Вести

ЖАРИЋ КОВАЧЕВИЋ: СРБИЈА ЋЕ СЕ РАДО ОДАЗВАТИ КОНФЕРЕНЦИЈИ КОП 28

Председница Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима Јелена Жарић Ковачевић састала се данас са амбасадором Уједињених Арапских Емирата у Београду Мубараком Ал Дахеријем који је изразио наду да ће српска делегација учествовати на предстојећој климатској конференцији КОП 28, чији ће домаћин бити Уједињени Арапски Емирати, саопштила је прес служба Народне Скупштине.

Жарић Ковачевић је навела да ће делегација радо прихватити позив, као што је то радила и до сада и истакла да ће та климатска конференција, КОП 28, бити изузетна платформа на којој ће светски лидери разменити искуства и конкретна решења, као и да ће две земље моћи додатно да сарађују у области климатских промена и енергетске транзиције.

На почетку састанка, Жарић Ковачевић је изразила искрено саучешће поводом смрти шеика Саида бин Зајед Ал Нахјана, брата председника Уједнињених Арапских Емирата.

Изразила је захвалност на пруженој прилици да за време мандата амбасадора Мубарака Ал Дахерија, Народна скупштина, односно Посланичка група пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима интензивно сарађује са амбасадом Уједињених Арапских Емирата у Србији, али и жаљење због амбасадоровог одласка из Србије, и додала да је Србија стекла искреног пријатеља.

Кад је реч о билатералним односима, констатовала је да су политички дијалог и привредна сарадња током амбасадоровог мандата била на највишем нивоу.

Подсетила је да је прошле године потписан Споразум о свеобухватном стратешком партнерству две земље, што представља врхунац развоја билатералних односа.

Указала је на одличне односе које имају председник Републике Србије Александар Вучић и председник Уједињених Арапских Емирата Мохамед бин Зајед Ал Нахајан.

 

 

 

Извор: Танјуг