергије, што је циљ којем тежимо.

Вујовић је изразила захвалност општинском руководству, приватном партнеру, јавно-комуналном предузећу и радницима на учешћу у реализацији овог важног пројекта.

Она је подсетила на то да је замајац зелених инвестиција широм земље покренут пре две године када је Влада Србије заштиту животне средине означила као један од кључних приоритета.

Вујовић је данас обишла и радове на изградњи канализационе мреже у насељу Велереч, где је поручила да је држава обезбедила велика средства за изградњу недостајуће комуналне инфраструктуре у Горњем Милановцу.

Инвестиција омогућава покривеност општине канализационом мрежом од 80 одсто, што јесте европски стандард који желимо да остваримо, напоменула је министарка, додавши да се радови изводе на више локација у тој општини, а биће настављени и наредне године.

Она је указала на то да је, уз подршку ресорног министарства ове године уклоњено и преосталих 28 дивљих депонија евидентираних на територији Горњег Милановца, нагласивши да је то прва општина без ових депонија.

Према њеним речима, оваквим пројектима и резултатима мења се еколошка слику ове општине и унапређује квалитет живота људи.

Општина Горњи Милановац показала се као поуздан партнер у имплементацији пројеката од значаја за подизање стандарда заштите животне средине и несумњиво ћемо наставити успешну сарадњу за добробит грађана и у будућности, закључила је Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг