Вести

ВУЈОВИЋ: УЛАГАЊЕМ У ТОПЛАНУ, ПОБОЉШАВАМО КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић обишла је радове у Јавном комуналном предузећу "Топлана - Ваљево", које ће у предстојећој грејној сезони, уместо мазута, као енергент користити еколошки прихватљивији гас, чиме ће се значајно поправити квалитет ваздуха у Ваљеву. 

Вујовић је истакла да је овај пројекат који се реализује уз подршку Министарства, за грађане Ваљева  веома важан, јер ће допринети да се смањи аерозагађење у овом граду.

"Свесни чињенице да се Ваљево, од кад се мери квалитет ваздуха, константно налазило у трећој категорији градова са претерано загађеним ваздухом, одобрили смо значајна средства како бисмо поправили квалитет живота грађана. У том циљу, суфинансирамо реконструкцију великог котла у градској топлани са 80 милиона динара. Очекујем да ће радови бити готови у овој години, и тада ће емисија ПМ честица из топлане бити елиминисана. До краја године ће бити завршени и радови на топловоду, а тада на овај систем грејања могу да се прикључе "Завод за јавно здравље", "Национална служба за запошљавање", "Међуопштински историјски архив", касарна "Живојин Мишић" и други објекти у близини", рекла је Вујовић.

Министарство је Ваљеву доделило средства путем јавног конкурса, а на исти начин, додељена су средства за озелењавање градских паркова, уклањање дивљих депонија и заштиту земљишта.

"Укупна улагања у Ваљеву кроз конкурсе, рачунајући и учешће Града, у овој години су премашила износ од милион евра. Желим да честитам и градоначелнику и његовом тиму на брзо припремљеним пројектима, како би ова средства стигла баш у Ваљево. Уједно их позивам да наставе да се труде, а министарство које водим ће наставити да подржава квалитетне зелене пројекте, јер само заједно можемо да се изборимо за чистију будућност генерација које долазе", поручила је Вујовић.

Према њеним речима, Ваљево је такође део великог пројекта, који се реализује уз подршку Европске банке за обнову и развој. Реч је о Регионалном центру за управљање чврстим отпадом Колубара – Каленић, ка којем ће гравитирати петнаест локалних самоуправа, односно више од пола милиона грађана.

 

 

 

Извор: Танјуг